Újra Sakura ünnep: tavaszköszöntés japán módra a Füvészkertben

2022. április 09.
A cseresznyefák ismét rózsaszínbe öltöztetik az ELTE Füvészkertjét, hogy Sakura ünneppel köszöntsék a tavaszt. A látogatók egyszerre gyönyörködhetnek a természetben és ismerhetik meg közelebbről a japán kultúrát. A hétvégén ingyenes matchatea-kóstoló és Mitsuki Március Vida japán kultúraszakértő előadása várja azokat, akik szívesen megismerkednének a japánok zöld aranyával a cseresznyevirágzás alkalmából megrendezett sport- és kulturális programok között.

Tokióból, Kiotóból online közvetítéseken is figyelhetjük a sakura időszakot, de szerencsére itthon, a fővárosi ELTE Füvészkertben is lehetőségünk nyílik a japán „virágnézésre”, azaz a hanamira. Április 9-én és 10-én különleges programokkal várják mindazokat, akik bolondulnak a flóráért és a japán kultúrával is szívesen ismerkednek. Ha te is shinnichi, vagyis szerelmese vagy a Távol-Kelet csodálatos szigetországának és mindennek, ami vele kapcsolatos, tarts velünk.

sakura-unnep-tavasz-elte-fuveszkert

A népszerű Kálvin téri matchaszentély, a Matcha Tsuki pop-up teázójában mindkét nap 9 és 17 óra között ingyenesen kortyolhatunk a legzöldebb porral készülő teából, de matchás és sakura fantázianevű lágyfagyit is kóstolhatunk a kávézó-süteményező standjánál.

sakura-unnep-tavasz-elte-fuveszkert

Szombaton és vasárnap 11:00 órától és 13:30-tól, a matchaíztől és a gyönyörű tavaszi látványtól ihletve, ismeretterjesztő előadásokon is részt vehetünk. Mitsuki Március Vida japán kultúraszakértő mesél majd a japán teakultúráról, a minden egyéb teafélénél intenzívebb ízű, színű matcha természetéről, hatásairól, „varázserejéről”, popkulturális szerepéről, és arról is, hogy miként ölelkezik össze a matcha és a cseresznyefa virágzása. Mindezek mellett pedig szó esik majd a sakura cháról is, azaz egy cseresznyevirágból készített teakülönlegességről is.

Olvass tovább!