Harc a csontszáraz bőrrel: hagyd a tusfürdőt, és törődj a mikrobáiddal!

2022. október 31.
Jön a hidegebb idő, ami a nyáron nyugvó bőrproblémákat újra előhívja. A szakértők szerint már most el kell kezdenünk a bőr kiszáradásának megelőzését, hogy a téli hónapokban ne legyen nagyobb baj.
  • Az átlagos szappan tulajdonképpen egy mosószer: emiatt habzik, viszont a nedvességet elvonja a bőrünkből, kiszárítva azt.
  • Szappanmentes lemosók, testápoló és legfeljebb testmeleg vízzel fürdés. Ez az a mantra, amit a bőrgyógyászok próbálnak mindenkinek megtanítani.
  • Minden egyes fürdés vagy kézmosás a hagyományos tusfürdővel, szappannal tömeggyilkosság a bőr jó baktériumai között.

Egyelőre még változékony az idő, de aki reggel korábban megy el otthonról és hajlamos a bőre a kiszáradásra és szája a kicserepesedésre, már a bőrén érezheti a hideg hatását. A csontszáraz bőr nem csak azért baj, mert zavaró és nem túl szép, de komolyabb problémákhoz is vezethet, ha viszketéssel vagy kiütéssel jár.

Dr. Saxon Smith bőrgyógyász professzor szerint „a száraz bőr – orvosi nevén xerosis – egyre nagyobb valószínűséggel fordul elő, ahogy öregszünk”. Ennek hátterében egyrészt az áll, hogy már nem képes úgy megőrizni a nedvességet, másrészt a természetes hidratáló faktorok sem működnek már úgy, mint fiatalabb korban. „Így a bőrünk évről évre egy kicsivel szárazabbá válik” – mondta a professzor. De környezeti okai is lehetnek a száraz bőrnek: a szél, hideg levegő, alacsony páratartalom, a fűtés, a hosszú, meleg fürdők és zuhanyok. 

szaraz-bor-megelozes-mikrobiom

Minden egyes fürdés a hagyományos tusfürdővel tömeggyilkosság a bőrünk jó baktériumai között

A gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés, különösen alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel, szintén szárítja a bőrt. Ezt csak fokozza, hogy az átlagos szappan tulajdonképpen egy mosószer: emiatt habzik, viszont a nedvességet elvonja a bőrünkből. „Ez nem mindig volt így. Az 1960-as években találták ki, hogy jó lenne, ha a szappannak habja is lenne, ekkor kezdődött a mai szappanok gyártása. A marketing működött, az eladások égbe szöktek, de a bőrnek nem tett túl jót” – magyarázta Smith.

Hogyan védhetjük meg a bőrt a kiszáradástól?

Három egyszerű szokással megvédhetjük attól a bőrünket, hogy teljesen kiszáradjon. „Szappanmentes lemosók, testápoló és legfeljebb testmeleg vízzel fürdés. Ez az a mantra, amit a bőrgyógyászok próbálnak mindenkinek megtanítani” – jelentette ki a professzor. 

Nyáron legfeljebb egy könnyű, vékony hidratálót kíván a bőrünk, a hidegebb időben erősen ajánlott egy testesebb, zsírosabb krém, mert minden táplálékra szomjazik a bőrünk, hogy a hidratáltságát megőrizhesse. Ezért fontos az is, hogy rövidebb ideig zuhanyozzunk és ne túl meleg vízzel. „A gyakori kézmosás hatásait azzal ellensúlyozhatjuk, ha reggel kézkrémmel indítjuk a napot, és este, lefekvés előtt, azzal is zárjuk. Az ajakbalzsam rendszeres használata az ajkak cserepesedését segíthet megelőzni” – sorolta Smith.

Jól jöhet a párásító is otthon, ha a száraz a levegő a lakásban, fontos, hogy minél több folyadékot igyunk a hideg időben is, még télen is használjunk fényvédőt, és jó, ha leszokunk a dohányzásról is. Ha azt gyanítjuk, hogy egy új parfüm, mosószer vagy öblítő is belejátszhat abba, hogy kiszáradt a bőrünk, célszerű más mosószerekre váltani. 

