Női témák, női alkotók az ingyenes online Japán Filmfesztiválon

2022. február 12.
A tavalyi nagy siker után a Japán Alapítvány Budapesti Iroda idén is online formában rendezi meg a Japán Filmfesztivált. 2022. február 14. és 27. között az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, otthonunkban, a kanapéról ingyenesen nézhetünk meg 20 japán alkotást, melyek között egyaránt találhatunk a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és szórakoztató filmeket is. A kínálatban számos női sorsot, illetve kulináris témát feldolgozó film is található, valamint Japán egyik legígéretesebb női rendezője, Nishikawa Miwa a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert Szabad levegőn című filmje is.

Az ingyenes online Japán Filmfesztivál egyik legizgalmasabb darabja az Arisztokraták című elgondolkodtató dráma a tokiói felső osztályból származó Hanako és a vidéken nevelkedett, alacsony jövedelmű, karrierista Miki között feszülő osztálykülönbségek vibráló ábrázolásán keresztül tárja elénk a szomorú jelenkori valóságot. Kadowaki Mugi és Mizuhara Kiko színészi alakítása kihagyhatatlannak ígérkezik.

japan-filmfesztival

Az Ito című film megindító mese egy, a korlátai közül kitörő fiatal lányról és a családi kötelékek fontosságáról, miközben a tokiói szubkultúra sajátos elemeként létező maid cafe kultúrába is bepillantást nyerhetünk. A fesztivál ideje alatt videóinterjút is láthatunk mindkét film rendezőnőjével.

japan-filmfesztival

Japán egyik legígéretesebb női rendezője, Nishikawa Miwa Szabad levegőn című filmjében Mikami, egy volt jakuzatag 13 év után szabadul a börtönből. Szeretne tiszta lappal indítani, de ilyen múlttal nehéz ismét beilleszkedni a társadalomba – a kérdés az, hogy sikerül-e neki. A főszerepet játszó Yakusho Koji az egyik leghíresebb kortárs színész Japánban.

japan-filmfesztival

Az Ozland – Varázslat a mosolyfakasztásra című humoros és könnyed hangvételű film szenvedélyes fejlődéstörténet, mely az álmok helyszínéül szolgáló vidámparki állás örömét mutatja be a főszereplőnő által megélt boldogságon keresztül. A világ legnagyobb fesztiváljain nagy sikerrel bemutatott a Szeretete felmelegíti a fürdővizet című szívszorító drámában Futaba férje eltűnését követően egyedül neveli lányát, Azumit. Amikor betegséggel diagnosztizálják, hátramaradt rövid idejét arra használja, ami számára legfontosabb: a családi titkok felszámolására. A japán sztárszínész, Miyazawa Rie csodálatos alakítást nyújt az erőteljes Futaba szerepében, Sugisaki Hana pedig Azumiként csal könnyeket a szemünkbe.

A japán konyha varázslatai iránt érdeklődők számára három filmet is kínál a fesztivál. A mintegy 200 évvel ezelőtti Japánban játszódó, szórakoztató kosztümös dráma, a Mio szakácskönyve üdítően mutatja be a kötődést a főzésért rajongó Miho, és a Yoshiwara vöröslámpás negyed kurtizánjává lett Noe között. A 17. századtól a 19. századig tartó Edo-kor a viszonylagos béke és a kulturális virágzás ideje volt Japánban. A filmkockákon megjelenő aprólékosan elkészített ételek ennek az időszakban az esszenciáját tárják elénk, valamint egy kedves történetet a barátságról és a főzés művészetéről.

japan-filmfesztival

A boldogság kenyere című film is garantáltan felmelegíti a szívünket. A Japán legészakibb részén fekvő Hokkaidón él egy fiatal pár, akik kávézót nyitnak egy félreeső, gyönyörű természettel megáldott helyen. A férj kenyeret süt, a feleség pedig kávét főz és szezonális ételeket készít. Minden betérő vendégük valamilyen érzelmi terhet cipel, de a finom étkek meggyógyítják a sebzett lelkeket.

japan-filmfesztival

Az Ami még a rámennél is fontosabb című dokumentumfim Yamagishi Kazuo, a legendás Daishoken nevű ramen étterem alapítójának életét mutatja be. Megtudjuk, mi fűtötte Yamagishi ramen iránti szenvedélyét 40 éven át és miként vált olyan sikeressé az étterme, hogy minden nap hosszú sorok vártak a bejutásra – négy óra alatt 200 embernek szolgáltak fel rament.

A fesztivál ideje alatt, 2022. február 14–27. között a Japán Filmfesztivál honlapján minden nap elérhetjük a rendezvény által bemutatott a húsz alkotást, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhetünk.

Olvass tovább!