A rendszeres mozgás jótékony hatásai a változókorban (x)

2024. január 03.
A változókori hormonális változások számos testi és lelki tünetet okozhatnak, ám a rendszeres mozgással sokat tehetünk a panaszok enyhítéséért.
A rendszeres mozgás jótékony hatásai a változókorban (x)

A mozgás nemcsak a testünkre, hanem a lelkünkre is jótékony hatással van. A testmozgás során endorfinok szabadulnak fel a szervezetünkben, amelyek javítják a kedélyállapotot, csökkentik a stresszt, növelik az önbizalmat, erősítik az immunrendszert. A mozgással megelőzhetjük a súlygyarapodást, amely a változókorban gyakori, és növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezenkívül a mozgás segít megőrizni az izomtömeget, az ízületek rugalmasságát, a csontsűrűséget, amelyek ugyancsak jelentős változáson mennek át a menopauzát követően.

De milyen mozgásformákat érdemes választanunk a változókorban? Valójában minden olyan mozgásforma ajánlott, amelyet élvezünk, és nem okoz fájdalmat vagy sérülést. A legfontosabb, hogy rendszeresen szánjunk időt a sportra, legalább heti háromszor 30-60 percet. A mindennapjainkba aerob és erősítő jellegű mozgásokat egyaránt érdemes lehet beiktatni, hogy mind a szív- és érrendszerünket, mind az izomzatunkat megfelelően terheljük. Az alábbiakban sorra veszünk néhány olyan mozgásformát, amelyek különösen jót tehetnek a változókorban.

Aerob mozgásformák

Az aerob mozgások fokozzák a szívverést, a légzést, az izzadást, és javítják az állóképességet. Ilyen lehet például a séta, a futás, a kerékpározás, az úszás, a tánc, az aerobik, a lépcsőzés, a kocogás. Az aerob mozgásformák előnyei a következők:

  • csökkentik a vérnyomást, a koleszterinszintet, a vércukorszintet, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát,
  • csökkentik a hőhullámok gyakoriságát és intenzitását, mert segítik a hőszabályozást,
  • enyhítik a depresszió és a szorongás tüneteit azáltal, hogy fokozzák a szerotonin és a dopamin, azaz a „boldogsághormonok” termelődését,
  • megakadályozzák a hízást, mivel fokozzák az anyagcserét, és segítik a zsírégetést,
  • enyhítik az alvászavarokat, segítik az elalvást.

Az aerob mozgásformák közül az úszás különösen ajánlott, mert a vízben a testünk súlya csökken, így kevésbé terheli az ízületeket, és csökkenti a sérülés veszélyét. Az úszás átmozgatja az egész testet, erősíti az izmokat, a szívet, a tüdőt, és segít megelőzni a csontritkulást.

Erősítő mozgásformák

Az erősítő mozgásformák növelik az izomtömeget, az izomerőt, az izomtónust, és javítják a testtartást. Ilyen lehet például a súlyzós edzés, a saját testsúlyos edzés, a TRX, a pilates, a jóga, a torna. Az erősítő mozgásformák előnyei a következők:

  • növelik a csontsűrűséget, és segítik a kalcium beépülését a csontokba,
  • enyhítik az ízületi fájdalmat azáltal, hogy erősítik az ízületeket körülvevő izmokat, és növelik az ízületek mozgástartományát,
  • segíthetnek a fogyásban, mivel növelik az izomtömeget, ami több kalóriát éget el, még nyugalmi állapotban is,
  • a hüvelyszárazság tüneteit is enyhíthetik azáltal, hogy erősítik a medencefenék izmait, amelyek támogatják a hüvelyt, és javítják a vérkeringést a nemi szervekben.

Az erősítő mozgásformák közül a jóga különösen ajánlott, mert nemcsak az izmokat, hanem a lelket is erősíti. A jóga segít ellazítani a testet és a szellemet, csökkenti a stresszt, javítja a légzést, a koncentrációt, az egyensúlyt, a rugalmasságot.

Mozogjunk együtt a párunkkal!

A mozgás a párkapcsolatunkra is jótékony hatással lehet, ha a párunkkal együtt végezzük. A közös mozgás során közelebb kerülhetünk egymáshoz, hiszen együtt élünk át élményeket, kihívásokat és sikereket. A közös mozgás növelheti a párok közti intimitást, a bizalmat, javíthatja a kommunikációt, és még a romantikát is elősegítheti.

A közös mozgásformák közül a tánc különösen ajánlott. A tánc a mozgás és a zene összhangján alapul, ki lehet vele fejezni az érzelmeinket, sőt még a személyiségünket is. További előnye, hogy segít oldani a gátlásokat, felszabadítani a testet, összehangolni a mozgást a zene ritmusával, a lélegzettel, a partnerrel. Ezek után nem meglepő, hogy a párunkkal közös tánc a szexuális életünket is felpezsdítheti, ami még a hüvelyszárazság ellen is kiváló.

Változókor könnyedén: Remifemin Plus

Remifemin

Vény nélkül kapható gyógyszer. Fotó: Phytotec Hungaria Bt.

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszan tartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz. Fotó: Phytotec Hungaria Bt.

A hialuronsavat és gyógynövény kivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció