Ezért veszélyes a combok közötti hézag mint szépségideál

2021. október 12.
Nagyon könnyű a tökéletes(nek hitt) idomok megszállottjává válni. Ezek közül a mérgező szépségideálok közül a kockás has után talán a combok közötti hézag a másik olyan adottság, amire a legtöbb nő vágyik. Ez pedig gyakran a testdiszmorfia jele, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Nem kell sok időt az interneten töltenünk ahhoz, hogy szembe találjuk magunkat a teljesen életszerűtlen szépségidálokkal. Különösen népszerűvé vált a combok közötti hézag, aminek népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy már több mint százezer posztot szenteltek csak ennek a testi adottságnak az Instagramon. Lehet, hogy a popkultúra idollá tette, nekünk azonban nem szabad délibábként kergetnünk.

comb-hezag-szepsegideal-veszely

Mi az a combköz-hézag?

A combok közötti hézag az a lyuk, ami álló helyzetben a két combunk között van. Akinek ilyen a lába, annál a belső combok nem érnek össze, nem dörzsölődnek egymáshoz. „A combközhézagnak semmi köze az egészséghez. Kizárólag esztétikai okból ajánlgatják a nőknek. Ugyanakkor ez egy teljesen valóságtól elrugaszkodott szépségideál sok nő számára” – mondta Dr. Janet A. Lydecker, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának pszichológusa, akinek az elhízás, testsúly és étkezés a kutatási területe. 

A combközhézag (thigh gap) kifejezés valamikor 2010 táján kezdett elterjedni az interneten, ám 2013-ig nem vált közismertté. Ez az időszak egybeesik azzal, amikor az össze nem érő combokkal rendelkező nők – általában modellek – elkezdtek képeket megosztani magukról a közösségi oldalakon és blogokon. Úgynevezett #thinspiration posztok voltak ezek, melyeket azzal a céllal posztoltak, hogy aki látja, azt vékonyabb test elérésére motiválja. 

Ma már sokat beszélünk róla, ám korábban még nem hangsúlyozták annyian, hogy ezek a fotók az aktuális szépségideáloknak akarnak megfelelni, általában stratégiailag jól megkomponált pózban helyezkednek el a modellek vagy digitálisan szerkesztik a kész fotókat, és ritkán van közük ahhoz, ahogy valójában kinéz a képen látható személy. 

Elérhető a combközhézag?

Az, hogy valakinek összeérnek-e a combjai vagy sem, nagyrészt genetika és csontszerkezet függvénye. Ez azt jelenti, hogy lehet valaki vékony, akkor sem lesznek feltétlenül hézagosak a combjai, ugyanakkor teltebb nőknek is lehet össze nem érő combja. 

„A csípő szélessége és a csípők medencéhez viszonyított helyzete határozza meg, van-e valakinek hézag a combjai között. Emellett szerepe van a genetikának, különösen annak, hol tárolja elsősorban a szervezete a zsírt. A legtöbb ember nem tehet semmit annak érdekében, hogy legyen lyuk a combjai között, hiába próbálkozik” – mondta dr. Elizabeth C. Gardner, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának ortopéd sebésze. 

Persze sokan esküsznek erre vagy arra a módszerre vagy trükkre, mint amilyen például a célzott zsírégetés, a belső comb izmait mozgató gyakorlatok vagy a szigorú diéta. Ám ezek nem működnek mindenkinél. Sőt, idővel veszélyesek is lehetnek, hiszen a kalóriák bevitelét erősen lecsökkentő diéták a csonttömeg csökkenéséhez és szív- és érrendszeri problémákhoz vezethetnek. És azt is jó, ha tudjuk, hogy a belső comb izmaival végzett gyakorlatok erősítik ezeket az izmokat, így a az izomtömeg növekedése miatt nem valószínű, hogy közelebb jutunk a hézaghoz a combok között. „Bizonyos testrészek edzés nem jelent egyet a bizonyos testtájról való fogyással” – mondta Gardner.

A szépségideálok veszélye

A drasztikus változtatások az életmódunkban, mint amilyen egy szigorú fogyókúra vagy túledzés annak érdekében, hogy elérjünk valamilyen szépségideált, mind fizikai, mind mentális egészségügyi kockázatot jelent. „Nagyon erős összefüggés van a kettő között. A küzdelem a combok közötti hézagért és az étkezési rendellenességek között” – figyelmeztetett Gardner. 

A tények is ezt mutatják. Egy 2019-ben, 18–25 éves főiskolai hallgatók bevonásával végzett kutatásból kiderült, hogy a valóságtól elrugaszkodott szépségideálok a testünkkel való elégedetlenség melegágyát jelentik. Ha pedig elégedetlenek vagyunk a testünkkel, az gyakran olyan viselkedésre sarkall, mely az étkezési rendellenességek és alacsony önértékelés jeleit mutatják. „Ha valaki kényszeresen és gyakran ellenőrzi a testét, például van-e hézag a combjai között vagy sincs, annak nagy valószínűséggel étkezési zavarai és akár szorongásos zavara is van – mutatott rá Lydecker. – Ezek a problémák növelik a meddőség, a hajhullás és a folyamatos rettegés kialakulásának kockázatát.”

Sokkal egészségesebb a testünknek és a lelkünknek is, ha kiegyensúlyozott étrendet tartunk, eleget alszunk és aktív életet élünk, ahelyett, hogy a teljesen életszerűtlen és elérhetetlen szépségideálokat hajszoljuk.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash