Kár, hogy rák: új dokumentumszínházi előadással tér vissza a PanoDráma

2022. január 08.
Több mint egy évvel az eredetileg kitűzött dátum után, január 14-én mutatja be a PanoDráma a Kár, hogy rák című előadást a Trafóban. A társulat védjegyévé vált verbatim módszerrel készült sírós-nevetős dokumentumjátékból kiderül, mi történik, amikor egy rettenthetetlen ember találkozik egy rettegett betegséggel. Az előadást Lengyel Anna emlékének ajánlják.

A PanoDráma alapítója, Lengyel Anna életében a rák új korszakot nyitott – mind a szakmai, mind a személyes céljaira nagy hatással volt a betegség. Erőt és ihletett merített a helyzetből: kérdezett, kutatott, ismerkedett, új baráti kapcsolatokat hozott létre. Lenyűgözte az orvostudomány fejlődése. Betegségének évei alatt mindvégig aktív volt, dolgozott, írt, rendezett, szervezett. Erről a meglepően inspiráló időszakról szeretett volna előadást készíteni, de a bemutatót 2020 novemberében a pandémia miatt el kellett halasztani.

A januári premier már nem lesz, nem lehet ugyanaz, mint amit a társulat eredetileg tervezett – Lengyel Anna 2021 tavaszán elhunyt. Ördög Tamás rendezése a rákkal való szembenézésről szól, fókuszban Anna betegségével. Az orvosokkal, hozzátartozókkal, kollégákkal, ismerősökkel és barátokkal készült interjúk szó szerinti felhasználásra kerülnek az előadásban.

Az előadás alkotói mind részt vettek már a PanoDráma produkcióiban, így jól ismerik azt a munkamódszert, amellyel a társulat az elmúlt tizenkét évében olyan – gyakran tabuként kezelt – társadalmi ügyeket vitt színpadra, mint a romagyilkosságok, az oktatási rendszer és az igazságszolgáltatás anomáliái, az (iskolai) abúzus, vagy a menedéket keresők sorskérdései. A PanoDráma produkcióit mindig elmélyült kutatómunka, személyesség, empátia, őszinteség és humor jellemezte – minden közreműködő szándéka szerint így lesz ez legújabb bemutatójuk, a Kár, hogy rák esetében is.

kar-hogy-rak-szinhaz

Lengyel Anna dramaturg, műfordító, a PanoDráma alapítója, a FreeSZFE Egyesület tanára 1969-ben született Budapesten. Színházi pályáját a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte, majd a Krétakör dramaturgja lett. 2008-ban alapította meg saját társulatát, a PanoDrámát, Magyarország egyetlen verbatim színházát, de továbbra is dolgozott dramaturgként, többek között Alföldi Róbert és Schilling Árpád külföldi előadásain. 2011-ben Hevesi Sándor-, 2017-ben Szép Ernő-díjat kapott.

Az előadás Bartsch Kata, Dankó István, Dobra Mara, Szamosi Zsófia, Ördög Tamás, Urbanovits Krisztina, Váradi Gergely, Lukács Levente és a Willany Leó táncosok közreműködésével készült Lengyel Anna koncepciója alapján, Ördög Tamás rendezésében.

Olvass tovább!