A világnak pont erre volt szüksége: megnyitott a Boldogság Múzeum

2020. szeptember 04.
Meg tudod mondani, mi a különbség a valódi és az álmosoly között? Mi a boldogság valódi definíciója, és ha választhatnánk, hogy olyan Mátrix-szerű, mesterséges világban éljünk, ahol csak örömteli események történnek, szeretnénk? Ezeket a filozófikus kérdéseket teszik fel a látogatóknak Koppenhága legújabb múzeumában, a Boldogság Múzeumban. Egy olyan helyen, amely tényleg a mélyére ás annak, mitől érezzük jól magunkat a bőrünkben.

Egy 18. századi ház pincéjében nyitott meg Meik Wiking, a Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz című könyv szerzőjének múzeuma Koppenhága óvárosában. A Boldogság Múzeumot egy független szervezet, a Boldogságkutató Intézet segítségével hozta létre az író, aki igazán tudja, mi fán terem a boldogság, nála valószínűleg kevesen tanulmányozták alaposabban a dánok boldogságának titkát, a hyggét.

A múzeum azt mutatja be, hogyan van jelen a boldogság az életünk minden területén. A nyolc terem különböző nézőpontból közelíti meg a kiállítás tárgyát, a boldogságot. A múzeum létrehozásának célja nem volt más, mint boldogságot vinni az emberek életébe, emlékeztetni a látogatókat arra, mi az igazán értékes és mitől érezzük magunkat valóban jobban. „Reményeink szerint a vendégek kicsit bölcsebben távoznak, kicsit boldogabban és kicsit motiváltabban arra, hogy jobb hellyé tegyék a világot” – mondta Meik Wiking, a múzeum alapítója.

A Boldogság Múzeum interaktív, a látogatók fényterápiát próbálhatnak ki és izgalmas kísérletekben vehetnek részt. Átélhetik például a híres elveszett pénztárca kísérletet, amikor egy szoba közepén hagynak egy pénztárcát. A tanulmányban a világ különböző pontjain helyeztek el az utcákon a tudósok pénztárcákat. Arra voltak kíváncsiak, mennyit adnak vissza a megtalálók.

Egy másik szoba a boldogság tudományára fókuszál, egy harmadik pedig a boldogság történelmére, sőt, a jövőt is megpróbálják feszegetni. Egy egész részt szenteltek a mosolynak, ahol a látogatók tanulmányozhatják például, Mona Lisa arcának melyik fele mosolyog valójában. (Mosolyog-e egyáltalán a nő a híres festményen?)

Olvastad már?

Forrás: The Lonely Planet
Fotó: Unsplash, Instagram