Királyi rasszizmus: a norvég hercegnő is kapott fenyegetéseket

2020. június 06.
Nem csak Meghan Markle-t érte hátrányos megkülönböztetés bőrszíne miatt, amikor beházasodott a brit királyi családba. A norvég hercegnő, Märtha Louise elmondta, halálos fenyegetéseket is kapott, amikor fekete bőrű férfival kezdett randevúzni.

Hosszú vallomást fogalmazott meg a norvég hercegnő, Märtha Louise rasszizmusról, fehér felsőbbrendűségről és arról, hogyan tanulta meg a saját bőrén, miként működik a hátrányos megkülönböztetés, és milyen egy fehérek uralta világban színes bőrű férfival lenni párkapcsolatban. Märtha Louise arról is beszélt Instagram-posztjában, hogyan lendültek át párjával, Durek Verrett-tel ezeken a különbségeken, és hogyan álltak Verretthez a hercegnő környezetében élő emberek.

Märtha Louise azután döntött úgy, hogy saját tapasztalatait is megosztja a nyilvánossággal, miután feltörték Instagram-fiókját azt követően, hogy George Floyd haláláról posztolt. Bár letörölték addigi képeit, a fiókot helyreállították. Verrett-tel közös fotója alatt osztotta meg követőivel gondolatait a királyi családokat is sújtó rasszizmusról és a fehér felsőbbrendűségről.

View this post on Instagram

Being @shamandurek ‘s girlfriend has given me a crash course in how white supremacy is at play and the way I have consciously and subconsciously thought of and acted towards black people. How I have taken my rights for granted – never looked properly at what racism really is, because it has been comfortable for me that the system is in place. I am not proud of it, but I realize I need to grow into understanding this deeply rooted system to be able to be part of the dismantling of it. I, as a white person, need to grow, educate myself and become better and move from being against racism to being anti-racist. Racism is not just the obvious (which I thought it was), of the openly discrimination, mistreating and killing of black people which is easy and obvious to take a stand against. It is in the details (which I had no idea still existed). It is in the way people shy away from Durek. How friends assume he lies about everything. That he is evil for being kind. The words muttered under their breath, making it perfectly clear to him that he does not have a natural place at the table. People at high places saying “How dare you think I would touch your hand?” when he reached out his hand to say goodnight (pre Covid-19). People thinking they aren’t racist, but don’t know anyone with a different skin color than their own, apart from the people working for them. How it is assumed that Durek is not a good person who actually loves me, but has manipulated me into loving him and keeps manipulating me in our relationship. How he will exploit me financially. The press presents him as a liar, being violent and a threat to my family and myself, sharing scrupulously his X’s story without checking facts, because it supports the belief system already in place about him. THAT IS RACISM! We have both received death threats for being together and have weekly been told that we shame our people and families for choosing each other. The reality of it all is that I love how he holds space for me as a woman, listens to my wisdom and shows up for me and my girls. I love how he shares his wisdom with the world CONTINUES IN COMMENTS 👇

A post shared by Princess Märtha Louise (@princessmarthalouise) on

„A jogaimat mindig magától értetődőnek tekintettem, sohasem kellett átgondolnom, mit is jelent valójában a rasszizmus, mert kényelmes volt számomra, hogy a rendszer a helyén van. Nem vagyok erre büszke, ám rájöttem, hogy ahhoz, hogy ennek a mélységesen romlott rendszernek a lebontásában részt tudjak venni, fel kellett nőnöm először ahhoz, hogy egyáltalán megértsem. Nekem, fehér bőrű személyként fejlődnöm, tanulnom kellett, hogy jobb ember legyek, és a rasszizmus ellen fordulhassak, antirasszista lehessek.”

Olvastad már?

Märtha Louise hozzátette, hogy szükség volt ehhez arra is, hogy megismerkedjen párjával, Durek Verrett-tel. Ezután jött csak rá, hogy a rasszizmus nem csupán egy elvont, távoli fogalom. A hercegnő hozzátette még, hogy a színesbőrű emberek elleni cselekedetek nyilvánvaló példát jelentenek a rasszizmusra, ám rengeteg kevésbé nyilvánvaló, ám nem kevésbé súlyos megnyilvánulása is van a bőrszín miatti előítéleteknek.

„A rasszizmus nem csupán azokat a jól látható eseteket jelenti (ahogy korábban gondoltam), mint a nyílt diszkrimináció, hátrányos megkülönböztetés és a színes bőrűek meggyilkolása, amelyeket könnyű észrevenni és kiállni ellenük.”

„Az apró részletekben is ott van (amelyről korábban fogalmam sem volt).” Itt a hercegnő számos példát felsorolt arra, amikor az emberek elfordultak tőle párja, Durek miatt. „Hogyan feltételezték azt a barátaim, hogy hazudik mindenről. Hogy csak a vagyonomat akarja. Nem fogadták el a kézfogását a legelőkelőbb körökben, miközben azt mormolták a bajszuk alatt, hogy képzelheti, hogy megérinti a kezüket?”

„A sajtó pedig úgy állítja be őt, mint egy erőszakos hazudozót, aki fenyegetést jelent a családomra és rám, megosztva egy informátor történetét anélkül, hogy a tényeket ellenőriznék, mert ez alátámasztja a társadalmi hiedelmek rendszerét arról, ahol az emberek véleménye szerint az ő helye lenne. Ez rasszizmus!” – világított rá Märtha Louise azokra a párhuzamokra, amelyek az ő párjához hasonlóan a brit királyi családba beházasodó Meghan Markle-t is érték Harryvel kötött esküvője után.

„Mindketten kaptunk halálos fenyegetéseket, és hetente elmondták, hogy szégyelljük magunkat, amiért együtt vagyunk és bemocskoljuk a családomat” – tette még hozzá a norvég hercegnő, aki posztjában is biztosított mindenkit afelől, hogy szerelmük igazi, és bárkivel hajlandó erről beszélgetni a posztja alatt. 

Olvass tovább!

Forrás: Yahoo
Fotó: Getty Images