Milyen mellékhatásai lehetnek a hialuronsavas kezeléseknek?

2024. augusztus 02.
A bőr fiatalítását és hidratálását szolgáló beavatkozások között az élbolyban szerepelnek a fillerek, a hialuronsavas töltések, köztük a skinbooster kezelések is. Lássuk, mi mindenre érdemes figyelnünk, ha töltőanyagos kezelések segítségével szeretnénk kortalanok maradni, illetve, hogy melyek lehetnek a hasonló, tűs beavatkozások mellékhatásai.
toltoanyag-mellekhatasok

A 21. századi esztétikai és bőrgyógyászati szektor változatos lehetőségeket kínál. Míg anyáink csak álmodtak arról, hogy akár bármi áron és jelentősen megfiatalítsák és feszesebbé varázsolják vonásaikat, üdébbé tegyék bőrüket, addig mi ma már rengetegféle célzott kezelés közül választhatunk, az adott bőrproblémáknak megfelelően.

Jó hírű klinikák, felkapott szakemberek, bevált töltőanyagmárkák és látványos előtte-utána fotók sokasága csábít arra, hogy rászánjuk magunkat az arcfiatalításra. Az arcformázó és volumenpótló fillerek nagy népszerűségnek örvendenek, és messze nem csak a fiatalságkultusz jellemezte Hollywoodban. A hialuronsavat különböző módokon és célokkal vethetjük be a látványos kortalanságért.

Természetesen a hasonló, töltőanyagos kezeléseknek, mint minden orvosi és kozmetikai beavatkozásnak, vannak lehetséges velejáró kellemetlenségei, mellékhatásai és kockázatai. Kellő felkészüléssel és tudatossággal azonban ezeknek körét jelentősen minimalizálhatjuk. Lássuk is a lehetséges mellékhatásokat!

toltoanyag-mellekhatasok

Duzzanatok

Ezek jellemzően a leggyakoribb és általában már a kezelés utáni első pár napban jelentkező mellékhatások. Érdemes a beavatkozást végző szakembertől érdeklődni, hogy milyen hűtőzselét, vagy éppen hűthető arcmaszkot érdemes ilyenkor bevetni a duzzanatok csökkentésére.

Véraláfutás

Ez szintén meglehetősen gyakori mellékhatás. Az injekció helyén fordulhat elő, erre az esetre választhatunk arnica gélt vagy krémet, amelynek jótékony hatóanyagai segítenek az elszíneződések gyorsabb felszívódásában.

Fájdalom

Nem mindenkinek egyforma a fájdalomtűrő képessége, míg néhány apró szúrás egyeseknek meg sem kottyan, másoknak még akár visszatartó erő is lehet egy kezelés esetében. Ám szerencsére a fájdalom átmeneti, és csak az injekció helyén jelentkezik, esetleg némi bőrpír kíséretében.

Érzékenység

A kezelés után átmenetileg akár érzékenységet vagy zsibbadást is tapasztalhatunk, itt egy kis türelemre van szükség csupán, hiszen kis idő után mindez többnyire elmúlik.

Allergiás reakciók

Egy fokkal komolyabb mellékhatásnak számít a töltőanyagos kezelések esetében, és bár szerencsére ritka, de előfordulhat. Itt nem érdemes otthoni megoldásokat keresni, azonnal forduljunk orvoshoz, ha erőteljes duzzanatot, viszketést vagy légzési nehézséget tapasztalunk.

Bőrfertőzés

Szintén a ritkább mellékhatások táborát erősítő jelenség, amely az injekció helyén alakulhat ki. Figyeljünk arra, hogy tisztán tartsuk az injekciózott területet, és kerüljük a sminkek használatát a kezelés utáni napon, hogy ezzel is csökkentsük a kockázatokat.

Csomók és/vagy aszimmetrikus eredmény

Sok páciens félelme, hogy egy-egy kezelés nem a várt hatást hozza. Ilyen lehet például, ha a töltőanyag nem egyenletesen oszlik el, és csomók maradnak a beavatkozás után az arcon, vagy éppen aszimmetrikus az eredmény. Lelkileg ez elég megterhelő mellékhatás, de van rá szerencsére megoldás. Az orvosunk tanácsai szerint ez lehet akár egy célzott masszázs, de ha úgy ítéli meg, végül akár egy újabb beavatkozásra, korrekcióra is szükség lehet.

A hialuronsavas töltőanyagok ma már biztonságos és hatékony kezeléseknek számítanak, különösen, ha megfelelő körültekintéssel alkalmazzák őket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a mellékhatások ismerete mellett nagy energiát fektessünk a kezelőorvos és a szépségklinika kiválasztására is.

Ha hiarulonsavas bőrfeltöltés mellett teszed le a voksodat, nagyon fontos, hogy a kezelésekben jártas és megfelelő végzettséggel rendelkező szakembert, illetve megbízható szolgáltatót válassz. A nem kellő körültekintéssel elvégzett esztétikai beavatkozások ugyanis a félresikerült optikai eredményen túl komoly egészségkárosodást is okozhatnak.

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Juvederm® támogatta.