Így él ma a Wall Street igazi farkasa!

2022. április 30.
Jordan Belfort neve valószínűleg keveseknek mond bármit is, ám ha eláruljuk, hogy ő a Wall Street igazi farkasa, akit az azonos című filmben Leonardo Di Caprio alakított, máris tudod, kiről beszélünk.

A 2013-as Scorcese-filmben Leonardo Di Caprio bújt a Wall Street farkasának bőrébe, aki elképesztő összegeket zsebelt be pályafutása során. Jordan Belfort nem játszott mindig tiszta lapokkal, ma azonban már azt hirdeti, hogy a zavarosban halászás nem kifizetődő, bevételeinek egy része ma is arra megy el, hogy kártalanítsa azokat, akiket annak idején csőbe húzott.

A Wall Street igazi farkasa

A ma 59 éves Jordan a Rotschild banknál kezdte a karrierépítést, 1987-ben, a híres fekete pénteken azonban elveszítette az állását. Ekkor határozta el, hogy létrehoz egy kisebb befektetési társaságot, ami a korábbi munkáihoz képest jelentéktelennek tűnő Penny Stock részvényeket értékesíti, hatalmas profitot ígérve az ügyfeleknek. Így jött létre a Stratton Oakmont nevű cég, aminek élén Jordan Belfort és Danny Porush állt. 

A gyanútlan befektetőket azonban tőrbe csalták, az ígért haszon pedig természetesen elmaradt. Az agyafúrt terv és a jól működő csalási rendszer 1998-ban omlott össze, a brókert letartóztatták, és 22 hónap börtönre ítélték. Szabadulása után új életet kezdett, esze ágában sem volt többé ujjat húzni a törvénnyel.

A Wall Street igazi farkasa

Bár sosem tartotta magát írónak, nevéhez mégis több sikerkönyv fűződik, történetét és tanácsait azonban nemcsak az ő tollából olvashatjuk, hanem a mások által írt, róla szóló könyvekből is megismerhetjük. Annak ellenére, hogy fénykorában ezreket vert át, az emberek nagyon kíváncsiak rá és mindarra, amit képvisel. Megtanulta a leckét, letöltötte a kiszabott büntetést, és most olyan tippeket oszt meg azokkal, akiket érdekel a téma, hogy miként lehet elkerülni a hozzá hasonló csalókat.

Mekkora vajon a vagyona?

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mégis mekkora lehet a vagyona. A pontos választ homály fedi, a becslések szerint 100 millió dollár körüli. Amit még tudni lehet, hogy a bankszámlája csaknem teljesen kiürült, mikor elkezdte visszafizetni a károsultaknak járó pénzösszegeket, később azonban sikerült talpra állnia, és most újra busás összegeket birtokol még akkor is, ha azok közelébe sem érnek a Stratton Oakmont idejében szerzett jövedelemnek.

Mielőtt Leonardo Di Caprio (akiről már egy védett fát is elneveztek) megformálta volna a filmben Jordan Belfort karakterét, szerette volna alaposan megismerni a megtért csalót. Ez igazán jól sikerült, alakításával mindenkit lenyűgözött, tökéletesen visszaadta, hogy gondolkodott és mi mindent tett a szóban forgó időszakban a nem mindig tisztességes bróker. 

A filmben persze nemcsak a tőzsde nyüzsgő életébe kaphattunk betekintést, hanem Jordan magánéletének részleteit és a Wall Street züllött oldalát is megismerhettük: a nőügyeket, a drogügyleteket és azt az elképzelhetetlen mennyiségű pénzt, ami Belfort számlájára áramlott.

A Wall Street igazi farkasa

10 másodperc alatt 22 millió dollár

Jordan tavaly októberben lerántotta a leplet arról egy TikTok-videóban, hogy mennyi volt a legnagyobb összeg, amit egy nap alatt keresett a tőzsdén. A rövid, ám tartalmas bejelentkezésre egy hajón kerített sort a Wall Street farkasa, aki elmondta, hogy a rekordja az volt, amikor 10 másodperc leforgása alatt sikerült szert tennie 22 millió dollára (kicsivel kevesebb, mint 8 milliárd forintra). Az, hogy ilyen csillagászati összeg ütötte a markát, nemcsak a szerencsének köszönhető, ugyanis gondosan előkészített pénzügyi stratégiát dolgoztak ki a megszerzéséhez. 

A rendkívül közvetlen Jordan ma már nem brókerkedéssel keresi a kenyerét, hanem pénzügyi tanácsokat osztogat, szavait pedig sokan isszák, azt remélve, hogy módszerével sikerül meggazdagodniuk. A Wall Street farkasa, aki a börtönt is megjárta csalás miatt, mára jó útra tért és azt vallja, nem éri meg mások megkárosításával növelni a bevételt, vagyis kizárólag legális trükköket lehet tőle ellesni (kurzusai között akad olyan, aminek részvételi díja 10 ezer dollár!), a többit megtartja magának!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?