Ezek a fő komplikációk az esztétikai beavatkozásoknál

2024. április 08.
Manapság csodás eredmények érhetők el az esztétikai beavatkozásokkal – ám megeshet, hogy a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy azt elterveztük és komplikációk adódnak. Ilyenkor sem kell azonban kétségbe esni: egy jó szakember és a legújabb technológiák segíthetnek, hogy közelebb kerüljünk a vágyott külsőhöz.
komplikaciok-esztetikai-beavatkozasok

Az esztétikai beavatkozásokat végző szakemberek évről évre kifinomultabb technikákkal és fejlettebb technológiákkal dolgoznak, így a végeredmények is egyre harmonikusabbak, természetesebbek. Ma már nem kell, hogy messziről látszódjon, ha valaki feltöltette a száját, az arcát, vagy valamilyen ráncsimító, esetleg arcemelő kezelést végeztetett, sőt. Alapvetően a beavatkozásoknak csak a finoman szépítő hatását érzékeljük, és a túlzó, szembetűnő változást inkább tekintjük hibának, esetleg komplikációnak az esztétikai beavatkozásoknál. (Leszámítva persze azt az esetet, amikor valaki valamilyen testképzavar miatt esik túlzásba.)

„A modern, viszonylag biztonságosnak mondható módszerek növekvő száma miatt többen választják ezeket a megoldásokat – magyarázza dr. Buda Bernadett esztétikaiterápia- és komplikációmenedzsment-specialista. – És ahogy nő az elvégzett kezelések száma, úgy nő a szövődmények esélye, ha csak statisztikailag nézzük is. Sok mindenben változott a tudásunk az elmúlt öt évben, nagyobb hangsúly került a komplikációk kezelésére, egyre több kutatás is fókuszál erre. Ráadásul az újgenerációs szépészeti beavatkozások, az injektálható töltőanyagok, a lézeres, rádiófrekvenciás kezelések hosszabb távú hatásai is mostanában kezdenek jelentkezni, ezért ezek orvoslása is időszerűvé vált.”

Mi ment félre?

Ha egy szépészeti beavatkozást követően (közvetlenül vagy akár később) nem tetszik, amit a tükörben látunk, annak sokféle oka lehet. És bár a legtöbben hajlamosak vagyunk rögtön keresni valakit, akit hibáztatni lehet, egyáltalán nem biztos, hogy a nem várt eredmény, esetleg szövődmény mulasztás vagy tévedés miatt alakult ki. Szakértőnkkel sorra vesszük, mi minden állhat a háttérben, és mit lehet tenni ilyen esetekben.

Gépek és savak

Az esztétikai beavatkozások komplikációinak viszonylag kis része köthető az ultrahangos, rádiófrekvenciás készülékekkel vagy az intenzív hatóanyagokkal, például hámlasztó savakkal végzett kezelésekhez. Az elmúlt években komoly technológiai fejlődésen mentek át a gépek, az ezeket kezelő szakembereket remek tréningeken képzik, ennek ellenére persze előfordulhat, hogy rossz beállítás, nem megfelelő használat miatt komplikáció (pigmentáció, égést követő hegesedés, esetleg pigmenthiány a hegszövetben) alakul ki.

A megoldás: A fenti panaszokra éppen úgy kell reagálni, mintha nem szövődményként jelentkeztek volna: a pigmentációt gátló hatóanyaggal, a remodellációt serkentő, például tűs terápiákkal, szükség esetén kimetszéssel vagy energiaalapú kezeléssel. Ám ha mindezeket szövődménykezelésként alkalmazzák, akkor elengedhetetlen az átlagosnál jóval komolyabb orvosi szakértelem. Minél hamarabb fordulunk képzett, gyakorlott szakemberhez, a probléma annál hatékonyabban kezelhető.

Pigmentfoltok ellen

A hiperpigmentáció elleni kezelések otthoni támogatására és a pigmentfoltok halványítására is bevethetjük ezeket a készítményeket. 1 Anti-Pigment éjszakai krém Eucerin 2 Esthe White célzott koncentrátum a pigmentfoltokra Esthederm 3 Dark Spots Fader szérum hiperpigmentációs foltokra Yellow Rose

Mozog vagy nem mozog?

A neuromodulátor kezelések, vagyis azok, amelyek során idegmódosító hatóanyagot (botoxot) injektálnak az arc bizonyos pontjaiba, már jóval több esztétikai komplikáció lehetőségét rejtik. A hatóanyag minőségéből eredő szövődmény (például allergia) rendkívül ritka, a gondok általában a beadás technikájából adódnak. A nem megfelelő helyre vagy mennyiségben bejuttatott botoxtól leeshet, lecsüngővé válhat a szemhéj, látványosan megváltozhat a mimika, olyan izomrész is bénulhat, amelynek mozognia kellene (mondjuk, a szemhéj).

komplikaciok-esztetikai-beavatkozasok

 

A megoldás: A botox hatása egy idő után teljesen elmúlik, és a problémák maradéktalanul megszűnnek, de ez hónapokba telhet. Ha nincs türelmünk várni, a túlzottan leblokkolt izom működése más helyre beadott botoxszal kompenzálható, ám ezt tanácsos egy komplikációkezelésben jártas, rendkívül pontos anatómiai ismeretekkel rendelkező orvosra bízni.

