A holland királyok azonos neműekkel is köthetnek házasságot

2021. október 19.
A holland királyoknak, akik azonos nemű partnerrel szándékoznak házasságot kötni, többé nem kell választaniuk a szerelmük és a trón között, jelentette ki Hollandia miniszterelnöke, Mark Rutte.

Elméleti kérdésre válaszolt a holland miniszterelnök, Mark Rutte, melyet a jelenlegi uralkodó, Willem-Alexander király trónörököse, a 17 éves Amalia hercegnő intézett hozzá. A The Guardian cikke azt is hozzátette, hogy nem sokat tudni a hercegnő magánéletéről, ám az Amalia, Duty Calls (Amalia, hív a kötelesség) című könyvben, mely a hercegnőről szól, felmerült a kérdés, köthet-e a trónörökös azonos nemű partnerrel házasságot, mivel a régi törvények kikötötték, hogy ilyen esetben fel kellene adnia a trónt. 

holland-kiraly-azonos-nemu-hazassag

A kérdést a holland miniszterelnökhöz intézték, aki levélben válaszolt: „a kormány úgy véli, a trónörökös köthet azonos nemű partnerrel házasságot. A kabinet nem látja, miért ne tehetne így a trónörökös vagy a király, ha ezt szeretné.”

Hollandia volt az első ország a világon, ahol legalizálták az azonos neműek házasságát 2001 április elsején, azóta több mint 15 ezer azonos nemű pár kötötte össze az életét az országban a kormányzati oldal adatai szerint. A hétköznapi emberek házasságkötésétől eltérően a holland királyi pár esküvőjére a parlamentnek is áldását kell adnia, ezért merülhetett fel a kérdés, vajon a trónörökösre és a királyra mely törvény vonatkozik. 

Ugyanakkor a miniszterelnök hozzátette, hogy abban azért bizonytalan, hogy egy melegházasság milyen hatással lenne a trónutódlásra, ám úgy véli, ezzel kapcsolatban nem kell most döntést hozniuk. „Nagyban függ a körülményektől és a tényektől a konkrét ügy, hiszen láthatjuk, hogyan változott a családjog az elmúlt időkben.”

Amalia hercegnő legutóbb akkor került a címlapokra, amikor szakított egy királyi hagyománnyal: lemondott 1,6-1,9 millió euróról, mely csak azért járt volna neki, mert ő a trónörökös. A hercegnő úgy nyilatkozott, kényelmetlenül érezte volna magát, ha elfogadja.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!