Ne legyen többé tabu – fontos lenne, hogy igenis beszéljünk a hüvelygombáról

2024. március 04.
A hüvelygomba a mai napig akkora társadalmi tabunak számít, hogy a nők még a legjobb barátnőikkel vagy a partnerükkel sem szívesen beszélnek a témáról. Pedig egy hüvelyfertőzésben semmi szégyellni való nincs, és fontos lenne, hogy a nők nyíltan merjenek beszélni az egészségi problémáikról.
huvely-vagina-bugyi

Tedd a szívedre a kezed: te hányszor beszélgettél már a barátnőiddel vagy akár a pároddal teljesen őszintén és kendőzetlenül a nemi szerveid egészségéről, például a hüvelygombáról? Ha esetleg szóba is kerül, rögtön kínosan, kellemetlenül érzed magad miatta? Nem vagy egyedül. Hiába élünk a 21. században, a női intim egészség még mindig tabunak számít. Sokan egyenesen kulturálatlanságnak tartják, ha mégis szóba hozza valaki a témát. A női betegségekhez társuló szégyenérzet és megbélyegzés komoly károkat tud okozni a mindennapokban.

A hüvely egészsége a történelem során mindig háttérbe volt szorítva – a tudósok nem tanulmányozták megfelelően, a nők nemigen akartak beszélni róla, így aztán ritkán jutottak el az orvoshoz, hogy megfelelő kezelést kapjanak. A tudatosság hiányának meg is lett az eredménye: a nők a mai napig nem, vagy csak nagyon nehezen tudják felismerni a hüvelyfertőzések, például a hüvelygomba tüneteit.

Egy civilizált társadalomban elfogadhatatlan, hogy a női intim egészséggel kapcsolatos témákat még mindig tabuként kezelik. Itt az ideje, hogy legalább mi, nők megtörjük a csendet. A különféle nem nemi úton terjedő hüvelyfertőzések – mint a hüvelygomba – kifejezetten gyakoriak, hiszen a legtöbb nő találkozik vele legalább egyszer az életében. Megérdemelné hát a neki kijáró figyelmet.

De mégis mit tehetnék a hüvelygombát övező tabu megdöntéséért?

A hüvelygomba egyáltalán nem szégyenletes betegség: a nők 75 százaléka átesik rajta életében legalább egyszer. Az egyik első és legfontosabb lépés a hüvelyi egészség körüli tabu megszüntetése érdekében, ha eloszlatjuk a hozzá fűződő tévhiteket. Gyakori tévhit például, hogy a hüvelygomba egy szexuális úton terjedő betegség, amit azért kapnak el a nők, mert túl sok partnerrel szexelnek, vagy mert nem tisztálkodnak rendesen. A valóság ezzel szemben az, hogy a hüvelygomba kialakulása mögött egy tucat egyéb ok húzódhat – így például hormonális változások, antibiotikumok, a stressz, cukorbetegség, szoros vagy műszálas fehérneműk viselése, vagy akár a túlzásba vitt intim higiénia is.

A tévhitek eloszlatása mellett kulcsfontosságú, hogy igenis merjünk nyílt, őszinte beszélgetéseket folytatni a hüvely egészségéről. Ha a nők nyugodtan és nyíltan tudnak beszélni a tüneteikről és esetleges aggodalmaikról, nagyobb eséllyel kérnek időben segítséget.

Emellett sokat segíthetnek az online közösségek, támogató fórumok, amelyek az anonimitásuk által biztonságos, támogató környezetet teremthetnek. Ha van egy olyan közösség, ahol az érintettek félelem nélkül megoszthatják a tapasztalataikat és történeteiket, az sokat segíthet abban, hogy ne érezzék magukat egyedül a problémáikkal.

Nem kizárólag a nők feladata a hüvelygomba körüli tabuk oldása – a valódi változáshoz közös erőfeszítésre van szükség. Meg kell változtatni a társadalmunk hozzáállását. Edukációs programokra és felvilágosító kampányokra van szükség ahhoz, hogy végre társadalmi szinten is megkérdőjelezhessük azt az ideológiát, miszerint a hüvelyi egészség őszinte kommunikációja szégyenletes és tiltott terület. Ha a fiatalokat már az iskolában elfogadásra, megértésre és tiszteletre neveljük, idővel képesek leszünk olyan társadalmi normákat létrehozni, hogy a nőknek nem kell szégyenkezniük, és félelem nélkül kérhetnek segítséget az intim problémáikra.

Fotó: Getty Images

Promóció