A mikrobabrigád

„A bőrünket, ahogy az egész testünket beborítják a baktériumok és más mikrobák – mondta Smith. – Több trillió apró kis organizmus él a bőrünkön. Ezek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy megfelelően működjön a bőr védekező mechanizmusa, nagyon fontos óvnunk és megőriznünk az egyensúlyukat.”

„Ezek a mikrobák építik fel a bőr egészséges barrierjét, azaz a védőgátját – mondta dr. Chris Callewaert, a belga Mikrobiológiai Ökológia és Technológiai Központ kutatója. – Átalakítják a faggyúmirigyek által termelt zsíros váladékot egy savas védőréteggé a bőrön, így gátolják a betegséget okozó patogének vagy vírusok bejutását a bőrön keresztül.”

De más fontos feladata is van a bőr mikrobiomrétegének. „Edzi az immunrendszert és fenntartja az egészséges egyensúlyt az immunválaszban. Enélkül az egyensúly nélkül folyamatosan ki lennénk téve a veszélyes elemeknek, asztmásak lennénk vagy folyton allergiás reakcióink lennének.”

A szappanok és más tisztálkodószerek szárító hatása és a dezodorokban, izzadásgátlókban, tusfürdőkben, samponokban és más lemosókban található antimikrobiális összetevők miatt azonban károsodik a bőrünk mikrobiom egyensúlya. „Elméletben minden olyan terméknek, amit a bőrünkre kenünk, vannak olyan összetevői, melyek baktériumölő hatásúak. De ezzel tömeggyilkosságot követünk el a jó baktériumok között is anélkül, hogy ez eszünkbe jutna vagy tudnánk róla. És mindezt naponta többször is akár.

szaraz-bor-megelozes-mikrobiom

Reggel kézkrémmel kell kezdeni a napot és este azzal fejezni be, hogy ne száradjon ki a kéz hideg időben

De indirekt módon is hatással vannak ezek a tisztálkodószerek a bőrünk mikrobiomrétegére. A habzást generáló mosószer összetevők eltávolítják a zsírt a bőrünkről, mely támogatná a jó baktériumokat. Az erősek túlélnek, de túl kevesen maradnak ahhoz, hogy kifejthessék jótékony hatásukat. Érdemes emiatt tájékozódni alaposan, milyen összetevőket tartalmaz a tusfürdőnk, arclemosónk vagy éppen a dezodorunk. 

Mit tehetünk a barrierünkért?

„A bőr a legnagyobb szervünk, ha a területét nézzük – mondta Smith. – Nagyon bonyolult, hiszen a barrierréteg a külső és belső részünkre is hatással van.” A bőr kiszáradása miatt töredezetté válhat, repedések jelenhetnek meg rajta, itt bejuthatnak kórokozók, ami aktiválhatja az immunrendszert. Ez válthatja ki az ekcéma, atópiás dermatitisz vagy allergia fellángolását. 

„Nagyon fontos, hogy tápláljuk a bőr barrierjét minél többféle módon. Nem csak a tüneteket – viszkető, száraz bőrt – kell kezelnünk. A megelőzés, a kockázatok lehető legkisebbre csökkentése és a bőr megvédése még fontosabb.

Az egészséges étrend is hozzájárul a bőr egészségéhez, ez egyúttal támogatja a bélrendszer mikrobiomjának egyensúlyát is, ami szorosan kapcsolódik a bőrünkhöz. „Az egészséges bél egészséges bőrhöz vezet – mondta a mikrobiológus. – Ha valami nincs rendben a bélflórában, az kihat a bőrünk mikrobiomjára is.” Ezért van nagyon sok bélproblémának bőrtünete is. A pikkelysömörben szenvedőknél például gyakoriak a különböző gyulladásos bélbetegségek, cöliáka és laktózintolerancia is.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images, Unsplash

Olvass tovább!