Emmy 2020: rekordszámú jelölést kaptak a fekete színészek

2020. július 30.
A legjobb televíziós produkciókat díjazó Emmy-gála jelöltjei között soha ennyi fekete bőrű színész nem szerepelt még: idén a jelöltek harmada színesbőrű. A nemek közötti egyenlőtlenség a rendezői és írói kategóriákban viszont továbbra is megmaradt.

Százkét színészt jelöltek idén az Emmy-díjátadó gála különböző kategóriáiban, főszereplőktől a mellékszereplőkön át, drámai alkotásokban, vígjátékokban és tévésorozatokban nyújtott alakításukért. A jelöltek közül pedig 35 fekete bőrű színész. (Meg kell azonban jegyezni, hogy Maya Rudolph egymaga két jelölést elvisz ebből, mivel őt két szerepéért is jelölték a legjobb vígjáték vendégszereplő színésznő kategóriában, egyszer a The Good Place, egyszer pedig a Saturday Night Live-ban nyújtott alakításáért, így ő tulajdonképpen önmagával versenyez.)

A legrangosabb kategóriákban jelölték Billy Portert, Sterling K. Brownt, Zendayát, Anthony Andersont, Don Cheadle-t, Issa Reát, Tracee Ellis Rosst, Regina Kinget, Jeremy Pope-ot, Octavia Spencert és Kerry Washingtont. 

A tavalyihoz képest ez jelentős növekedés, hiszen 2019-ben csupán a jelöltek 19,8 százaléka volt fekete, de 2018-hoz képest is javult az arány, akkor a jelöltek 27,7 százalékát adták fekete bőrű színészek. 

„2020 nem csak a globális egészségügyi krízisről szól. Idén szemtanúi lehetünk a történelem egyik legnagyobb társadalmi egyenlőségért folytatott harcának, és kötelességünk, hogy az eseményt felhasználjuk ennek a támogatására. Ez a televízió ereje és felelőssége – nem csak kikapcsolódást nyújtani és szolgáltatni, de teret adni azoknak a hangoknak, akiket meg kell hallgatni, és elmondani azokat a történeteket, amelyeket el kell mondani. Mert a televízió, természeténél fogva, összekapcsol minket” – mondta Frank Scherma, a Televíziós Akadémia elnöke az idei Emmy-jelöltek bejelentésekor. Ám az egyenlőségért folytatott harc még messze van a végétől.

Bár a számok javultak, még mindig nem beszélhetünk például nemek közötti esélyegyenlőségről, különösen az írói és rendezői kategóriákban.

Az írók között némileg jobb a helyzet, mint a rendezőknél. A 40 jelöltből 13 nő a dráma, komédia, tévéfilm, dokumentumfilm kategóriákban. Viszont ha csupán a rövid sorozat/tévéfilm/dráma kategóriát nézzük, itt valóban láthatunk különbséget. Kilencből hat jelölt nő, köztük A másik út írója, Anna Winger és a Normal People írója, Sally Rooney és Alice Birch is kapott Emmy-jelölést. 

A hét rendezői kategóriában 47 jelöltet állítottak, közülük viszont csupán 15 nő, ami 31,9 százalék. Itt is különleges az íróknál már említett kategória, mivel csupán itt tapasztalható, hogy a hatból négy jelölt nő, köztük az időközben elhunyt Lynn Sheltonnal, akit posztumusz jelöltek Emmyre a Little Fires Everywhere rendezéséért.

Olvastad már?

Forrás: Variety
Fotó: Getty Images