Till Attila: „Sokkolt, amikor a lányok levágták a lábujjukat!”

2020. október 24.
Közös podcaston dolgozik együtt Tilla Attila és Lovas Rozi színésznő. Míg Tilla a Kortárs Felbeszélések műsorvezetője, a fiatal színésznő a Radnóti Színház társulati tagjaként, kollégáival közösen olvassa fel 18 kortárs magyar író 27 novelláját.

„Az olvasás szeretete nálam az általános iskolában kezdődött, Fekete István Bogáncsa volt az első olyan könyv, amit nem az iskolában kellett elolvasni, hanem anyukám nyomta a kezembe. A podcast műfaja viszont egészen új számomra, nemrég már egy másik munka kapcsán is megjelent az életemben. Talán azért több, mint egy szimpla hangoskönyv, mert közelebb visz az adott műhöz, átad plusz ismeretanyagot, zene és különböző hanghatások hozzáadásával pedig szinte végtelen lehetőséget rejt” – árulta el Lovas Rozi színésznő. Az említett podcastot, a Kortárs Felbeszéléseket a Volvo Autó Hungária és a Radnóti Színház hívta életre együttműködésben a Magvető Kiadóval, hogy a biztonságos és fenntartható vezetési élmény inspiráló, elgondolkodtató irodalmi kalandokkal legyen teljes.

A fiatal anyuka jelenleg egy másik, számára egészen új szerepben is bizonyíthat, nemrég született meg első kisfia. „A kisbabámnak egyelőre saját történeteket mesélek, a kommunikáción van a hangsúly. Azon, hogy az előadás hasson rá, nem a történet a lényeg. Meséltem már neki a születéséről, a miskolci éveimről is. Azért ezt nem nevezném irodalomnak” – teszi hozzá nevetve Lovas Rozi. 

A Kortárs Felbeszélések műsorvezetője Till Attila, aki saját bevallása szerint ahhoz a generációhoz tartozik, akik a fiatal éveikben többet olvastak. „Jobban érezhető volt a levegőben az olvasás kultúrája, bár én nem voltam egy igazi nagy könyvfaló. A feleségem inkább olyan alkat, aki már akkor is egy-két nap alatt elolvasott egy regényt. Én lassú olvasó vagyok” – avat be a családi titkokba a műsorvezető. 

„Nagy kedvencem volt A Pál utcai fiúk, egészen kis koromban a Sicc, a Grimm-mesék, de például Hamupipőkét nem szerettem, durvának tartottam, ahogy a mostohalányok levágták a saját lábujjukat. Azt értettem, ahogy a farkas megeszi Piroskát, na, de azaz öncsonkítás…”mondja viccesen Tilla, akit jelenleg leginkább a népszerű tudományos könyvek kötnek le, Harari könyvei vagy a krimik közül Nesbo regényei. „Mostanában verseket is olvasok, és nagyon kedvelem Nádasdy Ádám munkáit is. Azt hiszem, az olvasás lassan olyan lesz, mint a filmes vagy tévés szokásaink: mindenki néz vagy olvas mindenfélét, aztán végül azzal öblíti le, hogy az interneten megnéz vagy hozzáolvas valamit.”

A műsorvezető kiemelte, a Kortárs Felbeszélések podcastnek köszönhetően életbe lép a praktikum, ami a mai világban nagyon fontos. „Megyek autóval, elindítom a mobiltelefonon a lejátszót, megkeresem és betöltöm a műsort, miközben haladok előre. Akár egyedül, akár a családdal együtt izgalmas ezeket a novellákat meghallgatni, mi a gyerekekkel anno így hallgattunk mesekönyvet is” – tette hozzá.

A Kortárs Felbeszélések gyártója a BETONE Stúdió, a sorozatban 18 magyar író 27 novellája érhető el a Spotify-on, az Apple és a Google Podcasten.

Lovas Rozi portréja: Máté Balázs

Olvass tovább!