Physical: a sorozat, ami csupasz valójában mutatja meg az étkezési rendellenességeket

2021. szeptember 11.
Az Apple Tv+ sorozata nem csak azoknak szól, akik átélték, milyen az étkezési rendellenességekkel az élet. Vagy ismernek valakit, aki átélte. Hanem mindenkinek, aki nem fél szembenézni a belső démonaival. Az igazán jó hír, hogy a tíz résszel nem kell elbúcsúznunk a Physicaltől, már készül a második évad.

Egy nő ül a kocsijában, hátranyúl a hátsó ülésre és megmarkol egy üveg mézet. Szinte az egész öklét belenyomja az üvegbe, hogy azt még Micimackó is megirigyelné, kimarkol egy adag mézet és az aranyló folyadékot a szájába tömi. Obszcén, már-már erotikus, ám nincs kielégülés. Sohasem elég. Elhajt a bankba, kivesz 50 dollárt, továbbmegy a legközelebbi gyorsétterembe és több zacskónyi étellel elhajt egy motelba, ahol vallásos áhítattal pakolja sorban az ágyra, meztelenre vetkőzik és mindet felfalja. A jelenet olyan pontosan adja vissza, milyen ijesztő egyvelege az élvezetnek és undornak a falásroham, hogy nekünk, nézőknek csak a sokk marad. 

A jelenet ugyanis Annie Weisman (Született feleségek, Almost Family, About a Boy) új sorozatának, a Physicalnek az első részében látható. Rose Byrne alakítja a kényszeres Sheilát, akiben harcolnak a társadalmi elvárások, az élete feletti kontrollvesztés, ami az étkezési zavarok melegágya. A sorozat az 1980-as években játszódik San Diegóban, és azt követi végig, hogyan harcol az erejének visszaszerzéséért férjével, gyermekével, szüleivel és saját testével. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Apple TV+ (@appletvplus)

Miután ellesi a fortélyokat egy speed-imádó aerobic oktatótól, Sheila abban találja meg önmagát és magabiztosságát, hogy maga is aerobic oktató lesz. Ezzel állítja helyre családja megtakarításait is, melyet elköltött a falási rohamokra. Kicsit kényelmetlenül is érezhetjük magunkat attól, Rose Byrne mennyire hitelesen alakítja Sheilát, epés és ösztönös. 

A Variety nevezte a karaktert indokolatlanul gonosznak, és a magazinnak teljesen igaza van: Sheila egy szemét nő. Csak a saját kényszerességéhez és vágyaihoz hűséges. A belső monológjai kifejezetten gonoszak, úgy sétál az emberek között, hogy magában mindenkit kritizál, miközben negédesen mosolyog rájuk. A saját teste feletti irányítás hiánya miatt olyan gonosz másokkal. Lop, csal, hazudik. Az étkezési rendellenességei hatással vannak a másokkal való kapcsolatára, csak addig akar másokkal beszélni, míg haszna van belőle: óvoda, szavazatok a férje politikai kampányához, jelentkezők az aerobic óráira. 

Lehet, hogy Sheila egy utálatos, tökéletlen hősnő, ám ettől csak még inkább hiteles, különösen azok számára, akik maguk is megtapasztalták az étkezési rendellenességek beteges fixációit

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rose Byrne (@fullyrosebyrne)

Az étkezési rendellenességek a fejlett világ országaiban a lakosság mintegy kilenc százalékát érintik, a diagnosztizálatlan esetek miatt azonban ez az arány sokkal magasabb lehet. Mindenféle étkezési rendellenesség sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, és ritkán olyan egyértelműek ezek a problémák, mint ahogy a képernyőn megjelenítik. A falási rohamok, melyek tünetei Sheilánál megjelennek, bár nem nevesítik problémáját a sorozatban, háromszor olyan gyakoriak, mint az anorexia és a bulimia összesen, ennek ellenére sokkal ritkábban esik erről a fajta étkezési zavarról szó. Sokan azért maradnak diagnózis és kezelés nélkül, mert maguk sem ismerik fel a tüneteket. A fogyókúrakultúra, különösen az 1980-as és 2000-es évek között, azt sugallta, ez a normális étkezési mód. Ahogy ez megjelenik a Physicalben is, a tökéletesség kultuszában létező Dél-Kaliforniában, a nyolcvanas években, az aerobic-videókazetták és szénhidrátszegény étkezés hajnalán. 

