Romantikus oktatóvideó-sorozatot készített a Meleg férfiak, hideg diktatúrák rendezője

2021. június 05.
A Labrisz Egyesület oktatóvideó-sorozata, A második aranykor az LMBTQ-személyek elfogadását segíti, valamint életkortól függetlenül bátorít a digitális kapcsolatteremtés különböző formáira. A hat rövid epizódból álló sorozat, amelyet Takács Mária, az Eltitkolt évek, illetve a számos magyar és nemzetközi díjat nyert Meleg férfiak, hideg diktatúrák rendezője készített, június 8-tól naponta új epizóddal lesz elérhető az egyesület felületein Vasvári Emese és Bacskó Tünde főszereplésével.

A Labrisz Egyesület missziója a közösségszervezés, a leszbikus és biszexuális nők láthatóságának erősítése és a szélesebb társadalommal való dialógus. Az egyesület felismerte, hogy a járványhelyzet még nehezebbé tette a külvilághoz való kapcsolódást és a kapcsolatteremtést. Ebben az időszakban leginkább digitális felületeken lehetséges az ismerkedés, kapcsolattartás, azonban nem mindenki számára egyformán könnyű a számítógép és mobiltelefon, illetve az ezeken lévő programok kezelése és az internet biztonságos használata.

„A Covid-járvány idején még jobban elszigetelődött a közösségünk, főleg a vidéken élő leszbikusok. Nem tarthattuk meg rendszeres programjainkat, utazni nem lehetett, találkozóinkra, klubeseményeinkre sem kerülhetett sor. Online felületeken próbáltuk tartani a kapcsolatot, de ez alatt az idő alatt még jobban megmutatkoztak azok a különbségek, amelyek az internetfelhasználói, közösségimédia-ismereti különbségekből adódnak. Jellemzően a középkorú vagy annál idősebb nők szakadtak el és váltak újra láthatatlanná és hangtalanná: internetes ismeretek híján nem tudtak kapcsolódni a közösséghez” – mondta el Timár Magdi Cilin, a Labrisz Egyesület tagja, a sorozat gyártásvezetője. Ezért döntöttek úgy, hogy online médiaismereti kurzust tartanak, és a tananyagot szórakoztató, videós formában jelenítik meg.

A film készítői a gyártást megelőzően kérdőívben mérték fel, milyen nehézségekkel szembesülnek azok, akik bizonytalanul mozognak a digitális világban, és a válaszok alapján döntötték el, milyen elemeket építenek be a történetbe.

Az így létrejött romantikus oktatóvideó-sorozatban két középkorú nő, Judit (Vasvári Emese) és Tünde (Bacskó Tünde) személyes példáin keresztül mutatják be a digitális eszközök és programok használatának nehézségeit. A fővárosi festőnő és a vidéki tanárnő ismerkedésének története egyszerre megható és humoros: segíti az LMBTQ-személyek elfogadását, valamint életkortól függetlenül bátorít a digitális kapcsolatteremtés különböző formáira.

Judit és Tünde nemcsak a számítógépet és mobiltelefont ismerik más-más szinten, de élethelyzetük is különböző. Judit fővárosi, ötvenes, leszbikus festőnő, hosszú kapcsolatának két éve lett vége. A gyász után újra ismerkedne, társat, közösséget keresne, ám internetes és számítógép-használati tudása csekély. Unokaöccse, Laci, a fiatal informatikus srác siet a segítségére. Tünde, a negyvenes éveiben járó tanárnő egy vidéki kisvárosban él, a számítógépet magabiztosan használja, ám az internetet és a társkereső oldalakat nem tudja biztonságosan kezelni. A kisvárosban rejtőzködik, eddig csak egy-két embernek coming-outolt. Az ő segítője az online térben való eligazodásban Kai, a maximálisan elfogadó könyvtáros és gamer lesz.

A második aranykor a Labrisz Egyesület honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján nézhető meg június 8-tól magyar nyelven, angol felirattal. Az első epizódot 8-án, kedden este 20.30-kor teszik közzé, majd naponta jelennek meg az újabb epizódok június 13-ig, vasárnapig. Ezután a teljes sorozat elérhető marad a felületeken. A sorozat az ILGA-Europe szervezet No One Left Behind elnevezésű pályázatának támogatásával, valamint közösségi adományokból készült.

Olvass tovább!