Ezért érdemes megnézned a Szexoktatást!

2021. szeptember 20.
Első szerelmek, kínos randik, családon belüli konfliktusok, megfelelési kényszer. Ismerősen cseng? Nem csoda, hiszen majdnem minden gimnazistákról szóló sorozatban találkozhatunk ezekkel az élethelyzetekkel. A Szexoktatás mégis tud újat mutatni: őszinte nyelvezetével, intelligens humorával már 3 évadon keresztül lép túl a tinidrámák korlátain.

A Szexoktatás (eredeti címén: Sex Education) főszereplője a kamasz, sokat feszengő Otis Milburn, aki nem túl meghatározó karakter gimnáziuma életében. Szexuálterapeuta édesanyja, Jean a fiával ellentétben keveset szorong, nyíltan beszél kínos témákról, és csak a mának él. Anya és fia bár nagyon különböznek egymástól, egy véletlen folytán kiderül, hogy Otis örökölte Jean képességeit. A fiú remekül veszi észre iskolatársai szerelemmel és szexualitással kapcsolatos problémáit, és rengeteg hasznos tanáccsal tud szolgálni számukra. Otis tehetségét a lázadó, és sokak szerint félelmetes Mave Wiley fedezi fel, aki hamarosan a fiú üzlettársaként vezeti szexuális tanácsadást nyújtó szolgáltatásuk pénzügyeit. A páciensekkel folytatott beszélgetések során pedig olyan kérdésekről gondolkodhatunk együtt a szereplőkkel, amikről korábban feszengés nélkül nem mertünk volna. De mik is ezek a témák pontosan?

szexoktatás-ajánló

Szexualitás – tabuk nélkül!

A kritikusok és a nézők is elismeréssel fogadták a sorozatot: a 2019-ben megjelent első évadot több mint 40 millió néző kísérte figyelemmel. A siker kulcsa talán az lehet, hogy a műsor nem zárkózik el az olyan tabutémáktól, mint a maszturbáció, a homofóbia és a pornó, illetve foglalkozik a testtel kapcsolatos szégyenérzettel, a terhességgel, szorongással, szexuális betegségekkel. A felsorolásból is látszik, hogy a Szexoktatás olyan kérdésekket vizsgál, amik sokunkban megfordultak kamaszként – de sokszor felnőttként sem kaptunk rájuk választ. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a legtöbb tanácsot és választ a szexuális fóbiában szenvedő, zavart Otistól kapjuk.

Az erős nő ismérvei

A tinidrámákban szinte mindig visszaköszön a lázadó, kívülálló karakter, aki egyedül ebédel, hűvösen viselkedik a többiekkel és főállásban generál konfliktusokat maga körül. Mave Wiley azonban különleges kívülálló: rossz anyagi körülményei ellenére igyekszik egyedül boldogulni problémás családja támogatása nélkül. Mave udvariatlan, önző és sokszor pénzéhes viselkedése mögött szomorú háttértörténet bontakozik ki. A lány nagyon intelligens: mások helyett ír iskolai beadandókat, kiválóan teljesít az iskolában, de anyagi körülményei miatt esélye sincs továbbtanulni. Lemondó hozzállása a körülötte lévőkön csapódik le, lekezelő stílusa mellett azonban szerethető személyiség, aki újradefiniálja a sokszor túlromanticizált erős nő fogalmát. Mave egyedül áll helyt a világban, de tudja mikor kell segítséget kérnie, és soha nem fél megtenni azt. Emellett kiemelt hangsúlyt kap a sorozatban az, hogy mivel máshonnan jön, mint iskolatársai, máshogy is gondolkodik a világ nagy kérdéseiről, mint ők, és épp ez teszi értékessé.

szexoktatás-ajánló

Sokszínűség – végre természetesen!

A sorozat a sokszínűség ábrázolásában is kiemelkedő: a fő- és mellékszereplők különböző etnikai és anyagi háttérből érkeznek, és az LMBTQ-közösség tagjai is megjelennek a képernyőn. A másság elfogadását nem szorgalmazzák az egyes epizódok, hanem természetesnek veszik: például Otis legjobb barátja, Eric hovatartozása a sorozat első percétől kezdve egyértelmű. A fiú nem azzal küzd, hogy kimondja, amit érez, hanem, hogy olyan emberré merjen válni, amilyenné mindig is szeretett volna. Ugyanakkor a legtöbb hollywoodi sorozattal ellentétben személyisége nemcsak abból áll, hogy ő „a meleg srác”. Eric mindennapi problémái épp olyanok, mint bármely átlagos kamasznak, és legalább olyan komoly háttértörténettel, egyszerre szerető és féltő családdal rendelkezik, mint a többi szereplő.

Kinek akarunk megfelelni?

A sorozatban minden szereplő meg akar felelni valakinek – épp úgy, ahogy az sokunkkal a való életben is gyakran megesik. Nincs ez másképp Jackson esetében sem, aki az iskola egyik legsikeresebb diákja: jó jegyei megszerzése mellett sorra nyeri az úszóversenyeket. Idővel azonban rájön, hogy a rengeteg edzés és eredmény nem neki, hanem szüleinek jelent csak boldogságot. Amikor a fiú felismeri, hogy édesanyja a saját álmait próbálja rajta keresztül megélni, elkezdi keresni, mi okoz számára valódi örömöt. A kiteljesedés pedig olyan eredményekkel jár, amik után már senki sem kételkedik abban, hogy jól döntött, mikor elkezdte élete leginkább magátólértetődő részleteit is megkérdőjelezni.

A listánkból is látszik, hogy a Szexoktatásból rengeteget lehet tanulni. És nem is akárhogyan! Végre egy sorozat, ami üzenete átadása során egyenlő félként kezeli nézőit: nem szájbarágós és nem üres morális értékeket közvetít. Ehelyett őszinteségre, elfogadásra és a fejünkben lévő normatív gondolkodás felülvizsgálatára ösztönöz. Alig várjuk, hogy a következő évad megnézése után is legyen min elmélkedni!

források: Wikipédia, watchmojo.com, huffingtonpost.co.uk, Friendly Space Ninja Fotók: imdb

Olvass tovább!