Meglepő jele lehet a bőrráknak, amiről csak kevesek tudnak

2023. november 10.
Csak egy múlni nem akaró kiütés, vagy a bőrrák nem túl közismert tünete? Nem mindegy, épp ezért fontos, hogy ismerjük a basalioma és a laphámsejtes karcinóma jeleit is!
Bőrrák meglepő tünet
  • Nem a melanóma az egyetlen bőrráktípus, bár kétségtelenül ez a legveszélyesebb mind közül. 
  • A bazálsejtes és a laphámsejtes karcinóma sokkal gyakoribb, mint a melanóma, és ugyan nem okoznak áttétet olyan gyorsan, mint egy melanóma, mégis fontos komolyan venni ezeket a típusokat is.
  • 10-ből 8 bőrrákos eset basalioma, másnével bazálsejtes karcinóma.

„A melanóma a halálos bőrrák, mivel ez az a bőrráktípus, ami áttétet képezhet más szervekben – magyarázta Dr. Elaine Kung bőrgyógyász. – A melanóma nagyon gyorsan átterjedhet a tüdőre vagy az agyra.”

Szerencsére a bőrrákos esetek nagyon kis része melanóma. „A bőrrák 10-ből 8 esetben bazálsejtes karcinóma vagy laphámsejtes karcinóma – mondta Dr. Jeffrey Hsu bőrgyógyász. – A melanóma csak a bőrrákos esetek 1 százalékát teszi ki.”

Basalioma vagy laphámsejtes rák?

Balra: laphámsejtes karcinóma, jobbra: basalioma

Balra: laphámsejtes karcinóma, jobbra: basalioma

A basalioma és a laphámsejtes rák a legtöbb esetben eleinte egyszerű kiütésnek tűnik, így a betegek nem is fordulnak orvoshoz, fel sem merül, hogy bármi baj lenne. „Fokozott bőrszárazság, néhány pötty jelezheti a bőrrákot” – mondta Dr. Hsu. 

Az Amerikai Dermatológiai Akadémia hangsúlyozza: ha a laphámsejtes karcinómát nem kezelik megfelelően és időben, a bőr mélyebb rétegeinek szövetein keresztül a véráramba és az idegpályákba kerülhet, így szétterjedhet a test más szerveire, áttétet képezhet. 

A bazálsejtes karcinóma esetében az áttét kialakulása nagyon alacsony, mivel ez a bőr felszíni rétegeiben növekszik, de az izom- és csontszövetekben megjelenhet, ha sokáig nem diagnosztizálják és kezelik.

Milyen tünete lehet a bőrráknak?

„A bazálsejtes karcinóma gyakran fényes, áttetsző pukli, aminek nincsenek határozott kontúrjai. Ha ütés éri, könnyen vérzik – magyarázta a bőrgyógyász. – A laphámsejtes rák puha, ám érdes felületű, rinocéroszszarvra hasonlító kinövés egy kis rózsaszín pöttyön.”

Ám eleinte mindkét bőrráktípus pusztán egy ártatlan kiütésnek, nehezen gyógyuló sebnek tűnik. „A páciensek gyakran csak egy pöttyel jönnek a rendelőbe. Arra panaszkodnak, hogy nem akar múlni a pattanás, és az évek során csak egyre nagyobb lesz” – folytatta a szakember. 

Ha egy folt vagy pötty három hónap alatt sem múlik el a bőrünkről, érdemes szakemberhez fordulni és ellenőriztetni, valójában nem bőrrákkal küzdünk. 

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash