A japán nők szépségének titka: a rizsvíz

2020. augusztus 07.
Tudtad, hogy a rizsvíz dúskál vitaminokban, aminosavakban, és pórusösszehúzó, sebgyógyító, pigmentfolt halványító hatású? A japán nők nem véletlenül használják évszázadok óta. Szépségbloggerünk, Peonilla most megosztja hogyan készítsd el és miként használd.

Mire jó a rizsvíz?
Nagyon gazdag B-, C-, E-vitaminokban, antioxidánsokban (pl. ferulsavban), fehérjében és ásványi anyagokban, gyulladáscsökkentőkben (pl. allantoin), illetve inozitolban (másnéven B9-vitaminban). Mindezeknek köszönhetően nyugtatja, erősebbé, ragyogóbbá, hidratáltabbá teszi a bőrt, halványítja a pigmentfoltokat, kisimítja a ráncokat, serkenti a kollagéntermelést, gyógyítja a sebeket, a napégést, csökkenti a viszketést, irritációt, kipirosodást és összehúzza a pórusokat. Sőt, a haj növekedést is segíti. A japán nők tehát nem véletlenül használják ezt a rendkívül egyszerű kis csodaszert arclemosóként, tonikként, pakolásként, fürdővízként vagy épp hajöblítőként.

Hogyan készítsd el?

Egy bögrényi rizst öblíts át néhányszor tiszta vízzel. A rizs lehet bármilyen, de ha találsz biorizst, akkor használd azt. Ezután áztasd be háromszoros mennyiségű vízbe 2 órára (vagy legalább 30 percre), majd szűrd le az egészet. Az így kapott fehéres színű víz a rizsvíz. Töltsd át egy lezárható üvegbe, és tedd a hűtőbe. Lehetőleg egy hét alatt használd fel. Természetesen nagyobb mennyiséget is csinálhatsz, ha például a hajadat szeretnéd átöblíteni vele.

Mire használhatod?

Tonikként
Áttölthetsz egy keveset egy spricnis flakonba, és arcmosás után használhatod tonikként. Nem kell lemosni, nyugodtan rajta hagyhatod az arcodon. A japán nők tehát nem véletlenül használják ezt a rendkívül egyszerű kis csodaszert arclemosóként. Hűtőben tartva igazi frissítő nedű a meleg nyári napokon, ráadásul még jót is tesz.

Olvastad már?

Arclemosóként
A szokásos arclemosód után, egy második lépéses lemosóként is alkalmazhatod. Beáztathatsz egy pamutkorongot vagy egyszerűen egy nagyobb mennyiséget az arcodra locsolhatsz. Elég ha utána picit felitatod a bőröd, nem szükséges sima vízzel lemosnod. Ezután folytathatod a bőrápolási rutinod a szokásos módon. Ha zsíros, pattanásos, esetleg ekcémás vagy valamitől irritált a bőröd, nagyon fogod szeretni.

Fürdővízbe adagolva
Ha ekcémás, pszoriázisos vagy aknés a testeden a bőr, a kádfürdődhöz is adagolhatsz néhány bögrényi rizsvizet.

Haj és fejbőr ápolásra
Ha erős, fényes, dús hajra vágysz, hajmosás után öblítsd át a fejbőröd és a loknijaidat teljes hosszában fél liter rizsvízzel. Tekerd egy törölközőbe 20-30 percre, majd hideg vízzel öblíts még egyszer. Ha korpás, irritált, hámlik a fejbőröd, azon is segíteni fog.

Borogatásként
Ha picit megkapott a nap vagy ekcémás a bőröd, márts egy törölközőt hideg rizsvízbe, és helyezd az irritált területre 15 percre. Hagyd a levegőn megszáradni.

Fátyolmaszkként
Kreatívkodhatsz egy kicsit, és kivághatsz egy papírzsebkendőn három lyukat a szemednek és az orrodnak. Majd fátyolmaszkként az arcodra terítheted, és jó alaposan befújkálhatod rizsvízzel. Ha kezd száradni, spricnizd újra. 15-20 percig hagyd hatni, majd ha gondolod, öblítsd le az arcod sima vízzel.

Fotó: Getty Images