Lakásszínház az otthonunkról

2019. január 15.
Január 20-án látható az IITTHHOONN, Somló Dávid és Vass Imre helyspecifikus kortárs-színházi előadása egyikük otthonában.

Milyen gyakran takarítasz? Milyen gyakran rendezed át a szobádat?  Mi volt a leghosszabb idő, amit eltöltöttél egyhuzamban a lakásodban? Veled is előfordult, hogy el akartál indulni otthonról, de el kezdted nézni a falat, és 15 percig úgy maradtál?  A személyes tér akadály vagy inspiráció? Január 20-án látható az IITTHHOONN, Somló Dávid és Vass Imre helyspecifikus kortárs-színházi előadása egyikük otthonában.

Somló Dávid és Vass Imre 2011 óta dolgoznak együtt előadásokon és helyspecifikus performanszokon. Készítettek már előadást törökfürdőbe, úszóhajóra, zsinagóga kertre, köztérre, és egy alpesi pajtába is. Közös munkájuk legmeghatározóbb darabja a mai napig műsoron lévő 2013-as It comes it goes, amely az extrém repetíció témakörét vizsgálja. Az Amszterdamban debütáló előadás, különböző iterációkban, Londonban, Berlinben, Budapesten és Győrben is előadásra került.

Az IITTHHOONN a világot jelentő deszkák helyett egy magánlakásban kerül bemutatásra, a világot jelentő parkettán: a színház/otthon, színpad/hálószoba, absztrakt/megszokott, szent/hétköznapi látszólagos ellentmondások közötti feszültségek mentén egyensúlyozva.

Mindenkinek mást jelent az otthon. Személyek, tárgyak, állatok, növények egyedi mixe. Erőfeszítésünk, hogy kialakítsunk egy külső teret, amiben jól érezhetjük magunkat és megpihenhetünk: egy utópia. Egy olyan nem-hely ahol a mindennapjainkat éljük. A tökéletességre való törekvésben a rend és a rendetlenség széles spektrumát tapasztalhatjuk. Az otthon tárgyai, egy könyv, kép, vagy egy pókháló a sarokban beszélnek hozzánk. Bármi, aminek figyelmet szentelünk, megnyílik számunkra.

Az itthon az eltelt idő egymásra rakódott lapjai falakban, tárgyakban és koszban kifejezve.  Minden egyes hazajövés ugyanannak a mentális képnek az újrateremtése. Az itthont ismerjük, mint a tenyerünket, vakon is el tudunk tájékozódni benne. (Próbáld meg lerajzolni a tenyered.) Nem látjuk a falak repedéseit, a szekrény sérülését, ami már három éve ott van. Nem halljuk a hűtő zúgását, a radiátor pattanásait. Fogalmunk sincs, mi van a képek mögött, amit beköltözéskor raktunk fel. Nem érezzük az itthon szagát – az itthonnak itthon szaga van. A látásunkat sem látjuk, a hallásunkat sem halljuk. Ki lehet itt egyáltalán szellőztetni?

Somló Dávid és Vass Imre 2011 óta dolgoznak együtt előadásokon és helyspecifikus performanszokon. Készítettek már előadást törökfürdőbe, úszóhajóra, zsinagóga kertre, köztérre és egy alpesi pajtába is. Közös munkájuk legmeghatározóbb darabja a mai napig műsoron lévő 2013-as It comes it goes, amely az extrém repetíció témakörét vizsgálja. Az Amszterdamban debütáló előadás, különböző iterációkban, Londonban, Berlinben, Budapesten és Győrben is előadásra került.

Előadások: január 20. 17 h, 20 h, január 21. 20h, január 23. 20 h, január 24. 20 h, január 26. 17 h és 20 h, január 27. 17 h és 20 h (English-friendly), január 28. 20 h, január 29. 20 h, január 30. 20 h 

Helyszín: Teleki László tér 6, 1086 Budapest