A gyerekkel alvó szülők titkos szexuális élete

2022. március 18.
A gyerekkel való együttalvás általában nem a terv része, mielőtt megszületik a baba. Nem csak azért, mert vannak, akik szerint ez növelheti a hirtelen csecsemőhalál kockázatát, vagy attól félnek, hogy álmukban ráfekszenek gyermekükre (bár ez egy bébiöböllel könnyen kiküszöbölhető), sokan amiatt aggódnak, hogy a szexuális életüket, ami amúgy is fenekestül felfordul a szülés után, még jobban megnehezítheti, ha a baba is egy szobában alszik a szülőkkel. Aztán az élet felülírja a terveket.

„Két napig bírtam, miután a kórházból hazajöttünk. Újra és újra fel kellett kelni valamelyikünknek éjszaka. A férjem volt az, aki éjjel háromkor azt mondta: Laura, fektessük ide az ágyunkba a babát – mesélte egy édesanya. – Így tettünk, és hat hónappal később még mindig itt van. Ami pedig a legjobban meglepett engem is, hogy a szexuális életünket ez nem ölte meg. Miután letelt a hat hét, rengetegszer együtt vagyunk a férjemmel, akár hetente többször is, pedig a egy csecsemő is velünk alszik.”

A kutatások is igazolják az édesanya állításait. Egy 2021-es tanulmány szerint többet szexelnek azok a házaspárok, akik együtt alszanak a gyerekükkel. A tudomány jelen állása szerint tehát ez egyáltalán nincs rossz hatással a házaséletre vagy a család működésére bármilyen más szempontból. Persze felvet kérdéseket az együttalvás a logisztikáról, a biztonságosságról, amikor a baba tényleg ott alszik a szülők mellett, miközben együtt vannak. Ám a szakértők szerint bizonyos irányelvek betartásával nem okoz problémát a gyermekek fejlődésében. „Ha nem is egy ágyban, de egy szobában aludni a kisbabával nagyon gyakori – mondta dr. Sanam Hafeez neuropszichológus. – Ha a gyerekek alszanak, semmilyen kárt nem okozunk azzal, ha ugyanabban a helyiségben együtt vagyunk a párunkkal. Ez a szülők döntése.”

szulo-gyerek-egyuttalvas-szex

Lehet biztonságos

„A nyugati kultúrában úgy kondicionálódunk, hogy a szülői szexről a gyerekeknek még tudniuk sem szabad, nemhogy a csecsemővel egy helyiségben együtt lenni. Ám ennek tudományos alapja nincs – magyarázta James McKenna, a Notre Dame Egyetem Anya-Gyerek Viselkedéskutató és Alvásvizsgáló Laboratóriumának, az anya-gyerek együttalvás hatásainak kutatója. – Még soha nem találkoztam arra vonatkozó bizonyítékkal, hogy azoknál a családoknál, ahol a szülőknek egymással és a gyerekükkel is egészséges pszichológiai kapcsolata volt, bármilyen kárt okozott volna, ha a csecsemővel egy szobában szexuális életet éltek.”

McKenna azt is hozzátette, hogy a teljes elvonulás a világ nagyon sok táján egyszerűen nem opció a szülők számára, nincs meg a saját, külön, zárható hálószoba luxusa. „Az etnográfiai tapasztalatom és az empirikus antropológiai kutatásaim alapján azt mondhatom, hogy a szülők megtalálják a módját, hogy a szeretkezésük a lehető legdiszkrétebb legyen, ha egy kisbaba alszik a közelben” – mondta a kutató.

A kisgyermekkor a határ

Amikor a kisbabából kisgyerek lesz, és elkezdődik a tudati folyamatok, a figyelem és a kognitív éberség kibontakozása, az együttalvó szülőknek is muszáj új határokat húzni. Míg csecsemőkorban semmilyen emlékkép nem tárolódik arról, ha netán megébredve meglátja szüleit szex közben a kisbaba, egy két-három éves kisgyerek számára ez akár rémisztő is lehet, hiszen azt gondolhatja, hogy valami erőszakos, agresszív dolog történik. „Még ha nem is értik magát a cselekvést, ha meglátják, azt gondolhatják, hogy az egyik szülő fizikailag bántalmazza a másikat – magyarázta Hafeez. – Ha az alvó gyereket az ágyban hagyjuk, mi pedig inkább más helyiséget választunk az együttlétre, azzal jelentősen csökkenthetjük annak esélyét, hogy a gyerekek rajta kapjanak minket.” 

Sarah Melancon szociológus-szexológus együtt alszik 5 és 2 éves fiaival. Amikor a gyerekek elaludtak, férjével általában kimennek a nappaliba. és ott terítenek le egy matracot, ahol filmet néznek, beszélgetnek vagy éppen szexelnek. „A gyerekeink még sosem keltek ki az ágyból éjszaka, mindig szólnak, ha megébrednek, így nem félünk, hogy kijönnek és meglátnak minket” – mondta Melancon. Egy másik együttalvó anyuka, akinek 5 és 3 éve gyermekei vannak, szintén azt mondta, hogy sokkal kreatívabbak lettek a helyszínekkel kapcsolatban. „Nagyon elővigyázatos vagyok, nem akarom, hogy meglássanak vagy meghalljanak valami olyat, amit nem kellene. Ez azt jelenti, hogy inkább napközben vagy a zuhanyzóban szexelünk, amikor oviban vannak vagy már alszanak. De a kedvencem az autós szex egy-egy randi után, amikor el tudtunk szabadulni otthonról. Ez emlékeztet arra, amikor randizni kezdtünk a gimiben.”

Fő az egyetértés

Függetlenül attól, melyik oldalon állunk a gyerekkel való együttalvás ügyében, a lényeg, hogy a párunkkal azonosan gondolkodjunk a dologról, és egyetértésben hozzuk meg a döntéseket akkor is, ha a fizikai vonzalomról vagy a szexről van szó. „Az mindenképp jó a gyerekeknek, ha látják, hogy a szüleik vonzódnak egymáshoz és szeretik egymást. Az érintések, ölelések és a csók azt mutatja a gyerekeknek, hogy a szüleik törődnek egymással és megtanítják a gyerekek számára, hogyan fejezzék ki majd a leendő partnerük felé ők is a szeretetüket” – magyarázta Melancon.

Az is fontos, hogy a szexet ne valami szégyellnivaló, piszkos, tiltott, rejtegetni való dolognak állítsuk be, ha szóba kerül. „Beszéljünk nyíltan a szexről, meztelenségről, nemekről – mondta a neuropszichológus. – Nem kell, hogy nyitott ajtók legyenek és nudizmus, de azt tartsuk szem előtt, hogy ha a gyerekek azt látják, hogy a meztelen test egy olyan dolog, amit rejtegetni kell, akkor ők is szégyellni fogják a saját testüket.”

Arra azonban nem csak az együttalvó szülőknek kell felkészülniük, hogy a gyerekek esetleg meglátják, amit anyu és apu nem szeretett volna, hogy lássanak. A lényeg, hogy akkor se pánikoljunk, ha rajtakapnak szex közben a gyerekek. „Ha benyitnak a gyerekek, kérjük meg őket, hogy csukják be az ajtót, majd öltözzünk fel és beszéljünk velük – javasolta a szociológus. – Hogy mit mondunk, az a koruktól függ, az idősebb gyerekek nagy valószínűséggel már tudják, mi történt, a kisebbek azonban nem.”

„Idősebb gyerekeknél nagyon fontos, hogy legyen lehetőségük az érzelmeik kifejezésére. Ez segít megérteni számukra, hogy a szex normális és természetes dolog. Ne alakítsunk ki egy szégyennel és titkokkal övezett légkört. Kisebb gyerekek esetében segíthet, ha elmagyarázzuk, hogy játszottunk, ahogy a felnőttek szoktak néha játszani, akik nagyon szeretik egymást. Tisztázzuk és hangsúlyozzuk, hogy ez mindenkinek jó volt, senki sem bántott senkit, és azt is, hogy ilyet csak felnőttek csinálnak.”

Forrás: Insider Fotó: Unspalsh

Olvass tovább!