A Pixar bemutatta az első meleg főszereplős rajzfilmjét

2020. május 30.
A Pixar stúdió már korábban is készített olyan rajzfilmet, amelyben szerepeltek meleg karakterek, ám az Out az első olyan filmje, amelyben meleg főszereplő történetét mesélik el. A mese az elfogadásról szól, és azt mutatja be, hogyan készül a főszereplő férfi párjával arra, hogy a városba költözzenek.

„Csak nézz a szemükbe, és mondd: anya, apa, én – ő a párom, Manuel” – mondja Greg, miközben azt gyakorolja, hogyan mondja el szüleinek, hogy meleg, kezében az említett Manuel fényképét tartva. Ez egy jelenet a Pixar új rövidfilmjéből, az Outból, amely az első olyan film a stúdió történetében, amelynek főszereplői melegek. A film online debütált a Disney Plus streaming platformon.

Az Out egy kilencperces animációs film, egy a Pixar hét SparkShorts programja közül, amelynek célja, hogy „új történetírókat, új történetmesélési technikákat találjanak, valamint új munkamódszerekkel kísérletezzenek” – mondta Jim Morris, a Pixar elnöke.

A Disney és a Pixar az elmúlt években több fronton is próbálták az egyenlőséget és a sokszínűséget megjeleníteni a különböző, nagyobb produkciókban. Tavaly a Toy Story 4-ben láthattuk, ahogy két anyuka ment az óvodába a közös gyerekükért.

Olvastad már?

Donald Glover, a Star Wars-sorozat színésze, aki Lando Calrissiant alakította a Solo: Egy Star Wars-történet című filmben egy interjúban azt mondta, hogy szerepe, az ellenállók vezetőjének karaktere pánszexuális. A Marvel-univerzum is egyre jobban törekszik a sokszínűségre. A Bosszúállók: Végjáték című 2019-es moziban rövid időre feltűnik egy meleg szereplő. A Szépség és a Szörnyeteg élőszereplős feldolgozásában – amelynek főszereplője Emma Watson volt – pedig LeFou, Gaston jó barátja jelent meg meleg karakterként.

A Disney azonban továbbra is hajlik a kompromisszumokra, ha arról van szó, hogy milyen besorolást kapjanak filmjei. 2019 decemberében eltávolítottak egy jelenetet a Csillagok háborúja: Skywalker kora című film Szingapúri változatából, amelyben két női karakter csókolózott, hogy a film megkapja a 13 éves kor alatt szülői felügyelet nélkül nem ajánlott besorolást, és ne kerüljön a csak felnőtteknek szóló film kategóriájába.

Olvass tovább!

Forrás: The New York Times
Fotó: Instagram/Pixar