Oscar-díjas darabot mutat be a Centrál Színház

2022. január 15.
Mikor a megtépázott sikerű bemondónak felmondanak, élő adásban jelenti be, hogy öngyilkos lesz. Az előadásban – mely egyszerre mozi és színház – Alföldi Róbertet, Martinovics Dorinát, László Zsoltot, Fehér Tibort, valamint különleges szerepben Bodrogi Gyulát is láthatják majd a nézők. 2022. január 15-én mutatja be a Centrál Színház Sidney Lumet 1976-os, sokszorosan Oscar-nyertes filmje, a Network színpadi adaptációját Puskás Tamás rendezésében.

Egy fiktív tévétársaság vezetői a nézettség érdekében a leggátlástalanabb eszközöktől sem riadnak vissza, miközben a valóság helyett csupán annak illúzióját közvetítik. Amikor huszonöt év után az alacsony nézettség miatt a csatorna kirúgja Howard Beale-t, az esti híradó bemondóját, ő végső kétségbeesésében közli, hogy élő adásban lesz öngyilkos.

network

A legendás alkotásból Lee Hall készített színpadi adaptációt, amit 2017-ben mutattak be Londonban, a darab pedig egy évvel később még a Broadway-t is meghódította. Mindkét előadásban Bryan Cranston alakította Howard Beale-t, az itthoni ősbemutatón viszont Alföldi Róbert játssza a főszerepet. „Csak egyfelé köteleződhetünk el, a másik ember felé. Nagyon boldog vagyok, hogy újra a Centrálban játszhatok és hogy énekelnem sem kell!” – nyilatkozta a színész.

Az előadás női főszereplője, Martinovics Dorina pedig így mesél az új lehetőségről: „Nagyon szeretek színházat csinálni és nagyon szeretek forgatni is. Diana, a sorsfordítóan ambiciózus producer szerepe a Centrál Színházban most egyszerre mindkettőt lehetővé teszi a számomra, two in one”.

A hazai ősbemutatót Puskás Tamás rendezi, aki hangsúlyozta, hogy „a Network apokaliptikus szatíra a média pokoli hatalmáról. Pontos tükröt tart, mely mindazt a keserűséget, dühöt és fájdalmat mutatja, amit nap mint nap átélünk.”

Sidney Lumet alkotását, a Networköt 1977-ben 10 kategóriában jelölték Oscar-díjra, és ebből 4-et meg is kapott: a legjobb eredeti forgatókönyvért Paddy Chayefsky vehette át a díjat. Közel negyedszázaddal a premier után, 2000-ben a Networköt az amerikai filmes örökség részévé nyilvánították. 2006-ban az Amerikai Forgatókönyvírók Szövetsége a forgatókönyvet minden idők 10 legjobb forgatókönyve közé választotta, egy évvel később pedig az Amerikai Filmintézet 2007-es listáján a 64. helyen szerepelt minden idők 100 legjobb amerikai filmje között.

Fotó: Centrál Színház

Olvass tovább!