Botoxhatás finoman

Ha a neurotoxint soknak érezzük, de a ráncsimítás jól jönne, a természetes botoxalternatívákból szemezgessünk. 1 Peptide Cocktail 4% SYN-AKE Botox Imitating hidratáló arckrém antioxidánsokkal Elyn’s Lab 2 Cell Concept botoxhatású szérum Helia-D 3 Lift Active Peptid Booster ránctalanító szérum argirelinnel L’amia Natura

Feltöltődve

Rendkívül népszerűek napjainkban a különböző töltőanyagokkal végzett kezelések, amelyek hatása alig látható, viszont érzékelhetően harmonikusabbá, üdébbé teszik az arcot. Esztétikai komplikációk is lehetnek, amelyek egyrészt a beadást követően napokon belül, másrészt hónapokkal vagy évekkel később is jelentkezhetnek. Az azonnaliak közül a leggyakoribb, amikor a töltőanyag érbe vagy annak közelébe kerül, és ettől az ér görcsösen összehúzódik (spazmus). Ha az érben az áramlás, a vérellátás akadályozott, kisebesedés, szövetelhalás léphet fel. Ennek szinte azonnal vagy huszonnégy órán belül megjelenő jelei vannak: az adott területen a bőr márványozottá válik, fájdalmas, lilás árnyalatú lesz, emiatt összekeverhető a bevérzéssel.

komplikaciok-esztetikai-beavatkozasok

A megoldás: Az esztétikai komplikációk és szövődmények azonosításában és kezelésében nagyon nagy szerepe lehet az arcdiagnosztikus ultrahangnak. Segítségével akár már a beinjektáláskor élőben láthatóak a szöveti rétegek, pontosan nyomon követhető, hová kerül a töltőanyag, de a korábbi töltések elhelyezkedése és típusa is beazonosítható. Ez azért különösen hasznos, mert sokan nem emlékeznek pontosan, hogy öt-tíz éve milyen töltőanyaggal végeztek náluk kezelést, és a szövetek között maradt régebbi fillerek befolyásolhatják az újabb töltések sikerességét. A nem megfelelő helyre vagy mértékben beadott, esetleg az idővel elmozdult hialuronsavas töltések egy bontóenzim segítségével oldhatók mindenféle károsodás, elhalás, seb vagy heg nélkül. Arcdiagnosztikus ultrahang hiányában ezt az enzimet „vakon”, nagy mennyiségben adják be az előző töltés feltételezett helyére, segítségével azonban mind a régebben injektált, mind az akut szövődményt okozó anyag is azonosítható. Így pontosan célozható az adott terület és sikeres lehet a beavatkozás jóval kevesebb enzim felhasználásával is.

Gyengéd töltés

A feltöltő vagy filler típusú kozmetikumok ugyan nem a szövetek közé juttatják a hatóanyagot, de ha tűszúrás nélkül szeretnénk teltebb, simább, üdébb bőrt, akkor jó szolgálatot tehetnek. 1 Revitalift Filler szérum L’Oréal Paris 2 Cellular Expert Filler Hialuron szérum Nivea 3 Densifying Filler Grade 4 bőrfeltöltő szett Fillerina

Késleltetett válasz

Az öt-tíz év elteltével jelentkező esztétikai komplikációk gyakoriak szilikonnal vagy más tartós töltőanyaggal végzett kezeléseknél. Ezek nem oldhatók, speciális endolézer technikával kell kiműteni őket. Bár a hialuronsav a legtöbb esetben hat-kilenc vagy maximum tizenkét hónap alatt lebomlik, előfordulhat, hogy mégis ott marad az arc kötőszövetes rendszerében. Ha ebbe a rétegbe lett injektálva, akkor nem éri el a szervezet által termelt, bontó hatású hialuronidáz enzim. Az ott maradó anyag pedig az évek során vándorol (általában fölfelé és kifelé), megváltozik tőle a mosoly, a mimika, az arc összhatása. És van még egy nem elhanyagolható, hosszú távon megjelenő lehetséges szövődménye a töltőanyagoknak: pirosság, érzékenység, gyulladás jelentkezhet a régebbi töltés helyén, amelyet késői típusú hiperszenzitivitási reakció okozhat. A beinjektált töltőanyag hónapokkal vagy évekkel később is kiválthat immunreakciót bármilyen vírusfertőzés, akár oltás vagy gyulladás hatására.

A megoldás: Ilyenkor a legjobb ahhoz az orvoshoz visszamenni, aki a kezelést végezte – nála dokumentálva van, pontosan milyen töltőanyag hová lett beadva, és ő segíthet a hiperszenzitivitási reakció kezelésében is. A legújabb kutatások szerint azok szervezete, akiknél két speciális géntípus jelen van (minden hetvenedik-nyolcvanadik ember), szinte biztosan reagálni fog későbbi triggerre a töltőanyaggal összefüggésben. Akiknél fellépett már valamilyen reakció töltőanyagra, azokat mindenképp érdemes tesztelni, de a jövő az, hogy ez a viszonylag egyszerű nyálteszt bármilyen töltés (vagy akár implantátum behelyezése) előtt elvégezhető lesz – így minimalizálva az esztétikai komplikációk kialakulásának esélyét.

Fotó: Getty Images

Ez a cikk a Marie Claire tavaly júliusi lapszámában is megjelent.