Stromae eklektikus dallamokkal és személyes vallomásokkal tért vissza

2022. március 14.
A belga énekes-dalszerző legújabb lemeze a Multitude címet viseli, amely egy hosszabb, csaknem nyolcéves kihagyás után készült el.

Stromae az elmúlt időszakot időszakot is aktív alkotóként töltötte, csak éppen más területeken: túl van egy telt házas arénaturnén és első Coachella-fellépésén, videóklipeket rendezett Billie Eilishnak (Hostage) és Dua Lipának (IDGAF), emellett létrehozta saját ruhamárkáját is, Mosaert néven, testvérével és feleségével közösen, aki egyébként előző albuma, a racine carrée készítésekor ismert meg, és azóta már született egy kisfiuk is.

stromae-eklektika-dallam-vallomas-visszateres

Bár saját elmondása szerint nincs oda azokért az albumokért, amelyek túlságosan személyesek, illetve imád a dalaiban különböző szerepekbe bújni, a Multitude-on mégis találunk néhány olyan számot, amelyekhez saját életéből merített. A lemezről elsőként megjelent Santé-ban például a friss szülőkhöz is szól, akik gyermekük első síró hangjaira ugranak. A L’Enfer (Pokol) című dalban pedig nagy valószínűséggel saját belső küzdelméről énekel, amelynek majdnem tragikus vége lett. Stromae ugyanis 2015-ben elkapta a maláriát, a betegség elleni gyógyszerre pedig szervezete annyira erősen reagált, hogy mentális egészsége teljesen összeomlott, az akkori turnéját is félbe kellett szakítania. A Multitude nyitódala, az Invaincu (A veretlen) is hasonló élményeket dolgoz fel: egészen pontosan azt, hogyan győzzük le saját démonainkat.

stromae-eklektika-dallam-vallomas-visszateres

„Először felveszem a dalokat, és csak utána rendezem őket sorrendbe. De az Invaincu esetében teljesen egyértelmű volt, hogy ezzel kell kezdenem az albumot, és a koncertjeim setlistjén is ez lesz az első szám. Elképesztően harcias, egy igazi induló. Aztán pedig váltakoznak a pörgős és a lassabb dalok, majd egy gyorsabb tempójúval zárok. Persze, vannak a szövegek között nem túl kellemes témák, de ezért is tettem a Bonne Journée-t (Szép napot) a lemez végére: hogy megmutassam, vannak kifejezetten jó napok, pozitív dolgok mindannyiunk életében. Ez a kettősség, a fentek és lentek, persze nem az én találmányom, egész egyszerűen csak ilyen az élet” – mondja Stromae.

stromae-eklektika-dallam-vallomas-visszateres

Ugyan a Multitude-on egyetlen vendégelőadót sem találunk, zeneileg mégis borzasztóan változatos. Olyan, ritkaságnak számító hangszerek csendülnek fel rajta, mint a kínai hegedű (ehru), a charango, amely egy dél-amerikai húros népi hangszer, vagy a török fúvós hangszer, a ney. Az énekes-dalszerző és testvére, Luc Van Haver rengeteget dolgoztak a hangzáson, számtalan ötlet alapján valósult meg az az eklektikus végeredmény, amelyen a venezuelai és a bolíviai zenei motívumok keverednek a kolumbiai cumbiával és reggaetonnal.

A Multitude elérhető minden digitális platformon és fizikai formátumban a boltokban – Stromae pedig élőben is fellép a 2022-es Sziget Fesztiválon.

Fotó: Michael Ferire

Olvass tovább!