Törzsi afterparty a Trafóban

2021. szeptember 05.
Szeptember 22-én és 23-án debütál a Tünet Együttes új előadása, az Afterparty – egy fiktív törzs fiktív rituáléja. A táncosok és a rendező karanténközösséget vállalva közel egy évvel ezelőtt kezdték meg kísérleti évadjukat, melyben a hang és a mozdulat szerves együttműködését, egyszerre keletkezését vizsgálták. Ennek keretében született meg Dányi Viktória, Kelemen Patrik, Oláh Balázs, Szabó Veronika és Szász Dániel szereplésével, A létezés eufóriája című filmmel világhírűvé vált Szabó Réka rendezésében a mozgásszínházként és zeneműként egyaránt értelmezhető előadás. A művészeti határokat feszegető kutatásban zenei trénerként és alkotótársként részt vett az ismert jazzénekesnő, Harcsa Veronika.

Karanténközösséget vállalva, a Tünet Együttes kísérleti évadjának keretében készült az Afterparty című előadás. A csapat teret adott mindenki kíváncsiságának, kreativitásának. Az emberi hang és mozdulat kapcsolatát kutatták, hogy felfedezzék, meddig tágítható az a határ, amit még zeneként tudunk befogadni, hogy létrehozható-e olyan mű, amely táncelőadásként és zeneműként is értelmezhető.

„Körülöttünk tombolt a vírus, az emberek a lakásukba zárkózva, mi meg szép lassan egy fiktív törzzsé váltunk, ahogy nap mint nap hang és mozdulat egymásra hatásával kísérleteztünk. Az előadás alapkövei azok a gyakorlatok, melyeket hónapokon keresztül rítusszerűen végeztünk. A hang és mozdulat felszabadítása, egyszerre játék, pszichológiai és zenei/előadó-művészeti kísérlet. A Tünetre mindig jellemző személyesség – bár az előadás egy nagyon intim, mégis univerzális történettel kezdődik – most elsősorban nem a szavakon, hanem eltemetett hangjainkon és önkéntelen mozdulatainkon keresztül jelenik meg” – nyilatkozta Szabó Réka rendező, aki a Tünet Együttes Sóvirág című próbafolyamatán alapuló A létezés eufóriája című filmmel vált világszerte ismertté.

Az előadás szereplői és alkotótársai: a Budapest Kortárstánc Főiskolát végzett Dányi Viktória táncos-koreográfus; a Budapesten, Salzburgban és Brüsszelben tanult fiatal táncos, Kelemen Patrik; a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc tagozatán, majd Salzburgban végzett Oláh Balázs; a Londonban tanult szabadúszó előadó-művész és rendező, Szabó Veronika és a Tünet Együttes egyik alapító tagja, Szász Dániel. Zenei tréner és alkotótárs Harcsa Veronika, produkciós asszisztens Oberfrank Réka, fény Dézsi Kata, kosztüm Vass Csenge.

Fotó: Mészáros Csaba

Olvass tovább!