A japán légitársaság nemsemleges megszólításra vált

2020. október 07.
A Japan Airlines az első olyan vállalat Japánban, amely a hölgyeim és uraim megszólítás helyett nemsemleges üdvözlési formulákat vezet be. A japán légitársaság ezzel a nemi alapú diszkrimináció elleni küzdelmet szeretné előmozdítani és támogatni.

Búcsúzik a hölgyeim és uraim megszólítástól a Japan Airlines. Októbertől a japán légitársaság járatain és a repülőtereken nemsemleges üdvözlési formákat használnak majd. Az állami légitársaság a minden utasnak jó reggelt és jó napot köszönéseket használja majd az angol szövegekben. A japán szó, a minna-sama, amelyet eddig is használtak a légitársaságnál, egy nagyon tiszteletteljes formája a mindenki szónak, így ez már korábban is nemsemleges volt. 

japan-legitarsasag-megszolitas

Az Air Canada és az EasyJet már tavaly óta nemsemleges módon köszönti utasait, ám a Japan Airlines a szigetország első vállalata, amely megtette ezt a lépést. „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ne diszkrimináljunk senkit a neme, szexuális oreintációja, nemi identitása vagy más személyes jellemzője alapján” – mondta a Japan Airlines szóvivője.

A légitársaság márciusban engedélyezte a női légikísérőknek, hogy viselhessenek nadrágot és lapos talpú cipőt, ha szeretnének, miután országos kampány indult a társadalmi nyomás ellen, amely szerint a nőknek a munkahelyükre magas sarkú cipőt illik viselniük. Más vállalatok, köztük a legnagyobb vasúti hálózatot üzemeltető JR East, szintén száműzte a szoknyát az egyenruhái közül, és az iskolák közül is engedélyezte már néhány, hogy a lánytanulók nadrágot viselhessenek. 

Bár apróságnak tűnnek, ám Japánban ezek hatalmas lépésnek számítanak. A távol-keleti országban még mindig nagyon kevés híresség, politikus, sportoló vagy üzletember vállalja nyíltan másságát, a Japán kormány még mindig nem ismeri el törvényesen az azonos neműek párkapcsolatát, ám bizonyos városok és tartományok már igen. Egyre több japán cég ajánl fel anyagi és erkölcsi támogatást azonos nemű pároknak, illetve áll LMBTQ-események mellé.

Olvastad már?

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash