Filterek és fillerek: esztétikai trendek a Covid-érában

2021. március 16.
Miközben már jó pár éve újra a természetesnek ható külső hódít, a magánrendelőkben még soha nem kértek annyi botoxkezelést, mint a pandémia alatt. Szakértőink segítségével felfedjük, hogy ez a két irányzat miért nem mond ellent egymásnak, illetve hogy milyen orvosesztétikai és bőrápolási trendek formálják most a szépségről alkotott elképzeléseinket.

Először a Covid–19, majd a járvány gazdasági hatásai rengették meg alapjaiban az addigi életünket – vele együtt minden, még a bőrápolási rutinunk is megváltozott. Több időnk maradt tájékozódni az interneten, de abban is jobban elmélyedhettünk, milyen esztétikai kezeléseket is szeretnénk elvégeztetni magunkon. A szakértők azt jósolják, 2021-ban óriási előrelépésnek lehetünk tanúi a szépségiparban, hiszen a technikai és tudományos fejlődés rohamtempójában a kezelések és az eljárások egyre kifinomultabbá, hatékonyabbá válnak. Nézzük a legfőbb külföldi és hazai tendenciákat!

szépségápolás

Mintha mi sem történt volna

Úgy tűnik, a természetes szépség lassan a vörös szőnyegen is éppolyan népszerű lesz, mint a mindannapi életben. A járvány alatt rájöttünk, hogy a kevesebb sokszor több: a vastag sminkréteg helyett inkább a ragyogó, egészséges bőrt, a termékdömping helyett a beauty minimalizmust tatjuk szem előtt, krémeinkben viszont a látványos eredményeket elősegítő, bombasztikus hatóanyagokat szeretnénk magunkénak tudni.

„Magyarországon mindig is uralkodó irányzat volt a természetesség – osztja meg velünk tapasztalatait dr. Philips-Csernus Krisztina esztétikai bőrgyógyász. – A pácienseim kezdettől fogva azzal fordulnak hozzám, hogy úgy szeretnének szépek és frissek maradni, hogy mások ne tudják kitalálni: kezelésen voltak. Mivel az orvostudomány, így a plasztika és az esztétika is elképesztő sebességgel fejlődik, egyre többet tudunk meg az emberi arc anatómiájáról, és egyre célzottabban tudjuk szebbé tenni az egyes területeket. Vegyük csak példának az egyik rendkívül népszerű hatóanyagot, a hialuronsavat, amelyből már másfélét használunk az állunk formázására, mint a szem alatti árok feltöltésére.”

Az uniformizált „Instagram-arc”, amely az utóbbi évek könnyen értelmezhető szépségeszménye volt, leáldozóban van. Most már sokkal inkább az lesz a cél, hogy az egyediségünkből hozzuk ki a leglegtöbbet, azaz önmagunk legjobb verziójára törekedjünk. Az esztétikai bőrgyógyász ugyanakkor megjegyezi, a fiatalabb, huszonéves korosztályból sokan fordulnak még mindig hozzá az Instagramról lementett képekkel. „El szoktam mondani, hogy az, amit ott látunk, nem a valóság, hanem filterek és képmódosító eljárások sokaságának eredménye. Sok mindent meg lehet valósítani, még az is lehet, hogy szép lesz 3D-ben, ám a legtöbb esetben a páciens a való életben ezt túl soknak érezné, ezért végül nem is csináljuk meg.”

Karanténszépség

A rengeteg otthon töltött idő sokkal több találkozást is jelent – a tükörképünkkel. Az online meetingek pedig új megvilágításba helyezték a külsőnkről alkotott véleményünket: a kamera felhívta a figyelmünket a nem kívánatos árnyékokra, az elmosódó kontúrokra is. Ennek egyik folyománya az lett, hogy az esztétikai szalonokban, klinikákon is megsokasodtak a ránctalanító eljárások: a botoxkezelés iránti igény például kifejezetten megnövekedett az elmúlt időszakban.

Dr. Szabó Olga bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerspecialista is óriási növekedést tapasztalt ebben a szegmensben. „Sokan eddig titokban jártak botoxolni, így most, amikor még többet vannak együtt a közvetlen hozzátartozóikkal, semmiképp nem hagyhatják abba, hiszen túl nagy lenne a kontraszt. A botox hatása ugyanis nagyjából öt hónap után elmúlik. Létezik egyébként már olyan, hígabb botoxvariáns is, amelyet nem az izomba adnak, hanem a bőr felsőbb rétegeiben oszlatnak el kis adagokban. Így sokkal szofisztikáltabb összhatást tudnak vele elérni, és a kontraszt sem tűnik fel majd annyira – teszi hozzá a szakorvos.

A home office megteremtette a lehetőséget, hogy az ember otthon, a kíváncsi tekintetektől elzárva regenerálódjon, ez sokaknak hozta meg a kedvét a komolyabb beavatkozások, műtétek elvégzéséhez is. A maszkhasználat például az eddig halogatott szájtöltéseknek is löketet adott, hiszen alatta rejtve maradtak a kezelt felületen keletkezett sebek, hegek, duzzanatok is. Az arcunkat eltakaró maszk ugyanakkor komoly kihívást jelent, főleg az érzékenyebb bőrűek számára, hosszas viselése könnyen felboríthatja a bőr mikrobiológiai egyensúlyát. Mindez kiszáradást, aknét és a száj körüli terület gyulladását okozhatja, és ezt nem elég a szokásos arckrémünkkel kezelni.

A teljes cikket megtaláljátok az aktuális Marie Claire Beauty extra mellékletében!

Szerző: Horváth Cecília
Fotó:
Getty Images

Olvasd el ezt is!