Ezekből a jelekből vehetjük észre, ha cukorbeteg a gyerek

2023. április 24.
Az 1-es típusú cukorbetegség bármely életkorban kialakulhat, életmódtól függetlenül. Magyarán, nem azért lesz diabéteszes egy gyerek, mert az anyukájától túl sok csokoládét, vagy cukorkát kapott. Hogy pontosan milyen tünetek jelzik a betegség megjelenését, arról dr. Luczay Andreát, gyermekdiabetológust, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docensét, és a Diabernyő Alapítvány kurátorát kérdeztük.
cukorbeteg-gyerek

Összefoglalóan cukorbetegségnek, vagy diabétesznek nevezzük azokat az anyagcserezavarokat, amelyek az inzulinkiválasztás vagy -működés romlásán keresztül a glükózháztartás felborulásához vezetnek. Létezik 1-es és 2-es típusú cukorbetegség is, de ahogy dr. Luczay Andrea mondja, a gyerekek esetében döntő többségében az 1-es típusú diabétesz szokott jelentkezni.

Az 1-es típusú diabétesz az autoimmun betegségek egyik fajtája: a szervezet megtámadja a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő sejteket és elpusztítja azokat. Az inzulin hiánya miatt a cukor nem fog tudni bejutni a sejtekbe, helyette a vérben marad, és magas vércukorszintet eredményez. Mivel az inzulintermelő sejtek elpusztulása miatt a szervezet magától nem lesz képes inzulint előállítani, az érintettek kívülről bevitt inzulinpótlásra fognak szorulni egész életük során.

Bár az 1-es típusú diabétesz kialakulásának pontos okai a mai napig nem tisztázottak, feltételezések szerint a megjelenésében a genetikai hajlam, illetve bizonyos környezeti tényezők is szerepet játszhatnak. Szakértőnk azonban azt hangsúlyozza, hogy az életmódhoz az 1-es típusú cukorbetegségnek nincs köze, magyarán nem azért lesz egy gyerek diabéteszes, mert az anyukájától túl sok csokoládét vagy cukrot kapott.

De lássuk is, mik azok a tünetek, amelyekből észrevehetjük, ha a gyerekünk 1-es típusú diabétesztől szenved.

Dr. Luczay Andrea nem győzi hangsúlyozni, hogy az 1-es típusú diabétesz bármely életkorban megjelenhet, akár az egyéves gyerekeknél is. Az elmúlt években azonban az 5-10 éves korosztály között nőtt leginkább a betegség kialakulásának gyakorisága.

Fokozott folyadékfogyasztás és fokozott vizeletürítés

Gyakori tünet a fokozott folyadékfogyasztás, illetve a fokozott vizelés – és ahogy dr. Luczay Andrea mondja, a szomjúságot elsődlegesen a fokozott vizelés szokta okozni, és nem fordítva. Az is előfordulhat, hogy a sok pisilés még a megbízhatóan szobatiszta gyerekeknél is újonnan megjelenő éjszakai bevizelést okozhat.

Fogyás

Jellegzetes tünet, hogy bár a cukorbeteg gyereknek jó étvágya van, mégis fogyásnak indul.

Fáradékonyság

Gyakran fáradékonyság is jelentkezhet, amit az okoz, hogy a sejtek nem jutnak megfelelő mennyiségű energiához, hiszen a cukor nem tud bejutni a sejtekbe.

Acetonszagú lehelet

A betegség előrehaladtával jelentkezhet tünetként az acetonszagú lehet. Az acetonos lehelet azért alakul ki, mert a szervezet a cukor helyett zsírt kezd el lebontani, és az aceton a zsírbontás melléktermékeként jelentkezik.

Látászavar

A látászavar kevésbé gyakori tünet, de előfordulhat. Okozója szintén a szervezetben felhalmozódott cukor, ami megváltoztatja a szemlencse fénytörő képességét.

Gyógyíthatatlan, de jól karbantartható

„Megfelelő inzulinterápiával, megfelelő vércukormérési technikákkal és megfelelő táplálkozással a cukorbeteg gyerekek az egészségeshez nagyon közeli életet tudnak élni. Az azonban fontos, hogy ez az állapot a gyerektől és a családtól is nagy odafigyelést és életmódváltást igényel. Az érintettek életkilátásai ma már nem lényegesen rövidebbek, mint másoknak, ezért is szeretjük a pácienseinkre a diabéteszes, vagy cukorbeteg megnevezés helyett azt használni, hogy 1-es típusú diabétesszel élő gyermek, illetve felnőtt” – magyarázza Luczay Andrea.

A felismerés fontossága

Április 22. az Országos Gyermekdiabétesz Nap. Az érintettek számára azonban nem csak ez az egy nap különleges, hiszen az 1-es típusú diabétesz folyamatos odafigyelést igényel, ami digitális eszközök nélkül kimaradt élményeket és akár napi húsz tűszúrást jelent. Ezen képesek változtatni a fejlett orvostechnikai eszközök, okostelefonok és a mobilinternet együttes használata. Ezért a Vodafone most okostelefonokat és mobilinternetet adományoz a DiabErnyő Alapítványnak, hogy a technológia a rászoruló családoknak is elérhetővé váljon. Annak érdekében, hogy minél több ember figyelmét felhívják erre az egészségügyi állapotra, létrehozták a vodafone.hu/diabetesz oldalt, ahol a felismerés fontossága mellett a kezelési lehetőségeket is jobban meg lehet ismerni.

Fotó: Getty Images

Promóció