Csodaszép konyhai eszközökkel készíthetünk japán savanyúságot

2021. február 10.
Néhány éve fermentálási lázban ég a világ, de a savanyítás talán még sosem volt ennyire egyszerű, mint ezekkel a kőből készült nehezékekkel felszerelt üvegekkel.

A fermentálás valójában pofonegyszerű savanyítási módszer, nem is csoda, hogy az elmúlt években világszerte óriási trend lett belőle. Az egyetlen, amit nem lehet elbliccelni benne, az a megfelelően záródó, kellően erős üveg – ezen kívül csak egy rakás zöldségre és némi sóra van szükségünk. A japán tsukemono ennél egy kicsikét bonyolultabb, ugyanis itt a són kívül szójaszósz, szárított chilipehely és kombu (vagyis japán alga) is kell a savanyúsághoz.

japan-ferment-konyhai-eszkoz

A Kickstarteren induló Picklestone csodás kezdőpakkot állított össze a fementálással ismerkedőknek: a csomagban a fent felsorolt alapanyagok mindegyikét biztosítják, emellett pedig kínálnak egy szuper eszközt, ami egy nehéz, légmentesen záródó kő segítségével garantálja a bombabiztos fermentálódást. Szóval elég bepakolni a savanyúságnak szánt zöldségeket a kis üveghengerbe, ráönteni a cuccokat, és aztán rányomni a követ, majd várni – a legjobb pedig, hogy nem is kell sokat, van olyan ferment, ami egy éjszaka alatt elkészül.

Amikor pedig éppen nem használjuk, a Picklestone üvegek mutatós, rusztikus kiegészítői lehetnek a konyhának!

japan-ferment-konyhai-eszkoz

japan-ferment-konyhai-eszkoz

Olvass tovább!