Ahogy Sheila esetében is látszik, az étkezési zavar nem olyan egyszerű dolog, minthogy valaki folyamatosan éhezik. Számára az étel sokrétű jelentéssel bír: ellenség, fizetség, rituálé, kibúvó. Ahogy mások táplálni akarják kedvesen, ez az eszköz számára, hogy szabotálja őket. Sheila kényszeres és állhatatos, úgy érzi, ha az étel felett van irányítása, más dolgok felett is, hasonlóan ahhoz, ahogy a férje bánik vele.

Ha úgy érezzük, hogy Sheila tapasztalatai nagyon is valóságosak, azért lehet, mert Weisman saját élményeiből írta a sztorit. Ahogy a New York Times-nak elmondta, Sheilán keresztül tárta fel saját étkezési rendellenességeit, részben azért, mert nagyon kevés szó esik róla, pedig egy ilyen titkolt, veszélyes és bonyolult betegségre muszáj figyelnünk. 

Gyakori félreértés az étkezési zavarokkal kapcsolatban, hogy a hiúság a mozgatórugójuk. Pedig a legtöbb esetben, ahogy Sheilánál sem, nem csak erről van szó. A későbbi epizódokból derül ki, hogy így próbálja visszakapni az irányítást a test felett, ami idegenné vált számára egy korábbi trauma miatt. Ez szintén a valósághoz nyúl vissza, a legtöbb étkezési rendellenességgel küzdő embernél valamilyen trauma váltja ki a betegséget. Egy tanulmány szerint négyből egy embernél a poszttraumás stressz szindróma tünete az étkezési rendellenesség. Gyakori a nemi erőszak, szexuális bántalmazás túlélőinél, akiknél a megküzdési mechnaizmussá válik az étkezési zavar. 

Idegőrlő lehet a Physicalben az egyet előre, kettőt hátra tempó, ahogy Sheila étkezési zavara fel-fellángol, ám ez egybecseng a gyógyulás kaotikus időrendjével. Éveken át tartó kényszer és trauma feldolgozása nem könnyű, sok függő több alkalommal is felépül, mielőtt valóban jobban lesz. Sheila saját felépülése akkor kezdődik, amikor rátalál az aerobic-ra, az edzés nem csak a fogyás eszköze lesz számára, de üzletet is épít vele. Korai életmódguru válik belőle, és a Physical felteszi azt a kérdést is, milyen ára van a személyiség fejlődésének. A válasz pedig gyakran egy másik ember feláldozása. Sheila ugyan kezd úrrá lenni saját betegségén, ám a hazudozást vagy lopást nem hagyja abba, és egy birodalmat épít más emberek kihasználásával. 

physical-etkezesi-rendellenesseg-sorozat

Sheila egyetlen igazi barátja Greta, egy kövér nő, aki minden, csak nem kedves vele. Sajnálatos módon ő is Sheila áldozatai közé kerül. A Deirdre Friel által alakított Greta a legizgalmasabb mellékszereplő, aki meglepően melegszívű, kedves hátteret kapott, talán pont azért, hogy kidomborítsák, Sheila milyen szörnyen viselkedik. 

Egyetlen sorozat vagy könyv sem képviselhet teljesen egyetlen embercsoportot sem, ám a Physical számos mítoszt lerombol az étkezési zavarokkal kapcsolatban, és a szó szoros értelmében borzalmasan vicceset hoz létre egy nehéz témából. Ez a sorozat nem való mindenkinek, ám aki átélt már hasonló éles nyelvű belső beszélgetést saját magával, mint Sheila, azok számára ott van a savanyú önutálatának, kényszeres rituáléinak és a határozottság és ösztönös kontrollvesztés váltakozásának sötét, ismerős érzése. Tény, hogy Sheila nem kedves ember. De valljuk be, ha az lenne, a Physical sem lenne olyan szórakoztató.

Forrás: New York Times, Variety, The Cut, The Atlantic, Vulture Fotó: Instagram

Olvass tovább!