Tényleg soha nem ér véget a PMS? (x)

2024. január 01.
A PMS bármilyen életkorban és bármilyen élethelyzetben jelentkezhet – még a fogamzásgátló-szedés vagy a szülés sem jelent feltétlenül megoldást a kínzó tünetekre.
Tényleg soha nem ér véget a PMS? (x)

A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma olyan tünetegyüttes, amely a menstruáció előtti időszakban, a peteérést követően jelentkezik, és a vérzés első vagy második napján magától megszűnik. A PMS-tünetek rendkívül változatosak, és személyenként, illetve hónapról hónapra is eltérőek lehetnek. A leggyakoribb panaszok a következők:

Testi tünetek: emlőfeszülés, emlőérzékenység, puffadás, hasi görcsök, fejfájás, migrén, hátfájás, ízületi fájdalom, súlygyarapodás, vízvisszatartás, bőrproblémák, pattanások, zsíros haj, hányinger, hányás, szédülés, hasmenés, székrekedés, verejtékezés, aluszékonyság, étvágytalanság, bizonyos ételek kívánása.

Pszichés tünetek: hangulatingadozás, ingerlékenység, szorongás, idegesség, depresszió, szomorúság, sírósság, harag, fáradtság, álmatlanság, koncentrációs zavar, döntésképtelenség, csökkent motiváció, visszahúzódás, csökkent önértékelés, szexuális vágy változása.

A PMS pontos oka a tudomány jelenlegi állása szerint még nem teljesen tisztázott, de valószínűleg több tényező is szerepet játszik benne. Ilyenek lehetnek a szervezetben végbemenő hormonális változások, a neurotranszmitterek (idegi ingerület átvivő anyagok) egyensúlyának felborulása, a genetikai hajlam, a táplálkozási szokások, a stressz, az életmód, a fogamzásgátlók hatása vagy egyéb nőgyógyászati betegségek.

PMS – bármely élethelyzetben jelentkezhet

A PMS a fogamzóképes korú nők 75 százalékát érintheti, 20-40 százalékuknál pedig kifejezetten kellemetlen tünetekkel jelentkezik. Fontos tudni, a PMS tünetei a termékeny korú nők bármely életszakaszában jelentkezhetnek, ráadásul eltérőek is lehetnek attól függően, hogy a nő éppen milyen hormonális változásokon megy keresztül.

20-as évek: A 20-as éveik elején a nők jellemzően kevesebbet alszanak, rendszertelenül étkeznek, és gyakrabban isznak alkoholt, mint idősebb társaik. Ezek a szokások felerősíthetik a PMS tüneteit, például a hangulatingadozást, a fejfájást vagy a puffadást. A PMS-tünetek a fogamzóképes életszakasz elején és a végén a legintenzívebbek.

Meglepő lehet, de a PMS-tünetekre még a fogamzásgátló szedése sem feltétlenül jelent megoldást – bár igaz, hogy a PMS tüneteit a legtöbb fogamzásgátló tabletta csökkenteni tudja, különösen a kombinált tabletták, amelyek ösztrogén és progeszteron hormonokat tartalmaznak. A fogamzásgátlók hatására a menstruációs ciklus rendszeressé válik, a vérzés mennyisége és az ahhoz társuló fájdalom mérséklődik, ami enyhíti a PMS-t. Nem minden nőnél van azonban ilyen kedvező hatása, sőt néhány esetben a fogamzásgátlók mellékhatásai hasonlóak lehetnek a PMS tüneteihez, szedésük okozhat például mellfeszülést, fejfájást, hangulatváltozást, vagy súlygyarapodást.

30-as évek: A 30-as éveikben a nők általában kevesebb PMS-tünetet tapasztalnak, mert sokan vállalnak gyermeket, és a terhesség, valamint a szoptatás enyhíti a tüneteket. A szülés után azonban a PMS-tünetek újra jelentkezhetnek: egyeseknél a PMS-tünetek csak szülést követően jelennek meg, vagy újra visszatérnek, esetleg teljesen más formában, erősségben jelentkeznek. Ebben az esetben is a szülés után végbemenő hormonális változás a ludas, amely befolyásolni tudja a menstruációs ciklust és a PMS-t.

40-es évek: A 40-es éveikben lévő nőknél a premenopauza (a menopauza előtti 5-6 év) idején megint erősödhetnek a PMS-panaszok, mert a csökkenő hormonszint miatt rendszertelenné válik a menstruáció. A PMS-tünetek hasonlóak lehetnek a klimax tüneteihez, jelentkezhetnek hőhullámok, verejtékezés, hangulatingadozások vagy alvászavarok.

A PMS viszonylag gyakori a többgyerekes, stresszes életet élő nőknél is, mivel a szülés és a szoptatás után a hormonális egyensúly megváltozik, és a női szervezetnek időre van szüksége, hogy visszaálljon a természetes ciklusához. A stressz pedig befolyásolja a hormonok és a neurotranszmitterek (idegi ingerület átvivő anyagok) termelődését, ami fokozhatja a PMS tüneteit.

A PMS tüneteinek enyhítésére több módszer is létezik: a megfelelő életmód, a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás, a stresszoldás, a vitaminok és ásványi anyagok pótlása, a gyógynövények mellett a gyógyszeres tünetcsökkentés is szóba jöhet. A legjobb, ha konzultálunk orvosunkkal és együtt választjuk ki a számunkra legmegfelelőbb terápiát.

Viszlát, cikluszavar és PMS! Helló, Premens!

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövényi összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Fotó: Getty Images

Promóció