Jolly joker az arcon egy jó töltőanyag?

2023. szeptember 05.
A modern töltőanyagokat, fillereket rengeteg területen bevethetjük a szépülésért. Dúsabb ajak, simább bőr vagy formásabb orr is lehet az eredménye alig néhány tűszúrásnak, ha megfelelő kezek végzik.
filler-arctoltes

Korábbi cikkünkben már kitértünk arra, hogyan és mivel lehet kimondottan szépen, alig észrevehetően feltöltött ajkat, arcot varázsolni manapság a fillerek segítségével. Nem csak a végletek, vagyis a „túltöltések” világa létezik, egy jó feltöltés igenis formásabbá, harmonikusabbá, üdébbé teheti az arcot. Hogy pontosan mi történik egy ilyen eljárás során, és melyek a legmodernebb anyagok, technikák, arról dr. Altmayer Anita bőrgyógyászt kérdeztük, aki a hialuronsav áldásos hatásairól is mesélt. „Ez a szervezetben, a bőr kötőszövetes állományában természetesen is megtalálható anyag a leggyakoribb töltőanyag is egyben – magyarázza szakértőnk. – Kipárnázza, kitölti a kötőszövetes állományt, teltebbé, egyenletesebbé teszi a bőrt. A titka a hialuronsav sikerének, hogy ezerszeres mennyiségben képes megkötni a vizet.”

A felhasznált mennyiségnél lényegesebb, hogy hová és milyen technikával adják be azt. „Minél koncentráltabb a töltőanyag, annál jobban emeli a szövetet – és annál mélyebbre kell injektálni – meséli dr. Altmayer Anita. – A legsűrűbbek (25 mg/ml vagy annál nagyobb koncentrációjúak) tulajdonképpen folyékony implantátumok. A legmélyebb rétegbe, a csont fölé, az izom alá helyezzük őket az orca, a járomív, az állkapocs vagy az áll területére, és felfelé vagy hátrafelé húzó, liftinghatásuk is van. Nemcsak a fiatalosabb megjelenés érdekében, hanem anatómiai rendellenesség, például csökött áll vagy egyenetlen orr esetén is használhatók, kiemelnek, formáznak, szebb összképet adnak a profilnak. A híg (12,5–16,5 mg/ml sűrűségű) töltőanyagok az apró ráncok és a szem alatti karikák kezelésére valók, ezek még egy réteggel feljebb, a kötőszövet fölé kerülnek. És van még egy csoport, ahová a skinster kezelések tartoznak: ezek során sok apró tűszúrással egészen felületes rétegbe jut a hialuronsav, ahol elterül, és megköti a vizet, látványosan élettelivé, feszessé, hidratálttá varázsolva a bőrt.”

Szilikon és társai

filler-arctoltes
Bár a hialuron a legnépszerűbb töltőanyag, vannak még alternatívák. Például a szilikon? Ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk. „Ma már a szilikon mint töltőanyag a világon mindenhol illegális, mert tartós töltés végezhető vele, de a tapasztalatok szerint rengeteg szövődménye lehet – hívja fel a figyelmet a bőrgyógyász. – Ezt egyébként is szem előtt kell tartania annak, aki fiatalító arckezelésre vágyik: minden egyes szépészeti eljárásnak lehetnek szövődményei, és ugyan a legtöbb esetben aktuálisan nincs is semmilyen komplikáció, nem lehet tudni, hogyan reagál rá a szervezet, mondjuk, öt év múlva. Épp ezért jobb olyan anyagokat használni, amelyek nem maradnak ott örökre, hanem lebomlanak – a hialuronsav is ilyen. Ahogy az egyre népszerűbbé váló kollagénstimuláló készítmények is, mint a kalcium-hidroxilapatit, a tejsav, a polikaprolakton vagy a polinukleotid. Ezek injektálhatóak, de nem a filler kategóriába tartoznak: a bőr megfelelő rétegébe juttatva javítják a bőrminőséget, stimulálják a feszességet és rugalmasságot adó kollagénállományt. Igazán ígéretes világújdonság a HarmoniCA nevű hibrid injekció is, amely két olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyek egymás hatását sokszorosára növelik.”

Russian vagy french lift

Nemcsak a töltőanyagoknak vannak fantázianevei, hanem a töltési technikáknak is, ám ezek inkább csak marketingértékkel bírnak. „Az elnevezéseknél sokkal fontosabb, hogy tapasztalt, megbízható, képzett orvos kezébe adjuk magunkat – emeli ki a szakértő. – Az arcfeltöltés alapos anatómiai tudást igényel, hiszen az arc tele van erekkel, idegekkel. És csakis olyanhoz menjünk, aki elismert cég által gyártott, magas minőségű töltőanyagot használ. Nagy robbanás van most a töltőanyagok piacán, ezáltal silányabb anyagok is forgalomban vannak. Majd ha esetleg az első kezelés eredményével valamiért nem vagyunk elégedettek, vagy nincs lehetőségünk ugyanoda visszamenni, lényeges, hogy legyen meg a részletes dokumentációnk arról, mit, hol, hogyan és mivel végeztek az arcunkon. A másik orvos más technikával, más rétegbe, más anyagot szúr, és mivel a töltőanyagok bár bomlanak, százszázalékosan azért nem ürülnek ki, így az új és a régi kapcsolatba léphet egymással – előre meg nem jósolható eredménnyel. Tehát ahogyan más plasztikai, esztétikai beavatkozásoknál, a fillereknél is rendkívül fontos a páciens tudatossága.”

Lehet tartósabb?

filler-arctoltes
A hialuronsav nagy előnye, hogy lebomlik a szervezetben – persze ha nekünk bevált és tartós eredményt szeretnénk, akkor ez nem feltétlenül számít pozitívumnak. A szervezet egyik enzimje felelős a hialuronsav lebontásáért, de az egyénfüggő, hogy kinek mennyi termelődik belőle. Vannak adatok arra vonatkozóan is, hogy aki dohányzik, alkoholt fogyaszt, sokat jár szaunába, szoláriumba, arcmasszázsra, annál gyorsabban múlik a beinjektált hialuronsav hatása. Mindezeket elkerülve, mérsékelve máris időt nyerhetünk, ami ráadásul még jobban kitolódhat a kezelések rendszeres ismétlésével. A többszöri töltésnél ugyanis fokozottabban érvényesül a kollagénstimuláló hatás.

Kortalanul
A feltöltő eljárások nem csak az idősebb korosztály körében népszerűek, sőt. A különböző életkorokban azonban más típusú kezelések ajánlottak, másféle céllal.

Huszonévesek
Még nincs szükség a bőr megfiatalítására, sokkal inkább anatómiai eltérések korrekciójára, kontúrozásra, a bőrminőség javítására – például pattanások után maradt hegek feltöltésére, striakezelésre.

Harmincasok-negyvenesek
Fontos a prevenció: időben elkezdett, jól megválasztott, rendszeresen ismételt kezelésekkel sokáig fenntartható a kívánt bőrminőség.

Ötven felett
A volumenveszteség pótlására, a mélyebb ráncok kisimítására, a kontúrok kiemelésére és némi liftinghatásért is alkalmazhatóak a töltőanyagok.

Szerző: Rózsa Ági, fotó: Getty Images

A cikk egy korábbi Marie Claire-lapszámban is megjelent.