Arckorrekció filleres tűszúrásokkal

2023. március 17.
Dúsabb ajak, simább bőr, fitosabb orr – mindez csak néhány tűszúrásnyira lenne? A legmodernebb feltöltő eljárások szinte csodákra képesek, persze csak ha jól használjuk őket, és nem esünk túlzásba.
arckorrekcio-filler-hialuronsav

Ha ajak- vagy arcfeltöltésre gondolunk, sokunknak a feltűnően dús száj és a látványosan átformázott arcél és -kontúr jut eszébe. Pedig ezek csak a kirívó, túlzásba vitt vagy nem megfelelően elvégzett kezelések eredményei. A környezetünkben igazából nagyon sok, kimondottan szépen, alig észrevehetően feltöltött ajkat, arcot láthatunk, és azokról még nem is beszéltünk, akiknél észre sem vesszük, hogy „tű alá feküdtek”, csak annyit látunk rajtuk, mintha mostanában kipihentebbek, fiatalosabbak lennének. A feltöltés valójában ilyen: formásabbá, harmonikusabbá, üdébbé teheti az arcot. Hogy pontosan mi történik egy ilyen eljárás során, és melyek a legmodernebb anyagok, technikák, arról dr. Altmayer Anita bőrgyógyászt kérdeztük.

Mindenható hialuron

Rengetegféle töltőanyaggal találkozhatunk, ha a különféle eljárások között elkezdjük megkeresni a nekünk valót. Ám a fantázianevek nagy része ugyanarra az anyagra utal, amely napjaink egyik bőrápolási szupersztárja: a hilauronsav.

„Ez a szervezetben, a bőr kötőszövetes állományában természetesen is megtalálható anyag a leggyakoribb töltőanyag is egyben – magyarázza szakértőnk. – Kipárnázza, kitölti a kötőszövetes állományt, teltebbé, egyenletesebbé teszi a bőrt. A korral apad a mennyisége, amely azzal jár, hogy csökken a bőr volumene is, egyenetlenebbé válik, besüpped és fokozódik a vízvesztesége. A hialuronsavas töltőanyagok kitöltik a besüppedéseket, megemelik a szöveteket, megkötik a vizet, feltöltik a kisebb ráncokat és hidratáltságot adnak. Ez a titka a hialuronsav sikerének: ezerszeres mennyiségben képes megkötni a vizet.”

Minden mennyiségben?

Ha ennyire fantasztikus ez az anyag, akkor minél több van belőle, annál jobb – gondolhatnánk. Valójában azonban a mennyiségnél lényegesebb, hogy hová és milyen technikával adják be azt. „Minél koncentráltabb a töltőanyag, annál jobban emeli a szövetet, és annál mélyebbre kell injektálni – meséli dr. Altmayer Anita. – A legsűrűbbek (25 mg/ml vagy annál nagyobb koncentrációjúak) tulajdonképpen folyékony implantátumok. A legmélyebb rétegbe, a csont fölé, az izom alá helyezzük őket az orca, a járomív, az állkapocs vagy az áll területére, és felfelé vagy hátrafelé húzó, liftinghatásuk is van. Nemcsak a fiatalosabb megjelenés érdekében, hanem anatómiai rendellenesség, például csökött áll vagy egyenetlen orr esetén is használhatók, kiemelnek, formáznak, szebb összképet adnak a profilnak. Nagyon népszerű eljárás mostanában a kontúrozás, amikor az áll ívét vagy a járomívet tesszük hangsúlyossá – ez is sűrű töltőanyaggal történik.

arckorrekcio-filler-hialuronsav

A közepesen sűrű töltőanyagokat az arc középső részének kezelésére használjuk, például a száj és az orr között húzódó nevetőráncnál vagy a szájzugtól lefelé induló marionette-ráncnál. Ezt egy réteggel feljebb, a kötőszövetes állományba helyezzük, így szépen kiemeli a besüllyedéseket.

A híg (12,5–16,5 mg/ml sűrűségű) töltőanyagok az apró ráncok és a szem alatti karikák kezelésére valók, ezek még egy réteggel feljebb, a kötőszövet fölé kerülnek. És van még egy csoport, ahová a skinster kezelések tartoznak: ezek során sok apró tűszúrással egészen felületes rétegbe jut a hialuronsav, ahol elterül, és megköti a vizet, látványosan élettelivé, feszessé, hidratálttá varázsolva a bőrt.”

Szerző: Rózsa Ági Fotó: Getty Images

A cikk teljes verzióját a legújabb lapszámunk 33 oldalas Beauty Extra mellékletében találod!

Ráskó Eszter, Marie Claire címlap