A csodaszép osztrák falucska, ahol a Hegyi doktor sorozatot forgatják

2021. július 18.
A Hegyi doktor – Újra rendel című sorozat legtöbb jelenetét a szomszédos Ausztriában, az Ellmau nevű falucskában veszik fel, így nem kell napokig utaznod ahhoz, hogy bejárd a forgatás helyszínét és saját szemeddel is megcsodáld a tiroli tájat.

A tiroli falucska, Ellmau 621 km-re található Budapesttől, így körülbelül 6 órás autózás után sétálgathatsz a Hegyi doktor – Újra rendel sorozat forgatási helyszínén, ha a fővárosból indulsz. A tiroli falucska lakói igen büszkék arra, hogy a tévés produkció készítői az ő lakhelyüket választották, így minden epizódban megcsodálható a Wilder Kaiser-hegység, melynek lábánál fekszik Ellmau. Persze nem csak ebben az egy falucskában forognak a kamerák, sok jelenetet vesznek fel a közeli Scheffauban, Goingben és Süllben is.

Ellmau, a Hegyi doktor - Újra rendel forgatási helyszíne Ausztriában

Hol lakik a hegyi doktor?

Ellmau egy tipikus tiroli hangulatot árasztó falucska, ahonnan pazar kilátás nyílik a völgyet körülölelő, hatalmas hegyekre. Nem is csoda, hogy a Hegyi doktor ide költözött, a látvány, ami Ellmauban fogad, tényleg filmbe illő! A falucska azonban nem csak a filmesek érdeklődését keltette fel, minden ősszel itt rendezik az Alpenländischer Musikherbst nevű hagyományőrző zenei fesztivált, ahol a helyi népzene a főszereplő. 

Ellmau a tengerszint felett 820 méterrel található, és olyan nagy hegyek veszik körül, mint az Ellmauer Halt, amelyik 2344 méter magas. Ha ide látogatsz, csodás természetközeli élményekben lehet részed: számtalan túraútvonal, sőt hegymászási lehetőség is vár, a rutinosabbak akár az Ellmauer Haltra is feljuthatnak, egy kis hegyi kunyhóból indul a hegytetőig vezető ösvény. Azt mondanunk sem kell, hogy innen, a hegy csúcsáról mesés a kilátás.

Ellmau, a Hegyi doktor - Újra rendel forgatási helyszíne Ausztriában

Köszönj be a dokinak!

Ellmauban vezetett sétákat is szerveznek a hegyi doktor házához, ami a „Bergdoktor-Haus” felirattal jelzett útvonalon végén található, 885 méteres magasságban. A ház egyébként már Ellmau központjából is látszik, ahhoz azonban, hogy közelebbről szemügyre vedd, be kell vállalni egy kb. fél órás sétát. Ha szerencséd van, akár ott is érheted a forgatócsoportot, ilyenkor a színészeket is látni, nem védik őket elszánt testőrök.

Már a Hegyi doktor forgatási helyszínéről is mesés a panoráma, ha lenézel a völgybe, láthatod Ellmaut madártávlatból, a Wilder Kaiser hegyeiben pedig valamivel közelebbről gyönyörködhetsz. Innen egyébként további túraútvonalakon folytatható az alpesi séta, de ha megelégszel azzal, hogy lásd a Hegyi doktor házát, vissza is lehet térni Ellmauba.

Ellmau, a Hegyi doktor - Újra rendel forgatási helyszíne Ausztriában

Aktív pihenés télen-nyáron

Azért az sem jár rosszul, akit nem vonzanak a magas hegytetők, és inkább a völgyben időzne: a Wilder Kaiser golfpályán is át lehet mozgatni a test minden izmát, az Ellmauer Kaiserbad pedig fedett és szabadtéri úszómedencével, szaunával, vízi csúszdákkal, tenisz- és squash pályával, valamint profi mászófallal várja a látogatókat. Télen a SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental vonzza a turistákat, ez egyike Ausztria legnagyobb síkomplexumainak, ahol a sípályák hossza összesen 284 km.

A helyiek azt tanácsolják, hogy ha télen ejted útba a Hegyi doktor falucskáját, ne hagyd ki a kutyaszános túrákat, mert különleges kalandokban lehet részed! Sötétedés után – ha még marad energiád a folytatáshoz – a tiroli faházakban zajlik tovább az élet: a helyi konyha különlegességei mellett tánccal és zenével szórakoztatják a jelen levőket, és senki nem néz rád csúnyán, ha netán sícipőben támad kedved csatlakozni a táncosokhoz. 

Beutazás Ausztriába

A naprakész információkat, amiket mindenképp érdemes áttanulmányozni, mielőtt útra kelnél a Hegyi doktor házához, a Konzuli Szolgálat honlapján találod.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?