Már pörög az LMBTQ-kultúra őszi ünnepe: Humen Fesztivál

2021. szeptember 11.
Útjára indult a Humen Fesztivált Budapest különböző tereiben azzal a szándékkal, hogy minél többek számára megmutathassák az LMBTQ-közösség világát. Egy retrospektív kiállításon a budapesti, meleg szórakoztatóipar világát és szereplőit ismerhetjük meg 1980 és 2010 között, bemutatja egy-egy táncelóadását a Frenák Társulat, a HodWorks és a Tünet Együttes is, a gasztrokultúra szerelmesei pedig egy izgalmas spanyol gin-, valamint borkóstolón vehetnek részt.

A Humen Fesztivál 2016-ban egy filmhéttel indult a Művész moziban, amelynek célja volt, hogy olyan alkotások kerüljenek a nagyközönség elé, amelyeket addig nem láthatunk itthon szélesvásznon. A szervezők azt szerették volna elérni, hogy az LMBTQ-témájú filmekkel közelebb hozzák a többségi társadalmat az LMBTQ-közösséghez és egyfajta hidat képezhessenek közöttük. Ebből a kezdeményezésből mára egy összművészeti LMBTQ kulturális fesztivál lett, amely többek között különböző színházi és kortárstánc-előadásokat is magába foglal. Ezen túlmenően a Humen Fesztivál  különböző kiállításokkal is jelentkezik, amelyek fókuszában továbbra is a társadalmi elfogadás áll. 

Kiállítás

Holnap hajnalig – Legendás meleg szórakozóhelyek és meghatározó arcaik a közelmúltból

A retrospektív kiállítás az országban első alkalommal igyekszik megmutatni azt, hogyan indult el a budapesti meleg éjszakai élet és milyen módon születtek és szűntek meg a különböző szórakozóhelyek 1980-tól az egészen 2010-ig terjedő időszakban. Azért is izgalmas ez a tárlat, mert megmutatja, hogyan váltak legendává a budapesti éjszakai élet királynői, a transzvesztita előadóművészek. A kiállításhoz az akkori éjszakai élet legikonikusabb alakjai adták történeteiket, arcukat és fotóikat, így a kiállított fotók mögött érdekes és esetenként pikáns történetek is megbújnak.

A tárlat szeptember 8-tól látogatható a Bartók 1 Galériában.

humen-lmbtq-fesztival-frenak-trafo-film-gasztro

Filmek

A 2021-es esemény kilenc alkotást vonultat fel a nemzetközi filmes világból. Vígjáték, road movie, musical, dráma, dokumentumfilm – a műfaji sokszínűségnek köszönhetőnek bárki találhat köztük kedvére valót. A vetítések sorát a hazai premier előtt egy nappal az angol Szupernóva nyitotta meg Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével, de a programban szerepel egy igazi szenzáció is, a Mindenki Jamie-ről beszél című zenés film. Az azonos című, nagy sikerű színházi musical filmváltozata a világpremierrel egy időben kerül vetítése itthon, egyetlen estén. A filmek között találunk politikailag nem teljesen korrekt vígjátékot egy német-izraeli szerelmespárról (Kóser csók), Európa gyönyörű tájain végigvonuló road movie-t (Férfi válaszokkal), de a muminok legendás alkotója, a finn Tove Jansson is feltűnik majd a Tove című életrajzi filmmel.

humen-lmbtq-fesztival-frenak-trafo-film-gasztro

Színház és tánc a Trafóban

Szeptember 17-én és 18-án a Frenák Társulat ikonikus előadását, az InTime-ot nézhetjük meg. Frenák Pál – már-már kényszeresen – olyasmivel viaskodik, amivel mindenki találkozik a maga életében, legfeljebb nem vívja meg küzdelmét olyan élet-halálra szóló elszántsággal, ahogy azt az InTimE táncosai teszik a színpadon. A női és a férfi szerepek, a magány és az együttlét, a fájdalom és az öröm, a személyesség és a tárgyiasultság fölfokozott táncszínpadi lüktetése bizony arra kényszerít, hogy önmagunkra ismerjünk.

Szeptember 22-én és 23-án látható a Tünet Együttes Afterparty (egy fiktív törzs fiktív rituáléja) című darab. Karanténközösséget vállalva, a Tünet Együttes kísérleti évadjának keretében készült az előadás. A csapat teret adott mindenki kíváncsiságának, kreativitásának. Az emberi hang és mozdulat kapcsolatát kutattuk. Hogy felfedezzük, meddig tágítható az a határ, amit még zeneként tudunk befogadni, hogy létrehozható-e olyan mű, amely táncelőadásként és zeneműként is értelmezhető. Gondolhatjuk-e, hogy teljes figyelmünk, a másik meghallgatása, árnyalt hangunk keresése társadalmi állásfoglalás?

Gasztrokultúra

Különleges terekben rendezett gasztrotalálkozókra invitálják a fesztivál szervezői a gin és a bor szerelmeseit. A szeptember 22-i érdekes bórkóstoló alkalmával a Kék Melleken Túlt, Standovár Júlia képzőművész első egyéni kiállítását nézhetik meg a TOBE GalériábanSzeptember 24-én pedig a spanyol gasztonómia kerül a középpontba, amikor is a résztvevők megismerhetik a hispán sonkafajták, tapasok és különböző ginek egymásra igencsak jó hatását. 

A fesztivál programja ITT olvasható!

Olvass tovább!