Történelmi mérföldkő: hírműsort vezet az első arctetoválást viselő maori újságírónő

2022. január 08.
Egyre többen állnak ki az új-zélandi őslakos kultúráért: a maori újságíró az első tradicionális arctetoválást viselő személy a világon, aki főműsoridőben hírműsort vezet.

Az első tradicionális arctetoválást viselő külügyminiszter után most egy televíziós újságíró írt történelmet Új-Zélandon: Oriini Kaipara azért került címlapokra világszerte, mert a Three tévécsatorna Newshub című műsorában hagyományos maori tetoválást viselve vezethet esti híradót. Az eseményt és Kaipara tetoválását sokan nem csupán mérföldkőnek, hanem a maori képviselet győzelmének is tartják.

„Óriási megtiszteltetés. Nem tudom, hogyan kezeljem az érzelmeimet” – mondta Kaipara, miután megtudta, hogy főműsoridőben kerül képernyőre. A 39 éves Kaipara mára állandó tagja lett a csatornának: korábban a Newshub Live-ban is rekordot döntött, amikor 2019-ben ő volt az első maori arctetoválást viselő személy, aki egy mainstream hírműsort mutatott be a televízióban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Oriini Kaipara (@oriinz) által megosztott bejegyzés

Új-Zéland női őslakosai, a maori nép hagyományai szerint, a moko kauae néven ismert tetoválást viselik, ami a lánykor és a felnőttkor közötti átmenet szimbóluma. A férfiak ezzel szemben a mataora névre keresztelt, az arcuk nagy részét eltakaró mintát varratják az arcukra. A maori kultúrában a hagyományos tetoválás az emberek őseit és személyes történetét jelképezi. A régi időkben így jelezték a társadalmi rangot, a tudást, a készségeket és a házasságra való jogosultságot is.

Miután megkapta DNS-tesztjét, ami szerint ereiben 100% maori vér csörgedezik, Kaipara 2019 januárjában készíttette el saját moko kauae-jét, hogy az mindig emlékeztesse őt gyökereire és női erejére. A maorik úgy vélik, hogy a fej a test legszentebb része, ezért az arc tetoválásainak különleges jelentősége van. „Amikor kételkedem magamban, és látom a tükörképemet a tükörben, nem csak magamat látom. A nagymamámat és az anyámat, a lányaimat és az ő lányaikat látom, akik utánam következnek, valamint az összes többi nőt, maori lányt is, és ez erőt ad nekem” – mondta a CNN-nek adott interjújában.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Oriini Kaipara (@oriinz) által megosztott bejegyzés

Kaipara pályafutását 2005-ben kezdte. Nemrég azt nyilatkozta, hogy a főműsoridős hírműsor vezetése újságírói álmainak csúcsát jelenteti. Sajnos ez egyben egy keserű pillanat is volt számára, mert nemrég elhunyt édesanyjával nem tudta megosztani azt az örömöt, amit amiatt érez, hogy moko kauae-t viselve vezetheti az esti híradót.

A rengeteg pozitív reakció ellenére negatív kommentárok is érkeztek Kaipara adására. A legtöbben azt kifogásolták, hogy túl gyakran használ olyan maori kifejezéseket, mint az „E haere ake nei” (még jön), „Ū tonu mai” (maradj velünk) és „Taihoa” e haere” (még ne menj el). A maori nyelv azonban rendkívül fontos Kaipara számára, hiszen a kulturális hagyományok megőrzésének egyik kulcsát jelenti. Kétnyelvű riportjaival az a célja, hogy az embereket a nyelv használatára ösztönözze, hogy ismét elterjedjen a maorik körében, ugyanis a gyarmatosítás „ellopta azt a nagyszülők generációjától” – fogalmazott.

„Még mindig nem foglalkoztunk sok generációkon átívelő traumával és a gyarmatosítással, ami a maorik számára nagyon-nagyon megrendítő. A faji viszonyokat tekintve nem sok minden változott itt ez alatt a nagyon hosszú idő alatt” – indokolta meg, hogy miért fűzi bele mondanivalójába őseinek nyelvét.

Kaipara azt reméli, hogy a fiatal maori lányok ihletet merítenek majd a történetéből: „Fiatal nőként, fiatal maoriként az, amit ma teszel, befolyásolja azt, ami holnap történik. Tehát csak annyit kérek, hogy lássák meg a szépséget abban, hogy a maori néphez tartoznak, fogadják el, ismerjék el, és tegyenek meg vele, mindent, amit tudnak a pozitív változásért.”

Fotó: Oriini Kaipara, Instagram, Forrás: CNN

Olvass tovább!