5 izgalmas minisorozat, amit a szabadságod alatt könnyen végignézhetsz

2022. június 03.
Legyünk őszinték, munka mellett már egyáltalán nincs annyi lehetőségünk sorozatnézésre, mint egyetemistaként. De aggodalomra semmi ok, hiszen a streamingszolgáltatók évről évre egyre több szuper minisorozattal lepnek meg minket, időhiányban szenvedőket.

Bár a hideg, téli hónapokban előszeretettel merülünk el a többévados sorozatokban, hiszen számtalan bekuckózós este vár ránk, az igazság az, hogy egy hosszabb szériába belekezdeni tulajdonképpen egyfajta elkötelezettségnek számít. Elég, ha csak A Grace klinikára gondolunk, ami lassan két évtizeddel ezelőtt, 2005-ben robbant be, így a leghűségesebb rajongóknak időközben szó szerint az életük részévé válhatott a seattle-i kórházban játszódó show. De gyakran kizárólag egy gyorsan ledarálható minisorozatra van szükségünk, amit akár egy hétvége alatt végignézhetünk, és a hosszas várakozás helyett azonnal megtudhatjuk, hogyan ér véget a történet. Ha éppen nincs ötleted, mi legyen a következő műsor, amit bekapcsolsz a nyári vakációd alatt, akkor érdemes átfutnod a listánkat, mert összegyűjtöttünk néhány szériát, ami garantáltan magával ragad majd.

Hűség (Devotion, a Story of Love and Desire)

Hol találod? A Netflixen.

A mindössze hatrészes olasz minisorozat azt elismert kortárs olasz író, Marco Missiroli regénye alapján készült, és ahogyan azt a címből is sejteni lehet, egy látszólag tökéletesnek tűnő házasság válságáról, a hűség megingásáról szól. A két főszereplő, Carlo (Michele Riondino) és Margherita (Lucrezia Guidone) évek óta boldog párkapcsolatban élnek, ám amikor a kreatív írást oktató férfit egy napon félreérthető helyzetben találják az egyik diákjával, hiába bizonygatja ártatlanságát, a felesége képtelen őszintén hinni neki. Nyomozni kezd Carlo és az állítólagos szeretője után, és időközben ő maga is kísértésbe esik… így mindkettőjük esetében felmerül a kérdés, lehetnek-e egyszerre hűek önmagukhoz és a partnerükhöz? A széria erőssége, hogy a végsőkig életszerű érzéseket és fordulatokat mutat be, továbbá (ha mindez nem lenne elég) egy hatalmas bónuszpontot érdemel tőlünk azért is, mert idéz Márai Sándor: Az igazi című remekművéből.

Egy szobalány vallomása (Maid)

Hol találod? A Netflixen.

Az elmúlt évek egyik legerőteljesebb és legmegrázóbb alkotása egyértelműen az igaz történeten alapuló Egy szobalány vallomása című miniszéria, melynek főhőse, Alex (Margaret Qualley) egy fiatal anyuka, aki bántalmazó kapcsolatból kilépve takarítónőként helyezkedik el, hogy eltarthassa kislányát. A tízepizódos sorozat azért kihagyhatatlan, mert bepillantást enged azoknak az embereknek az életébe, akik számára a mindennapok átvészelése is komoly küzdelemmel jár és folyamatosan súlyos akadályokkal találják szembe magukat.

Az örökösnő álarca mögött (Inventing Anna)

Hol találod? A Netflixen.

Bár a média inkább A Tinder-csaló (The Tinder Swindler), vagyis a Simon Leviev által elkövetett átveréseket bemutató dokumentumfilmtől volt hangos 2022 elején, valójában éppen ezekben a hetekben egy másik hasonló műsor is felkerült a Netflix műsortárába. Az örökösnő álarca mögött ugyan nem dokuszéria, mégsem beszélhetünk pusztán fikcióról, hiszen a sorozat valós eseményeken alapul – pontosabban azon, milyen trükkökkel csalt ki számtalan embertől és banktól pénzt a hírhedt Anna Sorokin. Julia Garner pedig kiváló alakítást nyújt a magát német örökösnőnek kiadó bűnöző képében.

Tizenegyes állomás (Station Eleven)

Hol találod? Az HBO Maxon.

Bár a koronavírus-járvány árnyékában a szinopszist olvasva talán nemmel szavaznál a Tizenegyes állomás című miniszériára, mégis azt mondjuk, az Emily St. John Mandel regénye alapján készült show megérdemel egy esélyt a streamingszolgáltató előfizetőitől. A most már korántsem utópisztikus történet szerint elszabadult a világban egy extrém mértékben halálos influenzavírus, ami a korábbi civilizáció összeomlását eredményezte. Persze maradtak túlélők, de már új szabályok szerint élik az életüket – például akadnak olyanok, akik vándorló előadóművészként próbálnak pénzt keresni Shakespeare darabjainak színpadra állításával. Ám ha azt hinnéd, hogy a sorsuk a járvány lecsengése után már pozitív fordulatot vesz, akkor hatalmasat tévedsz… ugyanis az igazi veszélyt talán nem is a betegség jelenti ebben a történetben.

Egy ágyban a sztárral (Starstruck)

Hol találod? Az HBO Maxon.

Lássuk be, nincs egyszerű dolga annak, aki sitcom-készítésére adja a fejét, hiszen az évtizedek során olyan klasszikusok születtek már a műfajban, mint a Jóbarátok, az Agymenők vagy az Így jártam anyátokkal. Ezekkel a kedvencekkel nem tudja felvenni a versenyt az Egy ágyban a sztárral című kétévados minisorozat sem, mégis úgy gondoljuk, üde színfoltja a vígjátékszériák kínálatának. Méghozzá azért, mert a tizenkét részes show-nak köszönhetően végre egy igazi, hús-vér női főhőst kaptunk, akinek tévedéseiben és bizonytalanságaiban mindannyian megtalálhatjuk magunkat. És igen, Jessie (Rose Matafeo) minden hibája ellenére (sőt, talán éppen azok miatt!) felkelti egy filmsztár, Tom Kapoor (Nikesh Patel) figyelmét…

Fotó: HBO Max Sajtószoba

Ajánlhatunk még pár sorozatot?