Heti kultkedvenc: az elsőkönyves Rényi Ádám Osztálytalálkozó című novelláskötete

Kíváncsiak vagytok rá, mi mit olvastunk, néztünk vagy éppen milyen régi/új kulturális felfedezést tettünk? Sorozatunkban ma Tóth-Szántó Krisztina mesél egy épp aktuális olvasmányélményéről, és arról, hogyan lett Rényi Ádám az egyik kedvenc írója.

Vannak szerzők, akik úgy lopták be magukat a szívembe, a kedvencek örök listájára, hogy egy-egy képük, egy-egy leírásuk vagy épp csattanójuk mélyen beleégett a tudatomba. Így szerettem bele annak idején Hidas Judit novelláiba és Péterfy-Novák Éva írásaiba is. A fanatizmusom ilyenkor azt eredményezi, hogy mindent elolvasok adott szerzőtől – nemrégiben Péterfy-Novák Éva Facebook-oldalán lelkes rajongó kitűzőt is kaptam!

Rényi Ádám lett a következő a sorban, ő az idei felfedezettem. A munkánkon és pár közös ismerősön keresztül ismerjük egymást személyesen is, mindig imádtam a humorát, a socialmedia-posztjait, kommentjeit. Most pedig első könyvét tartom a kezemben. És itt el is vesztem. Örökre beégett képek maradtak utána.

Az Osztálytalálkozó című novelláskötet (És más mesék inkább felnőtteknek alcímmel) csupa szerethető és esendő karakter sztoriját meséli el, történetük itt és most játszódik. Mesél a wellneshotelben egyedül hétvégéző szingliről, szakító influenszerpárról, egy önérzetes hentesről, gyanúsan magabiztos jósról, és egy láthatatlanná váló tanárnőről is…

A rövid novellák mindegyike örkényi csavarral zárul, de közben is érdemes nagyon figyelni, majd a megtekert szemszögből, a feje tetejére állt valóságot ismerve akár újra is olvasni egy-egy novellát. A történetek hol megnevettetnek, hol inkább megdöbbentenek, de az is előfordul, hogy elszomorítanak. De mindenképpen maradandó nyomot hagynak és elgondolkodtatnak.

A kötetet Nyáry Krisztiántól Grecsó Krisztiánig sokan méltatják, számomra mégis az alábbi ajánló szövege adja vissza a lényeget:

„Rényi Ádám jó emberismerő, nyitott szemmel járhat a világban, kiváló megfigyelő lehet. Tökéletesen megidézi a nagy elődöket, Örkény István, Roald Dahl meghökkentő világát. Megrázó és mégis üdítően friss, elgondolkodtatóan szórakoztató olvasmány, ahol mindvégig jelen van az írás mellbevágó ereje. Kétségtelenül az év egyik kedvence nálam.” Tamás Gábor, Gabó olvas blog

Teljesen egyet tudok érteni: kétségtelenül az év egyik kedvence nálam is.

Olvass tovább!