Mi már láttuk A korona 4. évadát

2020. november 23.
A korona új évadában az elmúlt 50 év legnagyobb brit ikonjai kerülnek középpontba, akik nem mellesleg mind nők. Amellett, hogy még több izgalmas és elkeserítő részletet tudunk meg Diana hercegnő életéről, a '80-as évek politikáját felrázó Margaret Thatcher kormányázásának mindennapjaiba is betekintést nyerhetünk a sorozat talán legizgalmasabb epizódjaiban.

„Sajnálom, itt sem vagyok” – ez Diana Spencer első mondata A korona negyedik évadában. Ez pedig nem véletlen: Spencer azonnal elvarázsolja a királyi családot, azonban a gördülékeny kezdet folyamatos feszültségekkel teli jövőhöz vezet. 

Károly herceggel is megesett az, ami a királyi családban már oly sokakkal: beleszeretett valakibe, akit nem vehetett feleségül. Nem előkelő családból származó szerelme, a már házas Camilla Parker Bowles helyett családja javaslatára eljegyzi egy gróf lányát, Dianát, akit alig ismer. Ez persze kicsit máshogy nézett ki a valóságban: a sorozatban háromszor, a való életben legalább tizenháromszor találkoztak az eljegyzés előtt. Ebben az időben egyébként már nagy nyomás nehezedett a hercegre, hiszen 32 éves trónörökösként még nem volt felesége. 

korona-netflix-diana

Diana pár héttel a királyi esküvő előtt beköltözik a Windsor-kastélyba, ahol szörnyen magányos. Vőlegénye háromhetes királyi körúton van, és sosem éri el telefonon. Hamarosan egyértelművé válik számára, hogy a herceg továbbra is a házas Camillát szereti (aki 2005 óta a herceg felesége). 

A sorozatkészítők valószínűleg felhasználták Andrew Morton Diana igaz története – saját szavaival című könyvét. Ebben olvasható ugyanis, hogy Diana az esküvő előtt felfedezte, hogy Károly herceg karkötőt készíttetett Camilla számára. Ahogy az a sorozatban is látható, miután ezt megtudta, Diana le akarta mondani az esküvőt, ám erről lebeszélték. Sokakat meglepett, hogy maga a szertartás, a kor legnagyobb televíziós eseménye, amit 750 millióan követtek világszerte, nem kapott külön jelenetet a Netflix verziójában. 

Ezt már láttad?

Az esküvő előtt Camilla elhívta Dianát vacsorázni, ami annyira szürreálisnak tűnik, hogy még a leglelkesebb rajongó is biztosan leállítja a sorozatot egy pillanatra, és rákeres, hogy ez tényleg megtörtént-e. A válasz igen, ami után nem meglepő, hogy a hercegnő azt nyilatkozta egyszer a BBC-nek, hogy „hárman voltunk ebben a házasságban”. 

legkínosabb első randikat idéző találkozáskor Spencer számára kiderül, hogy valójában egyáltalán nem ismeri jövendőbelijét. Amint megszületik benne a felismerés, az addig csak piszkálgatott süteményét kanállal kezdi gyorsan, már-már indulatosan habzsolni. A következő jelenetben már a vécé felett görnyedve láthatjuk a bulimiában szenvedő Lady Dianát. Ahogy azt a BBC Panorama interjújában is elmondta, évekig küzdött bulimiával, ami szerinte a házasságában zajló negatív élmények tünete volt: „Segítségért kiáltottam, de rossz jeleket adtam, és az emberek a bulimiámat használták ellenem: úgy döntöttek ez a probléma, az, hogy Diana instabil.” 

korona_netflix_margaret_thatcher

A sorozatban Emma Corrin tökéletesen alakítja a tiszta szívű, a brit monarchia elvárásainak szorításában élő hercegnőt, akinek népszerűségére a királyi család minden tagja féltékeny. Diana mellett megjelenik a Downing Street egyik legmegosztóbb lakója, a Vaslady, azaz Margaret Thatcher is. Az uralkodóval való első találkozás után Margaret megjegyzi, hogy a királynő tájékozottsága és munkára való fogékonysága dicséretre méltó, amiért feltételezései szerint jól fognak tudni együtt dolgozni. Ehhez férje megjegyzése csak annyi, hogy „Két klimaxoló nő. Sima ügy lesz.” Ez a mondat előre is vetíti jövendőbeli kapcsolatukat.  

A sorozatban látható első együtt töltött hétvégéjük után mindketten máshogy kezdenek vélekedni egymásról. Thatcher úgy látja őfelségét mint kiváltságos tétlenkedőt, aki nem érdemelte ki magasztos helyzetét, és akiből családjával egyetemben hiányzik a szorgalom és az elegancia. Ezzel szemben a királynő úgy véli, hogy Thatcher fanyar, kikapcsolódásra képtelen személy, aki Nagy-Britanniát nem családként, hanem túlméretezett üzletként szemléli. Emellett neheztel rá, amiért nem érez együtt a gazdasági reformok következtében munkanélkülivé válókkal, akiknek mindennapos küszködését főként a Fagan című epizódban láthatjuk. Fontos kiemelni, hogy milyen meghatározó jelenségről van szó: a munkanélküliek száma hárommillió fölé emelkedett – az 1930-as évek depressziója óta nem látott magasságokba.  

korona-netflix-erzsebet

Ismét egy gyors „Google-szünetre” van szükség ahhoz, hogy bizonyosságot szerezzünka kiábrándult alsó osztálybeli festő, Michael Fagan valóban betört a Buckingham-palotába, ezzel a modern emlékezet egyik legsúlyosabb nemzetbiztonsági sértését valósítva meg. Ahogy az a sorozatban is látható, a munkanélküli festő el akarta mondani a királynőnek, hogy milyen rossz állapotokkal szembesülnek a társadalom alsó rétegei. A beszélgetés részleteiről nem tudni sokat, az azonban biztos, hogy a Netflix verziójával ellentétben a betolakodó nem ült le a királynő ágyára, amikor beszélgetett vele. Az akkori belügyminiszter, William Whitehall azt mondta az országgyűlés képviselőinek (1982. július 12-én), hogy emberi tévedések és technikai hézagok hibásak a behatolásért.

diana_korona_netflix

Gillian Andersoné talán az eddig látott legjobb Thatcher-alakítás: a kemény tekintet mellett a volt miniszterelnök hanglejtését, beszédtempóját és mimikáját is tökéletesen utánozza. Thatcher, bár a sorozatban a társasági élet felé kevés türelemmel fordul, Erzsébettel való kapcsolata nem volt olyan sarkos, mint amilyennek a sorozat alapján gondolnánk. Ezt bizonyítja az, hogy a királynő 2013-ban részt vett Thatcher temetésén. Az uralkodó ritkán jár temetésekre, és egyik miniszterelnöke temetésén sem vett részt Winston Churchill 1965-ös búcsúztatása óta.  

Az 1970-es évek végétől kezdődő korszak az egyik legsokszínűbb, legmegosztóbb és legizgalmasabb része az angol történelemnek, ami talán legitimálja azt a tényt, hogy sokan már befejeztük az összesen 10 órás 4. évadot. 

Ha valaki még mindig kételkedne, az előzetes után biztosan nem fog:

Olvass tovább!