George Clooney: a rasszizmus Amerika igazi járványa

2020. június 03.
George Clooney újságcikkben reagált George Floyd egész Amerikát megrázó halálára. A színész szerint 400 éve fertőzi az országot a feketékkel szembeni rasszizmus, ám azóta sem találtak ellene védőoltást.

A minneapolisi rendőr intézkedése közben életét vesztő George Floyd halála nyomán hatalmas rasszizmus elleni tüntetéseket kezdődtek Amerikában, az indulatok pedig azóta sem csitulnak. George Clooney a Daily Beastben fejtette ki álláspontját, Amerika igazi járványának a rasszizmust nevezve, amely végigsöpör az egész országon. A színész a fegyveres erők, az igazságszolgáltatás és a politikai vezetés szisztematikus megváltoztatását sürgeti írásában.

„Nem lehetnek nagy kétségeink afelől, hogy George Floydot meggyilkolták” – írta Clooney, majd méltatta azon millióknak az elszánt reakcióját a világ minden táján, akik részt vesznek a fekete férfi halálát követő demonstrációkon. „Nem tudjuk, mikor érnek véget ezek a tüntetések. Reméljük és imádkozunk, hogy senki mást nem ölnek meg. Ám azt is tudjuk, hogy nem sok minden változik majd. A harag és a frusztráció, ami most ismét elszabadult az utcákon, csupán emlékeztetője annak, milyen sokat fejlődtünk mint ország a rabszolgaság eredendő bűne óta.”

„Ez a mi járványunk. Mindannyiunkat megfertőz, és 400 év alatt sem sikerült védőoltást találni ellene.”

Nem csak az 59 éves George Clooney szólalt fel a rasszizmus ellen. Beyoncé közösségi oldalán tette közzé fontos és erőteljes üzenetét. Ő arra szólította fel az embereket, hogy „ne csukják be a szemüket az égbekiáltó rasszizmust látva, ami Amerikában történik, az igazság nem egyformán mindenkié”.

„Igazságot kell szolgáltatnunk George Floydnak. Mindannyian szemtanúi voltunk, ahogy fényes nappal meggyilkolják. Összetörtünk és undorodunk. Nem fogadhatjuk el normálisnak ezt a fájdalmat.”

Beyoncé kiemelte, hogy nem csak a színesbőrű emberek nevében szólalt meg. „Ha fehérek, feketék, barnák vagy bármilyen más színűek vagyunk, biztos vagyok benne, hogy akkor is ugyanazt a reménytelenséget érezzük a rasszizmussal kapcsolatban, ami Amerikában most folyik – folytatta az énekesnő. – Ne öljenek meg többé értelmetlenül emberi lényeket. Ne kezeljék úgy a színes bőrűeket, mintha kevesebbet érnének. Nem nézhetünk félre tovább.”

Olvastad már?

Forrás: The Guardian, E! Online
Fotó: Getty Images