Hollywood történetek legnagyobb csalói, akik még Spielberget és DiCapriót is átverték

2022. június 05.
Bár messziről úgy tűnhet, mégsem igaz, hogy Hollywoodban minden arany, ami fénylik. Ezek a rendkívül agyafúrt csalók tettek róla, hogy az ott élőknek tényleg legyen félnivalója!

Céljaikat leginkább remek színészi képességeikkel érték el, igaz, nem a kamerák előtt játszották el a sikert sikerre halmozó, soha vissza nem térő lehetőséget kínáló üzletember szerepét. Akadt köztük olyan, aki több mint két évtizeden át működtette olajozottan csalásra épülő piramisjátékát.

Férfi sok pénzzel

Bernard Madoff

Az úszómesterből lett csaló tehetős emberek ezreit, köztük svájci bankárokat és hollywoodi sztárokat vert át, amikor busás és gyors hasznot ígért nekik olyan befektetésekért cserébe, amelyek soha nem léteztek. Az első cégét 1960-ban alapította, 22 éves korában. Az ehhez szükséges 5000 dolláros kezdőtőkét úszómesterként kereste meg, fél évszázaddal később mégis „mindenki befürdött vele, aki hitt neki” – írták viccesen az amerikai lapok, miután tavaly, 82 éves korában életét vesztette a rácsok mögött. Összesen 150 év büntetést kapott, ebből végül 11-et töltött le a halála előtt. Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy egy pénzügyi piramisjátékot épített fel, amibe játszi könnyedséggel szippantott be bárkit, akit kiszemelt magának. A rendszer a 2008-as válság hatására omlott össze, és olyan hírességeket rántott magával mint Steven Spielberg, John Malkovich, Kevin Bacon vagy a Nobel-békedíjas Elie Wiesel, de a becsapottak listája tényleg szinte végtelen!

Bernard Madoff

Zachary Horwitz

Tulajdonképpen Bernard Madoff módszerét fejlesztette tovább és korszerűsítette, amitől még hihetőbbé vált azok számára, akiket sikerült csőbe húznia. A pszichológus diplomával rendelkező Zach Horwitz, aki Zach Avery művésznéven több horrorfilmet is forgatott, annyira belejött a szélhámosságba, hogy egy idő után az a hír járta róla, hogy csak mellékállásban dolgozik színészként, főállásban pedig igazán ígéretes befektetési lehetőségeket kínál. Ez utóbbi tevékenysége igen gyümölcsözőnek bizonyult, aminek a hollywoodi hírességek bankszámlái látták kárát. Színészként nem sikerült befutnia, ezért 2015-ben a Hallivis fivérekkel együtt produkciós céget alapított 1inMM néven, amit a „one in a million” kifejezés ihletett. Átejtett ügyfeleitől Netflix- és HBO-érdekeltség reményében szedett be csillagászati összegeket, legalább 40%-os hasznot ígérve. Az FBI dokumentációja szerint társaival legalább 690 millió dollárt csalt ki áldozataitól, a piramis azonban 2019-ben összeomlott. A késlekedő kifizetésekért a Netflixet és az HBO-t okolták, valójában azonban sosem kötöttek velük együttműködési szerződést, így ezek a cégek természetesen semmiről sem tehettek. Horwitzot 2021. április 5-én letartóztatták, majd 2022 februárjában 20 év börtönre és 230 milliós kártérítési díj megfizetésére kötelezték.

Zachary Horowitz

Zachary Horwitz a képen jobbra, fekete maszkban, sötétkék öltönyben

Jho Low

Malajziában született, de a számításait Amerikában találta meg: leginkább azokról a fényűző partikról vált híressé, amelyeken hollywoodi hírességeket látott vendégül luxuskörülmények között. Olyan sztárok társaságában bulizott, mint a saját kozmetikumait piacra dobó Miranda Kerr, Paris Hilton vagy épp Lindsay Lohan. Először is vásárolt egy magánrepülőt 35 millió dollár értékben, beszerzett egy privát hajót 250 millió dollárért, megvett néhány Van Gogh festményt és egy pompás szállodának is a tulajdonosa lett. Hogy miből volt rá pénze? Low nemcsak azt hitette el az emberekkel, hogy ő maga milliárdos, hanem azt állította nekik, hogy egy kisebb befektetésért cserébe belőlük is tehetős embert farag. Bár gyerekkorától kezdve jómódban élt, mindig többre és többre vágyott, és mindent megtett azért, hogy mások jóval gazdagabbnak lássák, mint amilyen. Mikor 2015-ben összeomlott a hazugságokra és színjátékokra épülő szisztémája, a hozzá közel állókat hidegzuhanyként érte a hír, hogy mindegyiküket más-más mesével szédítette. Még mielőtt az igazságszolgáltatásban dolgozók tettek volna valamit az elfogásáért, elmenekült, és a mai napig nem tudni, hogy hol rejtőzködik. A legtöbben úgy gondolják, hogy Kínában bujkál, és csak ritka alkalmakkor megy emberek közé, akkor is ügyelve arra, hogy ne lehessen felismerni.

Leonardo Di Caprio és Jho Low

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?