Hogyan lett Halsey szupersztár?

2020. április 13.
A 19 milliós Instagramos rajongótáborral bíró amerikai énekesnő hazájában és Európa-szerte is giga sikereket ért el, ennek ellenére Halsey neve Magyarországon még sokaknak nem cseng ismerősen. Az alábbiakban összeszedtük, hogy ki is ő pontosan, mi mindet tett eddig le az asztalra, és hogy mi miatt is érdemes megjegyeznünk a nevét.

Feltörekvő énekesként Ashley Frangipane, azaz Halsey saját maga publikálta a dalait, amelyekkel hamar felhívta magára a figyelmet. Első kislemezét már leszerződtetett előadóként adta ki 2014-ben, amelynek köszönhetően énekesi karrierje villámgyorsan beindult: a The Kooks-szal, majd az Imagine Dragons-szel turnézott együtt, és 2015-ben megjelent a debütáló nagylemeze, a Badlands. Azóta két újabb albumot is piacra dobott, a Hopless Fountain Kingdomot valamint a Manicet – utóbbi idén februárban debütált.

Ez az album mindenkit megszólít

A Manic dalai nemcsak többféle zenei stílust, hanem különböző témákat is dolgoznak fel. Az album részletekbe menően taglalja mind a hírnév árnyoldalait, mind az énekesnő nárcisztikus személyiségjegyeit. Emellett életének olyan sarkalatos részletei kerülnek felszínre, mint biszexualitása, önpusztító viselkedése, édesapjával való viszonya, küzdelme az endometriózissal és párkapcsolati nehézségei. Utóbbiak között szerepel többek közt Halsey azon problémája is, hogy párja elismerésétől érzi magát értékesnek. A dalok a lehető legszemélyesebbek, a rajongók mégis tudnak azonosulni azok üzeneteivel, szinte minden szót a magunkénak érezve.

Camilla Cabellóval és Taylor Swifttel az American Music Awardson

Bipoláris zavar, politika és Halsey

Halsey tizenhét éves volt, amikor egy öngyilkossági kísérlet után bipoláris viselkedészavarral diagnosztizálták. Sok időbe telt elfogadnia a diagnózist, de mára már hálásnak érzi magát: „A kaotikus energiámat a zenémre összpontosíthatom.” Elmondása szerint állapota velejáróit arra használja fel, hogy valami pozitívat alkosson, és ez hatalmas ajándék a számára. Szenvedélyét, empátiáját és spontaneitását mind ennek köszönheti. Természetesen tudatosan és felelősségteljesen kezeli a betegségét: bármikor szükségét érzi, hivatásos segítséget vesz igénybe. Továbbá részese az I’m Listening kampánynak, amelynek célja, hogy népszerűsítse a mentális egészségről szóló párbeszédet, és annak jelentőségét.

Az énekesnő a 2016-os és az idei amerikai elnökválasztás során is Bernie Sanders szociáldemokrata politikust támogatta (pár nappal ezelőtti visszalépéséig), aki a klímaváltozással kapcsolatban merészebb lépésekre szólít fel, kiáll az LMBTQ+ jogok mellett, és az abortuszjogi mozgalmak pártolója. „Bernie már akkor harcolt értem, amikor még meg sem születtem” – állítja Halsey a 2020-as kampányvideóban.

Láttad már?

Büszke biszexualitására

Halsey a LMBTQ+ közösség aktív tagjaként nem fél hangot adni a véleményének. Nemcsak a biszexualitással kapcsolatos téveszméket szeretné eloszlatni, hanem biztonságos környezetet szeretne teremteni a közösség tagjainak a koncertjein is.
2017-ben a pride hónap alkalmával hosszú bekezdéseken keresztül taglalta, mennyi mindent köszönhet az LMBTQ+ közösségnek: a támogatásukból erőt meríthetett, hogy az énje ezen részét is zenébe önthesse. „A szépségünk a világ minden pontján megtalálható. A múltunk vásznán. A vibráló jövőnk sugarán. Mind gyönyörűek vagyunk. És én szerelmes vagyok mindabba, akik vagytok és valaha voltatok. Ez az én szerelmes levelem nektek” – olvashatók az énekesnő szavai.

A GLAAD kiemelkedő zenésze díj átvételekor kihangsúlyozta, mennyi fiatal kényszerül utcára identitása miatt. „Keressétek fel a helyi hajléktalan központokat. Tudjátok meg, hogyan segíthettek” – üzent rajongóinak köszönőbeszéde végén.

Igazi feminista

Halsey nyíltan beszél arról, hogyan éli meg az endometriózis okozta fájdalmakat. A betegség miatt számos műtéten és több vetélésen esett át. 2018-ban a The Endometriosis Foundation of America által szervezett Blossom Ballon mondott beszédet, ahol elmesélte, hogy színpadra kellett állnia annak ellenére, hogy éppen aznap este vetélt el. „Haendometriózissal vagy bármilyen krónikus betegséggel küzdesz, tudd, hogy ettől nem válsz gyengévé, ez küzdelmek sorozata, és minden megnyert küzdelemmel közelebb kerülsz a háború megnyeréséhez” – üzente az énekesnő.

Halsey több tettével bizonyította már, hogy kész kiállni a földkerekség nőiért. A 2017-es Women’ March során egy Twitter-posztban megígérte, hogy minden retweet után egy dollárt adományoz a Planned Parenthood számára. Halsey végül 100 000 dollárral segítette a nonprofit szervezet működését.

A 2018-as Women’s Marchon felkérték, hogy mondjon beszédet. „Nem igazán tudom, hogy kell beszédet tartani, hacsak az nem rímel” – így hát beszéd helyett versbe öntötte gondolatait. Az A story Like Mine című műnek központi eleme a szexuális zaklatás. Ebben Halsey megosztja a saját, a barátai és az ismerősei történeteit, hangsúlyozva a téma jelentőségét. Személyes, fájdalmas emlékei közé tartozik, ahogy szerelmének hitt barátja kényszerítette közösülésre, azzal az indokkal, hogy ő ezzel tartozik neki; ahogy egy családi barát szexuálisan zaklatta, vagy ahogy még a hírnév sem óvta meg attól, hogy zaklatás áldozata legyen. Azonban „ha nő vagy, nincs az a siker, ami ettől megvéd” – mondja Halsey. A vers, amely hálás és támogató reakciók áradatát eredményezte, reményteljesen és támogatóan zárul.

Halsey heves, szókimondó és rendkívül szabad akaratú. A marketing, a turnék és a zenéje körül forgó döntésekért túlnyomó részben ő maga felelős. Ha a személyisége a tét, legfőbb célja, hogy hű maradjon önmagához, így nem fél a kezébe venni az irányítást, példát mutatva minden fiatal lánynak, hogy legyenek ők is saját sorsuk alakítói. Halsey időről időre bizonyította elszántságát nemcsak zenei téren, de abban is, hogy hírnevét nagy horderejű párbeszédek elindítására szeretné felhasználni.

Olvastad már?

Szöveg: Berberovics Bea, a Central Médiakadémia hallgatója