Szokások, amelyektől garantáltan jobban alszunk

2024. március 04.
Az alvás létfontosságú – szüksége van rá a testünknek és a lelkünknek egyaránt. Ha nem jutunk megfelelő mennyiségű vagy minőségű alváshoz, annak számos negatív hatása lehet.
Jobb alvás szokások

Adatok szerint a hazai felnőtt lakosság nagyjából fele tapasztal meg élete során legalább egyszer rövid ideig tartó álmatlanságot, miközben 10 százalékuk tartós inszomniában szenved. Az adatok alapján kijelenthető, hogy a különféle alvászavarok mostanra népbetegségnek számítanak.

Többféle külső és belső tényező is befolyásolhatja az alvásunk minőségét. Hatással lehet rá például a mozgásszegény életmód, a helytelen étrend, az alkoholfogyasztás, de a hosszan fennálló stressz is. Ezek a tényezők mind hozzájárulhatnak az inszomnia, vagyis az álmatlanság kialakulásához.

Az álmatlanság többféleképpen is megnyilvánulhat. Vannak, akik nehezen tudnak elaludni, míg mások gyorsan elalszanak ugyan, de sokszor felébrednek éjszaka, és nem tudnak visszaaludni.

Milyen következményei lehetnek a kialvatlanságnak?

A hosszan fennálló alváshiány különféle megbetegedésekhez vezethet: megnőhet a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kockázata, ráadásul a rossz alvás összefüggésben áll az elhízással is.

Mit tehetünk a jobb alvás érdekében?

Általánosságban elmondható, hogy egy 18-64 év közötti felnőttnek az ajánlások szerint napi 7-9 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy kipihenten ébredjen. Szerencsére mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy az éjszakáink nyugodtan teljenek, és reggel feltöltődve keljünk ki az ágyból.

Mutatjuk, milyen szokások segíthetik a pihentető alvást!

Alakítsunk ki egy napirendet! A rendszertelenség nincs jó hatással az alvásunkra, próbáljuk hát a napjainkat a biológiai óránknak megfelelően kialakítani. Igyekezzünk minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni – még a hétvégéken is! A rendszeresség segít a szervezetünknek megtanulni, hogy mikor jön el a pihenés ideje.

Aludjunk nyugodt környezetben! A pihentető éjszakához nyugodt környezetre is szükség van. A hálószobában csend és sötét legyen, se zaj, se fény ne zavarja a pihenésünket. A hőmérsékletre is érdemes odafigyelni: a szakértők szerint a jó alváshoz 20 fok körüli az optimális hőmérséklet. Ne legyen se túl hideg, se túl meleg a hálóban.

Változtassunk az életmódunkon! Ügyeljünk rá, hogy délután 2 után már ne igyunk kávét, hiszen a koffein megzavarhatja az éjszakai pihenésünket. De a nikotin is stimulánsnak számít, az egészségünk érdekében tehát az lenne a legjobb döntés, ha lemondanánk a dohányzásról. Bár az alvás előtt elfogyasztott alkohol rövid távon segítheti az ellazulást, az éjszakai alvásunk minőségét azonban rontja. Az esti órákban tehát, ha lehet, már ne igyunk alkoholos italt.

Étkezzünk egészségesen! Az esti órákban fogyasztott zsíros vagy túlságosan cukros ételek megterhelőek az emésztőrendszerünk számára, akkora munkát rónak rá, ami szintén meg tudja gátolni a nyugodt alvást. Az esti órákban már ne együnk nehéz ételeket, de a legjobb, ha lefekvés előtt 2 órával már semmit nem eszünk.

Mozogjunk rendszeresen! A rendszeres sport pozitívan tudja befolyásolni az alvásunk minőségét. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy mikor és mit sportolunk. Az esti órákban végzett megerőltető, intenzív mozgás felpörgeti a szervezetünket, ezért az ajánlások szerint sportolásra a délután 5 és 7 óra közötti időszak az ideális.

Fotó: Getty Images

Promóció