Új időszámítás kezdődik ma az Oscar történetében?

2019. február 24.
Az elmúlt években több kritika is érte az Oscart. Kezdve azzal, hogy a fekete színészek és alkotók díjazása mélységesen alulreprezentált volt, aztán folytatva a #metoo kampány Hollywood moralitását megtépázó - és elkerülhetetlenül az Oscart is érintő - botrányával. Az Oscar derekasan állta a sarat, ám a tavalyi évben mégis nézettségi mélypontra jutott, ami akárhonnan nézve sem túl biztató a tavaly 90. évfordulóját ünneplő gálának. Egy biztos tavaly mérföldkőhöz érkezett a világ legrangosabb díjátadója. A kérdés az, hogy innen felfelé vagy lefelé vezet az út. Vida Virág a helyszínen próbált válaszokat keresni.

A turistáknak labirintusra emlékeztető, rejtélyes folyosókon lehetett csak átkelni a Hollywood&Highland bevásárló és szórakoztatóközpont egyik részéből a másikba február 22-én, mert az épületet kettészelő, fedett promenád – ahol az Oscar gála vendégei végighaladnak a nagy napon –  már biztonsági zónának számít, ahová csak az arra jogosultak léphetnek be. Az eddigi évek gyakorlatához képest – eddig példátlan módon – a nézelődőket biztonsági őrök terelgetik a helyszínen, akik úgy kiabálnak a turistacsoportoknak, mint az osztálykiránduláson a tanárok, akik próbálják egyben tartani az osztályt és uralni a káoszt egy-egy melegebb helyzetben. A hatáskörük általában abban merül ki, hogy fennhangon ismételgetik: „Készítsék el gyorsan a fényképet és haladjanak tovább!” illetve: „Jobbra a Hollywood Boulevard, balra a bevásárlóközpont” – mégis szokatlan ez a fegyelem. Az előző években mindenki ott bóklászhatott, ahol akart, csupán a Dolby bejáratát és a Hollywood Boulevard lezárt részét őrizték ennyire. Mintha az Akadémia ezzel is igyekezne magát komolyabban venni és fontosabbá tenni az Oscart a közember szemében. De nézzük a tényeket.

Az Oscar történetének elmúlt hónapjai sem voltak felhőtlenek és nem kerülték el a botrányok az Akadémia legnagyobb eseményét. A negatív skála első helyén az áll, hogy sok huzavona után végül ebben az évben host, azaz műsorvezető nélkül maradt a gála. Megköszönhetjük ezt a Jumanjiból is jól ismert Kevin Hartnak, aki visszalépett (vagy javasolták neki, hogy visszalépjen) egy a Twitteren elengedett homofób bejegyzése után. Az Akadémia egy darabig erőlködött, hogy találjanak valakit a helyére, végül – szerintem – bátran elengedték a dolgot és bejelentették, hogy akkor pedig nem lesz host és kész. Kicsit  körbekérdeztem a helyszínen és a nem reprezentatív kutatásom azt az eredményt hozta, hogy körülbelül ugyanannyian gondolják, hogy káoszba vagy érdektelenségbe fog torkollani így a díjátadó, mint, akik abban bíznak, hogy kifejezetten egy pörgősebb, kevésbé vontatott gálára számíthatunk. Meglátjuk kiknek lesz igaza.
Itt azonban még nem ért véget a botránykeltés az Oscar körül.

A második helyen álló botrányért maga az Akadémia a felelős. Az ő elvetemült ötletük volt pár hete, hogy a rövidebb adásidő miatt, néhány jelentős Oscar-díjat (pl. legjobb operatőr) a reklámszünetben adjanak át. Így ezekről a díjátadásokról lemaradt volna úgy konkrétan a világ teljes – Oscar-közvetítést néző – közönsége.  A nagy felháborodást kiváltó felvetés után az Akadémia kénytelen volt visszakozni és a múlt héten kiadtak egy nyilatkozatot, hogy minden marad a régiben.

A harmadik helyen az újra összeálló Queen áll. Ők nyitják a 91. Oscar gálát, ami szenzáció, pláne a jól sikerült és öt Oscarra jelölt Bohám rapszódia után. Mégis vannak, akik nem nézik jó szemmel, hogy az együttest feltámasztják Rami Malek beugrásával, aki bár nagyszerűen hozta a filmben a Queen frontemberét, azért mégsem Freddie Mercury… Legalábbis Hollywoodban ilyen hangokat is hallani.

Ami a pozitív mérleget erősíti, hogy idén jobbnál jobb filmek szerepelnek a főkategória jelöltjei között. A Csillag születik, a Zöld könyv, a Bohém rapszódia, a Fekete párduc, Roma, Vice és a BlacKkKlasman. Egyre erősödik a díjakat bejelentő sztárok névsora is. Tegnap Barbara Streisand nyilatkozta, hogy ő is díjátadó lesz és a teljesség igénye nélkül még néhány név: Javier Bardem, Angela Bassett, Chadwick Boseman, Emilia Clarke, Laura Dern, Samuel L. Jackson, Melissa McCarthy, Jason Momoa, Daniel Craig, Chris Evans, Tina Fey, Allison Janney, Brie Larson, Jennifer Lopez, Frances McDormand, Gary Oldman, Maya Rudolph és Charlize Theron. Több, az Oscaron dolgozó kollegám, akikkel a helyszínen beszéltem úgy véli, hogy az Akadémia magabiztos és a szervezők úgy gondolják, a rangos névsorban szereplő színészek személyes varázsa el fogja vinni a show-t, nem fogjuk hiányolni a műsorvezetőt.

Az biztos, hogy a helyszínen eddig minden a megszokottak szerint történt, káosznak, nyugtalanságnak semmi jele. A  vörös szőnyeget a nemzetközi sajtó jelenlétében, ünnepélyesen már szerdán kigurították. (A fóliaborítás csak a gála napján kerül le a vörös kárpitról, mert így próbálják megóvni a szennyeződésektől.) Több száz munkás, biztonsági őr és televíziós stáb dolgozik a helyszínen a szokásos rendben. Bár Hollywoodban hideg van (tegnapelőtt még hó is esett pár percig!), a szélirány mintha mégis megfordult volna és úgy tűnik, valami biztató, meleg áramlatot hoz az Oscar számára. Mintha az Akadémia megértette volna, hogy itt az ideje a változtatásoknak – új szelek fújnak. Senki nem sejti, hogy hogyan fog lezajlani az idei Oscar. Sok kimenetele van az eseménynek a gyengétől a botrányosig – a szakemberek szerint éppen ez teszi izgalmassá a 91. Akadémiai díjátadót. Izgatottan várjuk!

Fotó: Profimédia – Red Dot, Vida Virág