Közénk áll az alvás: én pacsirta vagyok, ő meg bagoly (x)

2024. március 04.
Amikor összeköltöztünk, számítottam arra, hogy lesznek köztünk súrlódások. Mondjuk a fogkrémes tubus használata vagy a szennyes ruhák tárolása miatt. De arra álmomban sem gondoltam, hogy az alvás lesz a legnagyobb problémánk.
alvás párkapcsolat

A pacsirta reggel zavar…

Én korán kelő típus vagyok, hajnalban kipattan a szemem, és azonnal nekiállok a reggeli teendőknek. Az elején nagy lelkesedéssel főztem le a kávét, és terítettem meg a közös reggelikhez, de nagyon hamar csalódnom kellett. A párom home office-ból dolgozik, ezért nem kell sietnie ilyenkor, és ő ki is használja ezt a helyzetet. Nemhogy reggelizni nem volt hajlandó velem, de még morgott is, hogy túl hangosan zörgök az edényekkel.

…a bagoly meg este

Bezzeg este! Hat körül befejezi a munkáját, aztán nekiáll edzeni a nappaliban, és ha épp nincs hova kimozdulni, hozzálát fúrni-faragni, vagy átrendezi a szobát. Én meg 8 után már használhatatlan vagyok. Szóval rájöttem, hogy nem érdemes megvárnom a lefekvéssel, de sajnos ez sem hozott megnyugvást: amikor éjfél után bebújik mellém, annyit izeg-mozog, hogy a legédesebb álmomból is felver. Mire végre elalszik, addigra meg már én nem tudok visszaaludni.

Az összeköltözés hiba volt?

Alig telt el pár hónap, nekem állandósultak a karikák a szemem alatt. Egyre többször zördültünk össze – most már valóban a fogkrémes tubuson vagy a szennyesen –, és mindketten egyre fáradtabbak, kialvatlanabbak, feszültebbek lettünk. Még az eleinte szenvedélyes összebújások is ritkulni kezdtek, hiszen este már én nem vágytam rá, reggel meg őt nem lehetett semmivel sem felébreszteni. Hiába voltam még mindig oda érte, kezdtem azt hinni, hogy hiba volt az összeköltözés.

Férfiak és nők: küzdelem az ágyban

Végül már a barátnőimnek is panaszkodni kezdtem, de nagy meglepetésemre ők egyetértően bólogattak. Kiderült, hogy nem csak mi küzdünk egymással az ágyban: már kutatások is igazolták, hogy a férfiak és a nők cirkadián ritmusa eltérő, ami miatt az alvásuk is különböző. Míg a nők általában többet, de rosszabb minőségben alszanak, addig a férfiaknak kevesebb alvásra van szükségük. Ráadásul a nők – talán a hagyományos, anyai szerepkörüknek köszönhetően, amely miatt a gyerekekhez igazodott a bioritmusuk – inkább reggeli típusok, és napközben aktívabbak, míg a férfiak inkább este éberebbek.

Türelem, tolerancia és egyéb trükkök alvászavarokra

Remek – gondoltam –, akkor ezek szerint normálisak vagyunk. Már csak az volt a kérdés, hogyan hangoljuk össze az alvásritmusunkat is. Szerencsére kaptunk pár jó tanácsot, amelyek segítettek. Ő nagy hasznát veszi például a füldugónak reggelente, amikor készülődöm, én pedig inkább az irodában főzöm le a kávémat és eszem meg a szendvicsemet. Cserébe megbeszéltünk két olyan napot, amikor felkel velem, és együtt reggelizhetünk. Ilyenkor ő is időben végez a munkájával, így tudunk még programot csinálni délután-este. Hétvégéken meg inkább szundikálok egy picit délután, hogy legyen erőm éjfélig bulizni vele.

Sedacur forte: a gyógynövények értünk vannak

sedacur-doboz-60x-2020-jobb-png-1200x946

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Persze az átmenet nem olyan könnyű, és az alvászavarral addig is kellett valamit kezdenem, ezért a barátnőim tanácsára beszereztem a Sedacur fortét, amely a népi gyógyászatban már régóta ismert és használt gyógynövények, a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazza. Ez a három összetevő nyugtató-altató hatásáról közismert: enyhítik a feszültséget és javítják az alvást. A vény nélkül kapható Sedacur forte napközben nyugtató, feszültségoldó hatású, este pedig segíti az elalvást, és pihentető alvást biztosít. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, szedésekor nem kell attól tartani, hogy napközben tompul a figyelmünk vagy nő a reakcióidőnk, vagyis az autóvezetéshez szükséges képességekre sincs negatív hatással.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció