Titkos, mesebeli kertek Budapesten

2021. augusztus 07.
Szinte hihetetlen, mégis igaz, hogy egy olyan nyüzsgő város, mint Budapest, igazi zöld meglepetéseket tartogat számunkra: eldugott kertek, csodás növények várnak a legmeglepőbb helyeken - könnyen lehet, hogy nap mint nap sétálsz el mellettük, anélkül, hogy tudnál róluk!

Zöldben lenni segít kiszellőztetni a gondolatokat, szélnek ereszteni a stresszt és úgy feltöltődni, ahogy azt csak a természetben lehet. Akár egyedül, akár társasággal vágysz kikapcsolódásra és felüdülésre, a főváros sok-sok lehetőséget kínál, rejtett kertek, titkos parkok formájában. Itt vannak a kedvenceink!

 

Zuglói japánkert

Budapest XIV. kerülete, azaz Zugló egyik legzöldebb látnivalója az a japánkert, ami a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium mögött terül el, a csendesnek cseppet sem nevezhető Mogyoródi út közvetlen szomszédságában. Bár a japánkert hallatán a legtöbbeknek a Margit szigeten található japánkert ugrik be, azt kevesen tudják, hogy a zuglói volt hazánk első japánkertje. A kertészeti iskola névadója, Varga Márton álmodta meg és építtette ezt a kertet 1928-ban. 1931-ben a japán császári család is felkereste a különleges budapesti kertet, és olyan növényeket is hoztak magukkal, melyek közül néhány még ma is jó egészségnek örvend a kertben. Az igazi feltöltődést ritka növényfajok, csodásan elrendezett és különleges formájú kövek, valamint a kert alapját képező tórendszer segíti. Ahogy a japánkert weboldalán olvashatjuk, a hónap elején kiskacsák keltek ki a parkban, így miattuk is érdemes felkeresni a járványhelyzet miatti kényszerszünet után újranyitó kertet.

 

Gül Baba türbéje

A Gül Baba Türbéje Budán, a II. kerületben található, némi lépcsőzés után csodálhatjuk meg a szépségét, de megéri felbaktatni a Mecset utcába, onnan ugyanis lenyűgöző panoráma tárul elénk – és akkor a muzulmán emlékhely kertjéről még nem is ejtettünk szót! Gül Baba 1541-ben azzal a céllal érkezett a magyar fővárosba a seregével, hogy kolostort építsen, a terv azonban Gül baba halála miatt nem valósult meg. Sírhelye és az azt körülölelő csodás park, ami meseszép rózsákat is rejt magában, igazi nyugalom szigete a város felett. Gül Baba türbéjét 2018-ban felújították, a rózsa- és levendulakert mellett különlegessége, hogy saját teaházzal is rendelkezik, így kulturális programoknak is otthont adhat.

 

A Majomhoz – Buda titkos kertje

A Városmajor összefüggő zöld lombjai között nyitotta meg kapuit tavaly júliusban Buda titkos kertje, ami a Majomhoz nevet kapta. Életre hívói azt mondják, az udvar küldetése, hogy minden este izgalmas zenei- és kultúrprogramokkal pezsdítse fel a környéket. Az örökségvédelem alatt álló épületegyüttest is felölelő udvar rekonstrukcióját tavalyra tervezték, azonban a járvány miatt tolódott. A felszabadult kertet viszont – az összefogás jegyében – olyan vendéglátóegységekkel töltötték fel és alakították ki három hét alatt, amelyeknek a korábbi fesztiválszezonokban meghatározó szerepük volt. Azt szeretnék, hogy a kert egyfajta közösségi és kulturális találkozóhelyként működjön, és kicsiben teret adjon az elmaradt fesztiváloknak, rendezvényeknek.

Fotó: Getty Images, Facebook (Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány, Majomhoz – Buda titkos kertje)

Ezt láttad már?