A jövő táncos sztárjai érkeznek Magyarországra

2022. június 04.
Minden fiatal táncos arról álmodik, hogy elismert művészként a világ legnevesebb színházaiban táncolhasson nézők ezreinek rajongásától és szeretetétől övezve. Ehhez az álomhoz kerülhetnek közelebb azok az ifjú táncművészek, akiket Hollandia hivatalos és legnagyobb balett-társulata, a Holland Nemzeti Balett beválaszt a tehetségkutató programjába, és akiket június 11-én és 12-én mi is köszönthetünk a Nemzeti Táncszínházban, ahol a Shooting Stars című előadásukban a klasszikus balett határait feszegetve izgalmas, modern koreográfiákat állítanak színpadra.

Évről évre több száz jelentkező közül kerülnek ki azok a fiatalok, akik a Junior Társulat tagjaként megkezdhetik a nemzetközi karrierük építését. A Junior Társulat 2013-as alapítása ugródeszkát teremtett a fiatal táncosok számára ahhoz, hogy a Holland Nemzeti Balettakadémiáról a Holland Nemzeti Balettre váltsanak. Jelenleg tizennégy táncos dolgozik a Junior Társulatban Ernst Meisner művészeti koordinátor vezetésével.

jovo-tanc-sztar-holland-balett

Bimbózó tehetségüket most a Shooting Stars című produkcióban csodálhatjuk meg, ahol a jövő sztárjai Hans van Manen híres koreográfus színpompás darabjában, valamint feltörekvő alkotók nem kevesebb, mint négy világpremierjében mutatják be lenyűgöző, frissen csiszolt képességeiket. 

jovo-tanc-sztar-holland-balett

Hans van Manen alkotása, az In the Future a színek és testek fenséges játékát mutatja be lüktető, jazzjellegű zenekísérettel. A Bloom Milena Sidorova fiatal kreatív munkatárs új műve. Témája a fontos átmenet, amikor egy fiatal felnőtt kialakítja saját identitását. Marta Reig Torres spanyol koreográfus alkotása, a Sublimeness of NoBody a testre összpontosít, az emberlét lényegét tárja fel, és arra a kérdésre keres választ, hogyan köt ez össze minket, embereket egymással. A 19 éves Zoë Greten koreográfiája, az If only I knew the right way egy másik kérdést tesz fel: amikor döntést hozunk, mennyire vezetnek bennünket mások tévútra? Végül Peter Leung koreográfus, aki előszeretettel mossa el a határvonalakat, Pas de Deux című művével túllép a genderspecifikus mozdulatokon és tánclépéseken.

Az előadásra jegyek a Nemzeti Táncszínház honlapján kaphatók.

Olvass tovább!