„Anya, már megint kibírhatatlan vagy!” (x)

2024. január 01.
Az ismerőseink szerint vérbeli, olaszos temperamentumú család vagyunk. A kislányom osztályfőnökének előre jeleztem ezt, mégis meglepődött, amikor családlátogatásra jött hozzánk. Az a beszélgetés sokáig emlékezetes marad…
„Anya, már megint kibírhatatlan vagy!” (x)

Alapjáraton is szenvedélyes társaság vagyunk, de minden hónapban van pár nap, amikor többet kiabálunk egymással a szokásosnál. Ezeket az időszakokat mindannyian nehezen éljük meg. Legutóbb nagyon kellemetlen helyzetbe kerültem, mert eljött minket meglátogatni a hétéves kislányom osztályfőnöke. Amikor megérkezett, Zsófikám ezzel fogadta őt: „Tudod, Ibolya néni, mi ilyen hangos család vagyunk, főleg anya, aki néha valóban elviselhetetlen…” Ibolya néni próbált mosolyogni, én viszont köpni-nyelni nem tudtam. Főleg azért, mert úgy éreztem, hogy a férjem és a tízéves kisfiam némán helyeselnek az én szókimondó Zsófikámnak.

Sajnos Zsófi nem túlzott

Szó, ami szó, a menzeszt megelőző napokban nekem is nehéz magamat elviselni. Ilyenkor olyan apróságok miatt is el tud gurulni a gyógyszerem, ha nem tudok kinyitni egy befőttes üveget, ha nem pakolnak el étkezés után az asztalról, vagy ha meglátom, hogy valaki cipőstől szalad vissza a nappaliba, mert valamit ott felejtett. Ilyenkor teljesen kiborulok, és úrinőhöz méltatlan hangnemben vonom felelősségre a családomat. Tudom, hogy nekik is nehéz ilyenkor velem, de nekem sem könnyű megbirkózni ezzel a visszatérő hangulati labilitással. Ezeken a nehéz napokon rettenetesen magányosnak érzem magam.

„Nyugi, nem vagy egyedül!”

Másnap elmeséltem a kínos jelenetet egy barátnőmnek, aki a legnagyobb megdöbbenésemre egy csöppet sem lepődött meg a problémámon. „Tudod, Enikő, bizonyos időszakokban én sem vagyok egy szamócástál, és sokakat ismerek, akik ugyanígy rémesen ingerlékenyek a menzeszük előtt” – nyugtatott meg Éva. „A havonta ugyanakkor, a menzesz előtt megjelenő testi-lelki panaszokat hormonális változások okozzák. Ha ilyenkor ingerlékenynek érzed magad, puffad a hasad vagy feszül a melled, esetleg legszívesebben mindent megennél, amit a hűtőben találsz, az nagy eséllyel a PMS-ed miatt van. A PMS-t, azaz a premenstruációs szindrómát az okozza, hogy a menstruációt vezérlő két hormon, az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya felborul. A PMS-es panaszok a menstruációt megelőző bő egy hétben jelentkeznek, aztán a havivérzés kezdete után maguktól is megszűnnek” – világosított fel a barátnőm, majd azt is elárulta, hogy neki mi segített könnyebbé tenni a menzesz előtti időszakot.

Éva a Premens tablettát javasolta

 

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

„Először is: fontos, hogy beszélj a családodnak a panaszaidról, hogy jobban értsék, min mész keresztül, és tudjanak támogatni ebben a nehéz időszakban. A kellemetlen testi és lelki tünetekre pedig van hormonmentes gyógyszer. Én a Premens tablettát szedtem, ami hazánkban jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, igazolt terápiás hatással, PMS és cikluszavar kezelésére” – mondta Éva. Azt is megtudtam tőle, hogy a Premens gyógynövényi összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. A ciklus bármelyik napján el lehet kezdeni szedni, és legalább három cikluson át ajánlott használni, a menstruáció alatt is. A Premens 3 havi terápiához szükséges kiszerelésben is kapható a gyógyszertárban.

Éva javaslatára kipróbáltam a Premens tablettát, amely segített, hiszen sokkal enyhébbek lettek a panaszaim, ezért folytatni szeretném még 3 hónap után is, biztos, ami biztos. Ugyanis nagyon szeretném, hogy amikor Ibolya néni újra felkeres bennünket, az én nagyszájú, igazmondó Zsófikám elujjongja majd neki: „Képzeld, Ibolya néni, anya már nem is elviselhetetlen!”

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció