Elfújta a szél: bevezetőt kap a rasszizmusról és rabszolgaságról

2020. június 14.
Az HBO Max nem egészen egy héttel ezelőtt leszedte műsoráról Rhett Buttler és Scarlett O’Hara klasszikussá vált szerelmi sagáját, az Elfújta a szelet a rasszizmus és a rabszolgaság ábrázolása miatt. A film nemsokára visszakerül a csatorna kínálatába, ráadásul vágás nélkül. Viszont a feliratkozók új bevezetővel láthatják a filmet, amelyet egy neves, afrikai-amerikai történelemmel és rabszolgasággal foglalkozó társadalomtudós készít hozzá.

Egy időre eltávolította az HBO Max a csatorna kínálatából a Black Lives Matter tüntetések miatt az Elfújta a szél című klasszikussá vált filmet. Hatalmas vitát váltott ki ez a lépés, amely nem volt végleges a hírek szerint. A Washington Post információi szerint vágás nélkül kerül vissza Rhett Buttler és Scarlett O’Hara szerelmi drámája a streamingszolgáltató kínálatába, ám fontos kiegészítéssel.

Az afrikai-amerikai történelem és a rabszolgaság témájának neves szakértője beszél majd a film előtt az Elfújta a szél eseményeinek pontosságáról, történetmeséléséről és a filmben megjelenő problémákról, eseményekről. A téma érzékenysége miatt a szakértő nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A WarnerMedia stúdió, az Elfújta a szél készítője és jogtulajdonosa közleményében úgy reagált, hogy „a film egy adott kor terméke, és megjelenít olyan etnikai és rasszista előítéleteket, amelyek sajnos gyakoriak voltak az amerikai társadalomban. Ezek a rasszista módon megjelenített képek és események helytelenek voltak akkor, és most is azok, és úgy éreztük, hogy felelőtlenség volna magyarázat nélkül hagyni a filmet, ahogy volt.”

Az Elfújta a szél esete csak a legutóbbi azok közül, amikor a társadalomban zajló események felülvizsgálatra késztetik a filmkészítőket és csatornákat. De a filmválasztás is sokkal bonyolultabb lett azóta, mióta a régi klasszikusokat a mai kor lencséjén keresztül szemléljük. Nem csak az HBO Max szembesült a rasszizmushoz hasonló problémákkal a filmek kapcsán. A Disney Plus például a Dumbo miatt kényszerült felülvizsgálatra – az abban található képek és a Song of the South című betétdal offenzív volta miatt.

Olvastad már?

Forrás: Washington Post
Fotó: Getty Images