Piszkos vonal – Így született meg az első európai szextelefonvonal a ‘80-as években

2022. június 08.
Egy holland testvérpárnak jutott eszébe először, hogy életre hívja a telefonszex-szolgáltatást, aminek sikere minden várakozásukat felülmúlta és a Netflixet is megihlette.

A szenvedélyes jeleneteket cseppet sem nélkülöző Piszkos vonal című Netflix-sorozat a holland testvérpár, Harold és George Skene történetét meséli el néhány fiktív szállal kibővítve, hogy a kíváncsi nézők elé tárja, hogyan született meg az első európai szextelefonvonal a ‘80-as évek Amszterdamában. 

Telefonszex

A rendező, Pieter Bart Korthuis maga is Amszterdamban élt abban az időszakban, amelyben az epizódok játszódnak. „A jeleneteket bárokban és szórakozóhelyeken vettük fel, egyáltalán nem volt azonban könnyű korhűen ábrázolni azokat. Amszterdam ma már egészen más arcát mutatja, mint 30 évvel ezelőtt, a stáb kreatív munkatársai azonban hatalmasat alkottak. Abban az időben, amelyikben a Piszkos vonal játszódik, a holland főváros óriási átalakuláson ment keresztül, ezért a forgatás alatt sokszor úgy éreztem magam, mint Marty MacFly a Vissza a jövőbe című filmben: egy kis időre abban az Amszterdamban találtam magam, ahol egyetemista voltam.”

Rést találtak a piacon

A valóságban Harald és George Skene hozta el a pajzán telefonszexet Európába, cégük pedig, amit két barátjukkal együtt alapítottak 1986-ban, a Teleholding nevet viselte. A sorozatban Frank és Ramon Stigter fejéből pattan ki ez a zseniális ötlet, a szolgáltatást biztosító távközlési vállalat, ami a fiúk szüleinek garázsából indult diadalmas útjára, a Teledutch nevet kapta a Netflix-produkcióban. Az epizódokból kiderül, hogyan vált igazi jelenséggé a ‘80-as években a telefonszex, és bemutatja azt is, hogyan változtatta meg mindez az alapító testvérpár és a nekik dolgozó alkalmazottak mindennapjait.

Harald és George Skene annyi pénzt keresett, amennyit álmukban sem gondoltak volna. Cégük rengeteg egyetemistának biztosított mellékállást, amiből az ösztöndíjukat fizették.

George mindössze 28 éves volt a cégalapításkor, az anyagi helyzetét pedig cseppet sem lehetett rózsásnak nevezni, ugyanis épp belebukott egy ruhaipari vállalkozásba. Ő hallott először a fizetős szolgáltatásokat nyújtó telefonvonalakról, az ötlet pedig, hogy ez Hollandiában is megvesse a lábát, nem hagyta nyugodni: testvérét, Haraldot is beavatta, aki örömmel csatlakozott hozzá.

Kezdetben 25 vonalat működtettek és percenként 50 centet kértek a hívásokért. Egy idő után összegyűjtöttek annyi pénzt, hogy ki tudjanak fizetni egy hirdetést egy neves holland lapban, ez pedig óriási áttörést hozott számukra: már a megjelenés napján összeomlott a rendszerük, annyi hívás érkezett be hozzájuk – és ez a jó széria még hosszú ideig kitartott.

Telefonszex

Ahogy jött, úgy ment is a pénz

A szextörténetek elmesélésére specializálódott, emelt díjas hívásokat fogadó Teleholding cég tulajdonosai egyszerűen nem tudtak mit kezdeni az ölükbe hullott sikerrel és a hirtelen jött anyagi fellendüléssel. Ész nélkül szórták a pénzt, ugyanis mindkettőjüket beszippantotta a gazdagság és a luxus, amiben korábban egyáltalán nem volt részük.

Kis lakásukat gyorsan villára cserélték, ha pedig nem tudták eldönteni két luxusautó közül, hogy melyik tetszik nekik jobban, a biztonság kedvéért mindkettőt megvették. Maga Harold Skene mesélte egyszer egy interjúban, hogy a páros napokon Porsche 928-as sportkocsival járt, a páratlanokon pedig egy Ferrari 328 GTS modellt vezetett.

Haraldnak és George-nak azonban a rengeteg pénz mellett ideje is akadt bőven, a munka oroszlánrészét ugyanis a nekik dolgozó egyetemisták végezték. Így elképesztően sokat utazgattak, drága éttermekben ebédeltek és vacsoráztak, különféle luxuspartikon vettek részt. Mindennapjaiknak szerves részét képezte a féktelen szex, a hajnalig tartó bulizás és a drogfogyasztás.

Fred Saueressig, aki utolsóként társult be a hallatlanul jól működő cégbe, így emlékezett vissza a teleholdingos időkre: „Keményen dolgoztunk, rengeteget ittunk és még ennél is többet röhögtünk. Mindig történt valami őrültség!” A fiúk vállalkozása aztán a hirtelen jött siker után hanyatlani kezdett, olyannyira, hogy Saueressig még 2020-ban is pereskedett egykori cégtársaival. Harald Skene pedig még abban az évben elhunyt.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?